Perlyn: ‘Ik wil nog duizend en een dingen doen’

Kathleen Buytaert komt oorspronkelijk uit Sint-Niklaas, maar heeft nu al geruime tijd haar plekje gevonden in Torhout. Samen met haar man David Depuydt startte ze in mei van dit jaar haar eigen bedrijfje op. Onder de naam ‘Perlyn’ maakt ze juwelen en haaraccessoires.

Waarom juwelen?
‘Ik ben begonnen op heel jonge leeftijd. Ik was twaalf jaar toen ik mijn eerste juweel maakte. Dat was toen een simpele ketting met houten kralen. Dat was de echte basis, dat was gewoon kralen opsteken. Mijn oma zat zo’n beetje in de mode. Zij ontwierp haar eigen kledij en ik heb die ontwerpersmicrobe gevangen’.

Je maakt dus al geruime tijd juwelen. Waarom heb je Perlyn opgestart?
‘Nu kan ik eindelijk reclame maken. Mijn man David is een grote hulp op administratief vlak. Daarom zijn we het perfecte team. Al is het soms wel moeilijk. Wij werken beide fulltime en hebben twee kleine kindjes. Wij moeten hier wel eens vliegen en springen om alles gedaan te krijgen. Dan is dat soms lastig om ook nog eens juwelen te ontwerpen. Maar ik doe het enorm graag dus ik maak er met plezier tijd voor vrij’.

Juwelen maken, is dat wel een kunst?
‘Dat vraag ik mij ook af. Ik doe nu al geruime tijd mee met ‘Buren bij Kunstenaars’ en ik vind dat machtig. Er komt ook altijd veel volk op af en ik krijg zoveel complimenten. Maar dan vraag ik me soms af ‘is dit wel kunst?’. Ik maak regelmatig juwelen met ijzerdraad waarbij ik mijn hamer en aambeeld moet gebruiken. Dat vind ik dan wel een ambacht, een kunst. Dus ik probeer dat zoveel mogelijk te doen. Ik maak trouwens ook mijn eigen slotjes’.

Hoe breng je jouw juwelen aan de man?
‘Ik werk heel veel op aanvraag, op maat. Dat vind ik heel leuk om te doen, maar ik ben wel echt perfectionistisch. Een juweel moet passen bij die persoon. Zo moet een ketting perfect matchen met de hals zoals een ring moet matchen met een hand. Dat is trouwens ook het unieke aan mijn werk want ik maak nooit twee keer hetzelfde. Je hebt altijd iets anders. Daarom heb ik ook geen grote hoeveelheden van een bepaald juweel’.

Wat is het belangrijkste in jouw branche?
‘Mensen die tevreden zijn, dat geeft me echt voldoening. Maar ik hecht ook enorm veel belang aan kwaliteit. Ik werk met kwalitatief hoogstaande producten. Daarom zeg ik ook altijd tegen mijn klanten dat ze moeten terugkomen als er iets fout is. Er kan altijd iets mislopen, dus dan vind ik het heel belangrijk dat de mensen weten dat ze kunnen terugkomen. Daarnaast is geduld ook uitermate belangrijk’.

Stel, je mag kiezen om een bepaald juweel te maken. Wat draagt dan jouw voorkeur weg?
‘Dan kies ik sowieso voor een ketting of een ring. Daar is het meeste prutswerk aan. Ik hou heel erg van fijne juwelen. Ik heb niet echt een bepaalde stijl, maar het is wel altijd fijn. Ik wil trouwens nog duizend en een dingen doen. Ik zou graag edelsmeedkunst uitoefenen, maar dat is helaas te duur. Ik zou het magnifiek vinden om zelf mijn materialen te smelten en van nul te beginnen. Het is ten slotte mijn taak om mensen een uniek stuk te bezorgen’.

www.perlyn.be

6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
14.jpg
13.jpg
12.jpg
11.jpg
10.jpg
9.jpg

Kerstmarkt Don Bosco

Geen eindejaarsperiode zonder een leuke kerstmarkt! De kerstmarkt Don Bosco heeft alvast een geweldig programma in petto. Om 14u komt de Kerstman langs om iedereen te verwelkomen. Aansluitend wordt de kerstmarkt geopend door het schoolkoor met kerstliedjes. Zin in een jenevertje? Of misschien toch maar ‘nen Brugse Zot’? Het kan allemaal want er staan verschillende standjes met onder andere cava, wullox, frietjes, pannenkoeken, braadworsten, Hasseltse koffie, etc. Om 14u30 is er een workshop dansles voor de aanwezige kinderen door Gevada. Om 15u30 is er het…

Read More »

Eyeslikepics: ‘Ik wil jullie de wereld laten zien zoals ik het zie’

Dieter Provoost, beter gekend onder de naam Eyeslikepics, is al sinds zijn jeugd gebeten door het schrijven met licht. Wat begon als een onschuldige hobby groeide uit tot een ware passie en een schitterend levenswerk. Wanneer is die passie voor fotografie ontstaan? ‘Dat begon al vrij vroeg. Vroeger nam ik foto’s op kamp, maar ik dacht daar toen niet over na. Ik deed er niet echt iets mee. Pas toen ik een maand lang door de bergstreken van Frankrijk naar Spanje trok, werd ik opnieuw…

Read More »

Openingsreceptie Demol Reizen en Cruisemarkt

Op zaterdag 22 november vond de openingsreceptie van Demol Reizen en Cruisemarkt plaats in de  Zuidstraat 17 in Torhout. Om 18 uur knipte burgemeester De Cuyper het lint door. De genodigden konden er kennis maken met het nieuwe kantoor en het uitgebreide aanbod. De nieuwe uitvalsbasis staat garant voor een nog betere service voor de klant. Informatie, drankjes en hapjes waren te krijgen in de kantoren van Demol Reizen en in de zaal van De Mazzel waar het net een kleine reismarkt leek.

