Toeristisch seizoen 2024 afgetrapt

Patrick Demarest

23/04/2024
Actua

Hoewel die echte lente toch wat nalaat om van start te gaan, wou het Lokaal Bestuur Torhout het toeristisch seizoen niet langer laten wachten. Ze luidden dit in met heel wat vaste waarden, flink wat nieuwigheden en de lancering van een promofilmpje. De opening vond plaats in Huis Bekaert op de Markt. De datum viel niet toevallig samen met Erfgoeddag, waar thuis het centraal thema was.

De Erfgoeddag, die zich in Torhout vooral afspeelde in het Museum Torhouts Aardewerk kon op liefst 54 volwassen bezoekers en 28 kinderen rekenen. Heel wat mensen kwamen langs bij de mensen van de Heemkundige Kring met erfgoedstukken van bij hen thuis. De kinderen leefden zich uit in het kinderparcours dat die dag werd gelanceerd. Het lokaal bestuur blikt tevreden terug. Daarna stond de opening van het toeristisch seizoen geprogrammeerd. Onder meer schepenen Elsie Desmet en Lieselotte Denolf namen het woord. Westtoer stelde zijn programma rond het jaarthema 'kastelen en abdijen' voor.


"Er werd de voorbije maanden hard gewerkt aan een nieuwe toeristische brochure VisitTorhout. Deze wordt verdeeld onder de logies en de toeristische infopunten van het Brugse Ommeland. Aangezien we zo trots zijn op deze nieuwe brochure én op vraag van heel wat Torhoutenaren kozen we dit jaar om hem ook te laten bedelen bij alle inwoners van Torhout. In de brochure vind je het ruime aanbod van toeristische mogelijkheden voor zowel inwoners als toeristen. Dit gaat van onze groene parels zoals het Wijnendalebos en Groenhovebos tot de Torhoutse streekproducten en het gezellig kuieren in ons vernieuwd, historisch stadscentrum, met of zonder stadsgids. Of, zoals het Brugse Ommeland het altijd zo mooi verwoordt: écht tof, écht dicht, écht weg, écht groen, écht oud, gewoonweg, zalig écht," aldus schepen van Toerisme Elsie Desmet.

 

Westtoer zet kastelen en abdijen in de kijker

Dit jaar gaan we opnieuw enkele krachtige samenwerkingen met externe partners aan. Zo werkt Westtoer rond het thema 'kastelen en abdijen'. Torhout voorziet in dit thema maar liefst 6 activiteiten, gespreid over onze 3 kastelen. Zo brengen we, samen met de Kunstacademie, muziek in en rond de Torhoutse kastelen tijdens het openingsweekend van ‘kastelen en abdijen’.


Klassiek optreden Elusive, Cultuurcentrum de Brouckere

Zaterdag 1 juni om 19 uur

Geniet van een klassiek optreden met 4 topmuzikanten, Sam Ista (marimba), Nick Ost (euphonium), Juan Ortega Saez (piano) en Hans Van Kerckhoven (viool). Zij brengen, met beeld en muziek, de wereld van de kastelen en abdijen in cultuurcentrum de Brouckere. Info en tickets via www.ccdebrouckere.be


Aperitiefconcert met Four Times a Lady, Ravenhofpark

Zondag 2 juni om 11 uur

Met zicht op het kleine kasteel brengt het gitaarkwartet Four Times a Lady hun nieuw album ‘Danse d’eau’ tot leven. Dit doen ze in het gezelschap van de pianist Florestan Bataillie en woordkunstenaar Ingeborg Vandenbroucke. Het aperitiefconcert is gratis en vrij toegankelijk.


Yoga in stijl, provinciedomein d’Aertrycke

Zondag 2 juni

Een unieke yogasessie in provinciedomein d’Aertrycke. Kom genieten van het fantastische uitzicht terwijl je geest en lichaam vrij maakt. De sessies zijn gratis. Info en inschrijven doe je via www.visittorhout.be of 050 22 07 70.


