Torhout zet in op mondhygiëne bij kleuters

Patrick Demarest

12/03/2024
Actua

Het Lokaal Bestuur Torhout hecht veel belang aan mondgezondheid bij kinderen en deelt naar aanleiding van de Dag van de Mondgezondheid (20 maart) in maart 219 gratis mondzorgpakketten uit met een tandenborstel, tandpasta en een informatieve folder aan alle 3de kleuters.

 

Torhout wil sterk inzetten op de gezondheid van zijn inwoners en ondertekende in 2019 het charter ‘Gezonde Gemeente’. De maand maart staat binnen Torhout onder andere in het teken van ‘mondgezondheid’. Op 20 maart is het namelijk Dag van de Mondgezondheid, het ideale moment om het belang van een goede mondhygiëne in de kijker te zetten. Mondgezondheid heeft een impact op de algemene gezondheid, net zoals de algemene gezondheid een impact heeft op de mondgezondheid.

219 gratis mondzorgpakketten

Voor het vijfde jaar op rij werkt het lokaal bestuur voor de mondzorgactie samen met de Torhoutse scholen en Logo Brugge-Oostende. Het lokaal bestuur deelt in maart 219 gratis mondzorgpakketten uit met een tandenborstel, tandpasta en een informatieve folder. Charlotte Hoeman, intergemeentelijke preventiewerker, is blij dat deze actie wordt herhaald voor alle 3de kleuters. “Het blijft belangrijk om in te zetten op mondgezondheid bij jonge kinderen. Zo leren ze van kleins af aan het belang van goed en juist te poetsen”.


We zijn blij dat we ook dit jaar een gratis mondzorgpakket kunnen aanbieden aan de kinderen. Mondhygiëne is een gezondheidsthema dat nog te vaak vergeten wordt. Toch is het heel belangrijk om al van kleins af aan het belang van goed en juist poetsen aan te halen”, beaamt schepen van Volksgezondheid Annick Vanderspurt.


De leerkrachten of kinderbegeleiders krijgen ook de kans om te werken met de gezonde mondkoffer in de klas of opvang. De gezonde mondkoffer is een box met educatief materiaal rond mondzorg. Zo kan de leerkracht aan de hand van een groot gebit en grote tandenborstel de correcte poetsmethode aantonen.


Deel jouw tandenpoetsmoment

Doe jij ook je best om je mond gezond te houden? Post een foto van jouw tandenpoetsmoment op woensdag 20 maart op sociale media met #dagvandemondgezondheid en laat je nieuwe tandenborstel zien! Veel poetsplezier!


Goede mondhygiëne met drie pijlers

Mondzorg wordt nog te vaak over het hoofd gezien als essentieel onderdeel van de opvoeding. Voor jonge kinderen is het aanleren van een goede mondzorg erg belangrijk voor hun gezondheid. Zo vermijd je gaatjes, tandvleesproblemen en andere ontstekingen in de mond. Gelukkig is het gezond houden van je mond niet moeilijk. Een goede mondzorg steunt op drie pijlers: een goede dagelijkse mondhygiëne. Dit houdt in twee keer per dag twee minuten de tanden poetsen. Vervolgens is ook een jaarlijks mondonderzoek bij de tandarts belangrijk. Voor kinderen wordt zelfs twee keer per jaar aangeraden. De derde pijler is mondvriendelijke voeding, de focus van dit jaar. Mondvriendelijke voeding komt niet altijd overeen met gezonde voeding. Zo zijn kaas en andere ongesuikerde melkproducten zeer goed voor de tanden, terwijl citrusvruchten en suikerrijke, plakkerige en zure tussendoortjes heel mondonvriendelijk zijn.