Meer dan 25.000 euro voor goede doelen

Patrick Demarest

20/03/2024
Onderwijs

De jeugd van tegenwoordig wordt soms smalend omschreven als ongeïnteresseerd en onverschillig. Maar de leerlingen van de tweede en derde graad van het Sint-Jozefscollege Torhout bewezen de voorbije weken het tegendeel.

In de tweede graad is Vastival een beproefd recept voor succes. Werkgroep Medium kiest telkens voor een goed doel waar ook inhoudelijk heel veel over verteld kan worden aan de leerlingen van het derde en vierde jaar.


Dit jaar besloot de werkgroep om geld in te zamelen voor het christelijk Palestijnse vluchtelingenkamp Dbayeh in Libanon, een plaats waar collega Sigrid Hoste jaren geleden haar hart verloor en waar ze de ‘Kleine zusters van Nazaret’ (afkomstig uit België) leerde kennen. “Elke dag trekken de zusters het vluchtelingenkamp in en ondersteunen de inwoners op medisch, psychologisch en sociaal vlak”, vertelt Sigrid. “Sinds de escalatie van het conflict tussen Palestina en Israël is de situatie in het kamp zo mogelijk nog schrijnender geworden. Er is bijvoorbeeld een nijpend tekort aan melk(poeder), ondergoed en schoenen, medicatie of geld om studenten naar school te laten gaan (vervoer, naschoolse opvang, boeken. Tijdens één van de vorige edities hebben de zusters o.a. het inschrijvingsgeld en de handboeken van 77 kinderen kunnen betalen voor een volledig schooljaar”, gaat Sigrid verder. “Omdat wij het belangrijk vinden dat de leerlingen een inzicht krijgen in de Israëlisch-Palestijnse kwestie (de essentie van het conflict, de geschiedenis, de actualiteit, de vluchtelingenproblematiek in o.a. de buurlanden, een beter begrip van bepaalde termen enz.) werden hier twee extra lesuren aan besteed.”

Op de dag van Vastival werd de voormiddag gevuld met een viering, een quiz, een veiling en het maken van een kunstwerk. In de namiddag was er de gesponsorde estafetteloop en een tea-room voor de grootouders met baksels van de leerlingen. De dag werd afgesloten met muziek en dans.

“Het enthousiasme en engagement van onze leerlingen bracht maar liefst 17 000 euro op, een fantastisch bedrag dat integraal naar het Palestijnse kamp gaat”, besluit Sigrid stralend.

Nieuw concept

Werkgroep Negen van de derde graad in het College besloot het dit jaar over een andere boeg te gooien. Het Music for life-concept werd hervormd, maar het uitgangspunt bleef hetzelfde: heel veel sfeer en vooral heel veel leerlingenengagement. “Ook wij kiezen telkens voor een project waar we een persoonlijke band mee hebben”, vertelt Joke Lefevere van werkgroep Negen. “Het project van Keta Keti Belgium toonde ons een paar jaar geleden al een grote urgentie en ook dit jaar besloten we om ons volledig te smijten voor het Nepalese schooltje van directeur Purna Gautam.” Het nieuwe concept werd 9-one-one gedoopt en de aftrap werd gegeven met een infomoment, waar ook de prachtige documentaire Helambu getoond werd. “De leerlingen kregen meteen een beeld van de school, de leerlingen en de mateloze inzet van de directeur van deze school”, verduidelijkt Joke. “Dit was meteen ook het extra duwtje in de rug voor een week vol activiteiten en engagement.”

“Een casinoavond Italian style, een fietsestafette die er in slaagt om de lengte van de langste rivier in Nepal af te fietsen, een heus schaaktoernooi in de Tempel der Wijsheid, lieve schapen die voor 1 keer aangemoedigd worden om hun behoefte op het gazon achter te laten, heerlijke pasta over de middag... Je kon het zo gek niet bedenken of het kwam die week aan bod”, vertelt Joke. “En dat allemaal met begeleiding van heerlijke muziek door onze huisdj's! In totaal brachten de verschillende activiteiten 7 700 euro op, een bedrag dat gebruikt zal worden om de dagelijkse maaltijden van de leerlingen in de school in Nepal gezonder en rijker te maken. Want net als onze leerlingen kunnen ook zij niet studeren op een lege maag”, besluit Joke.


Bijzonder trots

Directeur Martine De Zutter is enorm trots op het resultaat van deze twee acties. “Keer op keer zijn mijn collega Rik Cloet en ikzelf verbaasd over de tomeloze inzet van zowel leerlingen als leerkrachten. Het doet zo’n deugd om te zien hoe ook ouders en grootouders, broers en zussen en heel veel oud-leerlingen betrokken zijn bij de verschillende acties en graag terugkomen om hier mee hun schouders onder te zetten. Onze jeugd zal zorgen voor een betere toekomst”, besluit Martine.