Rondleidingen domein kasteel Wijnendale

27 en 28 juli

Een gids neemt je mee op het domein rond het kasteel van Wijnendale waar je meegenomen wordt door de fantastische verhalen over de rijke geschiedenis van dit domein. Daarna ga je over de slotgracht recht het kasteel binnen waar de kasteelheer Jérôme Matthieu de Wynendaele zelf de geschiedenis van het kasteel vertelt! Een unieke ervaring. Enkel op inschrijving via vrijetijdshuis@torhout.be. Plaatsen beperkt!

 

Begeleide wandeling door familie de Maere

Maandag 29 juli

Een unieke rondleiding door domein d’Aertrycke en het kasteel. Ga mee met brigadechef Stefaan Verplancke op bezoek door het provinciedomein. Daarna leiden André de Maere (zoon van baron de Maere) en zijn schoonbroer Alec de Laminne je rond in het kasteel zelf. Meer info vind je op www.visittorhout.be.


Night at the castle

9 augustus

In het weekend van 9 augustus organiseert de volkssterrenwacht Cozmix in samenwerking met het Lokaal Bestuur Torhout unieke sessies voor mensen die gepassioneerd zijn door sterrenkunde. Kom vanop de binnentuin van Kasteel Wijnendale kijken naar de hemel door een telescoop. Observeer Saturnus en de jaarlijkse meteorenzwerm Perseïden en krijg uitleg over alle planeten en sterrenstelsels. Inschrijven is op dit moment nog niet mogelijk.

Krachtige samenwerkingen

Tegen eind juni wordt de Erfgoedwandeling volledig vernieuwd en omgedoopt naar de Stadswandelroute. Naast de samenwerking met Westtoer maakt men ook werk van de vernieuwde Groene Halte Wandeling, een samenwerking met TreinTramBus. De Torhoutse Groene Halte Wandeling hoort bij de top 10 van Vlaanderen. Naar aanleiding van de 10de verjaardag maken ze werk van een promofilmpje van deze wandeling met een bekende Torhoutenaar! Nieuw is ook de samenwerking met het Vlaams Compostelagenootschap. Torhout ligt op de Via Brugensis, één van de routes op weg naar het bedevaartsoord Compostella. Deze samenwerking zorgt ervoor dat Torhout ver buiten de grenzen van onze stad een trekpleister wordt voor toeristen die de rust van het groen willen combineren met de gezellige troeven van een kleine stad.


Fietszoektocht Arthur Naeyaert route

Tot en met 31 augustus is een fietszoektocht beschikbaar op de bestaande Arthur Naeyaertroute. Haal je deelnameformulier af bij het Vrijetijdshuis in Torhout, bij de dienst Toerisme in Lichtervelde, of download het via www.visittorhout.be/arthur-naeyaert-route. Luister goed naar de verhalen en ga op zoek naar de 35 foto's langs deze route. Uitloting van de winnaars gebeurt op zondag 15 september tijdens Feest in 't Groen. Dit initiatief kwam tot stand dankzij Jozef Vackier, Daniël Lansens en Philibert Moeyaert.


Uitgebreid programma verjaardag Museum Torhouts Aardewerk

Dat Torhout op cultureel vlak heel wat te bieden heeft hoeft niet meer gezegd! In 2024 staat de 40ste verjaardag van het Museum Torhouts Aardewerk centraal. Hiervoor loopt nog tot eind juli de tentoonstelling AARDE@WORK waar kinderen nu ook spelenderwijs het parcours kunnen volgen. Terwijl in het gebouw historisch aardewerk tentoon wordt gesteld, zorgde Layla Dupon met een initiatie voor aardewerk anno 2024. Van 27 mei tot 7 juni verwelkomt het Museum Torhouts Aardewerk de mensen van de Beelderij binnen zijn muren! Een kleine twee weken lang strijkt het sociaal-artistieke atelier van vzw Tordale er neer en brengt het animo binnen en buiten het kasteel Ravenhof. Loop gerust langs en ontdek de werking: een creatieve speelplaats waar beeldend werk en andere kunsten tot leven komen.


