Lente schoonmaak op 23 maart

Patrick Demarest

16/03/2024
Actua

Op zaterdag 23 maart van 9 tot 12.30 uur organiseert het Lokaal Bestuur Torhout zijn jaarlijkse Lenteschoonmaak. Met grijptang en vuilniszak trekken ze samen ten strijde tegen het zwerfvuil in de stad. Na het kuisen wordt het verzamelde afval geteld en krijgen alle deelnemers een gratis tas warme soep en een duurzame verrassing voor het harde werk. Dit jaar ligt er extra focus op het ruimen van sigarettenpeuken.

 (Archieffoto)

De lente staat voor de deur en dan staat traditioneel de grote lenteschoonmaak op de planning. Maar … naast je huis, verdient ook je omgeving een grondige opruimbeurt. Kom op zaterdag 23 maart naar het Stadskantoor en help mee om Torhout klaar te maken voor de lente. Stofzuiger, dweil en schuurspons? Die kun je gerust thuislaten. Het enige wat je nodig hebt zijn een vuilniszak, grijptang en een paar handschoenen. Dit materiaal haal je tussen 9 en 10 uur gratis op aan het Stadskantoor. Na het opruimen krijgt iedereen een welverdiende gratis tas soep en een toffe verrassing. Dit jaar ligt er extra focus op het ruimen van sigarettenpeuken. Het lokaal bestuur vraagt aan alle deelnemers om alle peuken in petflessen te verzamelen. Nadien worden de petflessen uitgestald, zo hoopt het lokaal bestuur het probleem extra in de kijker te zetten en op te roepen om peuken ook als afval te beschouwen.  


Hardnekkig vuil

Het harde werk van het team van Proper Torhout en de vele vrijwilligers van het zwerfvuilproject Mooimakers ten spijt, worden peuken, pizzadozen, plastic flesjes, blikken en verpakkingen nog steeds massaal gedumpt op straat en in onze natuur. Op sommige locaties is het probleem zo groot dat meerdere kuisbeurten per dag niet helpen. De stationsbuurt en de kerkstraatjes zijn hiervoor berucht, maar ook de nieuw aangelegde Markt en onze bossen en parken blijven niet gespaard. En dat ondanks herhaaldelijke sensibilisatiecampagnes en concrete handhaving.  


"Elke dag worden we geconfronteerd met afval in het straatbeeld van onze mooie stad. Vaak op enkele meters van een vuilnisbak, wat natuurlijk zorgt voor veel frustraties. We blijven hoopvol en zoeken naar nieuwe manieren om te sensibiliseren, zoals onze succesvolle samenwerking met The Click. Het aantal 'clicks' in Torhout is al gestegen tot 25.500 en bijna 500 Torhoutbonnen werden al ingewisseld. Het aanbod in de Click app blijft groeien en momenteel kun je zelfs eten doneren aan een ziek zeehondje uit Sealife. Een mooie beloning voor de vrijwilligers, maar dit afval zou in de eerste plaats al niet op de grond mogen belanden", vertelt schepen Elsie Desmet.  


Steeds meer Mooimakers

De jaarlijkse Lenteschoonmaak is traditioneel een goed moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ons vrijwilligersteam van Mooimakers was nog nooit zo actief en steeds meer mensen halen kuismateriaal op in het Stadskantoor of het recyclagepark. Een positieve evolutie want dit toont aan dat onze inwoners graag willen vertoeven in een nette stad. Schepen van leefmilieu Elsie Desmet: "Onze 120 Mooimakers zijn van onschatbare waarde. Voor velen vormt dit een leerrijke familieactiviteit. Kinderen gaan op stap met hun (groot)ouders en leren zo welke gevolgen sluikstort met zich meebrengt. Educatie rond afval en recycleren is zeer belangrijk en we zijn onze scholen enorm dankbaar om hier zoveel aandacht aan te schenken. Deze kleine Mooimakers worden groot en zullen hun afval ongetwijfeld correct deponeren in de vuilnisbak."


Organiseer je liever zelf een opruimactie? Registreer je route dan zeker via www.mooimakers.be/opruimactie-registreren.


Wil je op regelmatige basis je straat, wijk of favoriete plaats in Torhout proper houden? Samen met Mooimakers voorziet het lokaal bestuur kuismateriaal. Het team van Proper Torhout haalt je vuilniszakken na het kuisen op. Meer informatie via ruimte@torhout.be.


Download de app van The Click, ruim zwerfvuil en spaar voor mooie beloningen of schenk je punten aan het goede doel. Meer informatie: https://www.the-click.be/nl