Symposium rond diabetes

Patrick Demarest

13/03/2024
vereniging

In Diocesaan Dienstenhuis Groenhove vond een symposium rond diabetes plaats met 180 zorgprofessionals en patiënten om de nieuwste inzichten met elkaar te delen.

"1 op 10 heeft diabetes en een 1 op 3 personen met diabetes weet het niet", aldus Carlos Depuydt, diëtist en moderator van de avond. Dit zijn de onthutsende cijfers waar het symposium Diabetes mee aanvat. Het was een avond waar zowel diabetici zelf, als het diabetesteam samen aan bod kwam. Deze avond werd georganiseerd vanuit Eerstelijnszone Houtland en Polder vzw, een open organisatienetwerk voor iedereen die werkt en samenwerkt met zorg- en welzijnsdiensten. Meer informatie en events op www.elzhoutlandenpolder.be.

De avond besloot met een panelgesprek waarbij patiënt en zorgverlener stil stonden bij de impact van de ziekte op het dagelijkse leven. Er is heel wat expertise in het zorglandschap. Zorgverleners die dat aanbod kennen en samenwerken kunnen helpen bij vroege opsporing en de diabeteszorg van morgen. Het is daarbij ook belangrijk om een begeleiding op maat van de diabetespatiënt en zijn omgeving na te streven, en om oog te hebben voor de permanente mentale last waarmee diabetespatiënten vaak worstelen. De behandeling van diabetes is complex en evolueert vaak tijdens het verloop van de ziekte. Een zorgverlener die luistert naar zijn patiënt, in mensentaal uitleg geeft en ook polst of de patiënt hem begrepen heeft, zorgt voor een groter draagvlak en een betere therapietrouw.

Wist je…

  • …dat elke diabetespatiënt recht heeft op gratis educatie, dieetadvies, advies van een podoloog en een gratis jaarlijks mondonderzoek bij geconventioneerde tandarts? Wist je dat, wereldwijd, elke 30 seconden een onderbeen, voet of teen geamputeerd wordt? Kijk naar je voeten, je kan een verminderd gevoel hebben zonder dat je het zelf beseft.
  • …dat je wettelijk niet in orde bent als je geen aangepast rijbewijs hebt?
  • …dat een goede nachtrust een positieve impact kan hebben op je insulinegevoeligheid? Slaap je slecht of moet je regelmatig opstaan om te plassen? Volg een infosessie over een verbetering van je slaap of spreek met je arts.
  • …dat je je risico op diabetes verlaagt als je elke 30 min je zitten onderbreekt? Een stijging van 0 naar 15 min per dag, kan je op langere termijn 3 levensjaren winnen. Elke stap telt dus om dit wereldwijde probleem in toom te houden!

Zoek je een beweegcoach? Ga naar Bewegen Op Verwijzing-coaches | Gezond Leven

Zoek je een zorgverlener? Ga naar www.desocialekaart.be

Zoek je mede-diabetici of heb je vragen? Richt je tot de Diabetes Liga, de Vlaamse vereniging voor personen met diabetes en hun omgeving.