Schepen voor Cultuur en Musea Lieselotte Denolf: "2024 belooft ook op cultureel vlak een topper te worden. Het uitgebreid programma rond de veertigste verjaardag van het Museum Torhouts Aardewerk is daar het bewijs van. Deze zomer plannen we ook een samenwerking met restaurant Bassud in het kasteel. Ongetwijfeld iets om naar uit te kijken. Verder volgt nog een tipje van de sluier over Art62, het kunstproject dat zich vorige jaren uitsluitend in Ichtegem afspeelde, waar we dit jaar een stukje Torhoutse kunst aan breien."


In Torhout houden we van feestjes

"We kijken dan ook al reikhalzend uit naar de komende zomermaanden. In de maand juni hebben we de jaarlijkse Batjes, Nacht van Vlaanderen en de Paardenmarkt. We zenden de voetbalwedstrijden van het EK in Duitsland uit op een groot scherm aan de voorzijde van de Markt. In de zomer komt Parkies terug in het stadspark, organiseren we op 18 juli een openluchtfilm in de Kinderboerderij en op 21 juli toveren we de Markt om in een heus Kinderdorp. In augustus komt het 2-jaarlijks Werelddansfestival KA-dans terug naar Torhout, is er Torhout Kermis, Land of Love en eindigen we de zomer met het jaarlijkse Stadstraktaat! "

Ben je benieuwd naar alle evenementen? Haal een gratis evenementenkalender op in het Vrijetijdshuis.

Speciale locatie & lancering filmpje

Na het kasteel van Wijnendale deed huis Bekaert op de Markt deze keer dienst als gastlocatie voor de opening van het toeristisch seizoen. Het brouwershuis werd rond de jaren '80 aangekocht door het stadsbestuur en ingericht als kantoorruimte en stadsarchief. Een plek dus waar vele ambtenaren zich "thuis" hebben gevoeld. Wat op Erfgoeddag nogmaals onderstreept werd. Ondertussen is het huis van de familie Bekaert het huis geworden van Immokantoor Gryson.

De avond werd beklonken met de lancering van een algemeen promofilmpje van de hand van Jarne D'Haene van Jdesign. Hij toonde de veelzijdigheid van de stad aan. Jarne trok vorig jaar op pad en schuimde heel wat evenementen en locaties af, daar ontmoette hij een heleboel enthousiaste mensen. Het filmpje doet ons zin krijgen in het zomers programma dat nu echt van start kan gaan. 

bigpic
Foto 1 van 20
bigpic
Foto 2 van 20
bigpic
Foto 3 van 20
bigpic
Foto 4 van 20
bigpic
Foto 5 van 20
bigpic
Foto 6 van 20
bigpic
Foto 7 van 20
bigpic
Foto 8 van 20
bigpic
Foto 9 van 20
bigpic
Foto 10 van 20
bigpic
Foto 11 van 20
bigpic
Foto 12 van 20
bigpic
Foto 13 van 20
bigpic
Foto 14 van 20
bigpic
Foto 15 van 20
bigpic
Foto 16 van 20
bigpic
Foto 17 van 20
bigpic
Foto 18 van 20
bigpic
Foto 19 van 20
bigpic
Foto 20 van 20
Foto 1 van 20
Foto 2 van 20
Foto 3 van 20
Foto 4 van 20
Foto 5 van 20
Foto 6 van 20
Foto 7 van 20
Foto 8 van 20
Foto 9 van 20
Foto 10 van 20
Foto 11 van 20
Foto 12 van 20
Foto 13 van 20
Foto 14 van 20
Foto 15 van 20
Foto 16 van 20
Foto 17 van 20
Foto 18 van 20
Foto 19 van 20
Foto 20 van 20