Demol reizen opening

Openingsreceptie Demol Reizen en Cruisemarkt

Op zaterdag 22 november vond de openingsreceptie van Demol Reizen en Cruisemarkt plaats in de  Zuidstraat 17 in Torhout. Om 18 uur knipte burgemeester De Cuyper het lint door. De genodigden konden er kennis maken met het nieuwe kantoor en het uitgebreide aanbod. De nieuwe uitvalsbasis staat garant voor een nog betere service voor de klant. Informatie, drankjes en hapjes waren te krijgen in de kantoren van Demol Reizen en in de zaal van De Mazzel waar het net een kleine reismarkt leek.

Image00052.jpg
Image00081.jpg
Image00080.jpg
Image00079.jpg
Image00077.jpg
Image00076.jpg
Image00025.jpg
Image00024.jpg
Image00022.jpg
Image00021.jpg
Image00020.jpg
Image00019.jpg

(c) Apriotief bvba

Netwerkevenement Unizo Torhout ‘De kip of het ei’

Vorige week was het De Week van de Smaak met als titel ‘De Kip of Het Ei!’. Die week stond volledig in het teken van traditionele, ambachtelijke en duurzame voeding. Als kers op de taart kwam schrijfster Silvia Dello op 21 november langs in het Bourgondisch Hof om meer uitleg te geven over glutenvrij eten. Het was een succesvolle avond met meer dan 100 aanwezigen.

Image00106.jpg
Image00105.jpg
Image00104.jpg
Image00103.jpg
Image00102.jpg
Image00101.jpg
Image00020.jpg
Image00019.jpg
Image00018.jpg
Image00017.jpg
Image00016.jpg
Image00015.jpg

(c) Marijke Debusschere (http://www.marijkedebusschere.com/)

N-VA Torhout zet zich in voor kansarme kinderen

Op maandag 10 november verzamelden zo’n vijftigtal kinderen zich op de Torhoutse markt. Ze hielden op deze ‘Sinte-Maartensavond’ een optocht door de stad met fakkels en lampionnen, voorafgegaan door de Sint te paard. Bij aankomst kregen ze alvast een gratis suikerbol, de ouders konden zich te goed doen aan een borreltje. De opbrengst van dit initiatief, zo’n €350, ging integraal naar het Torhoutse Sociaal Fonds zodat ook minderbedeelde kinderen een leuke kerst kunnen beleven.

Read More »

Openingsreceptie Demol Reizen en Cruisemarkt

Op zaterdag 22 november vindt de openingsreceptie van Demol Reizen en Cruisemarkt plaats.

IMG_6675

Uiteraard gebeurt dat op de nieuwe locatie: Zuidstraat 17, Torhout.

Vanaf 18 uur kunnen de genodigden er kennis maken met het nieuwe kantoor en het uitgebreide aanbod. De nieuwe uitvalsbasis staat garant voor een nog betere service voor de klant. Wie nog twijfelt waarheen hij op reis wil gaan, loopt dus best even binnen bij Demol Reizen. 

Stemvork presenteert Septem Viri

De achtkoppige a capella-groep Septem Viri viert dit jaar zijn 25ste verjaardag. Vroeger hadden ze hun tweejaarlijkse concerten met alles erop en eraan, maar om hun jubileumjaar af te sluiten treden ze op in Torhout en gooien ze alle overbodige versieringen over boord. De focus van het Torhouts concert ligt op het muzikale, met een staalkaart van hun repertoire. Stemvork vzw brengt Septem Viri op zaterdag 29 november naar een aparte locatie: de toonzaal van autobedrijf Decleir. Het belooft een totaalbeleving te worden met een…

Read More »

Multimove om kinderen te doen bewegen

Multimove is een nieuw project in Torhout om kinderen te doen bewegen.
De focus ligt niet op sport, maar wel op het prikkelen van hun motorische vaardigheid.
Inschrijven kan nog steeds! Meer info op www.multimove.be

Image00006.jpg
Image00005.jpg
Image00004.jpg
Image00003.jpg
Image00002.jpg
Image00001.jpg
Image00017.jpg
Image00016.jpg
Image00015.jpg
Image00014.jpg
Image00013.jpg
Image00012.jpg

(c) Apriotief bvba

Schenk je oude gsm aan KWB voor een duurzame wereld!

Foto KWB GSM Actie

Van 24 november tot en met 7 december kan je je oude gsm schenken aan het goede doel. Ook KWB Torhout doet mee. Op verschillende plaatsen in Torhout zullen er speciale inzamelboxen staan. Doel van het initiatief is een duurzame wereld creëren.

De gsm-inzamelactie van KWB gaat zowel door in Vlaanderen als in Brussel. Ook de Torhoutse afdeling doet mee aan dit project. KWB zorgt op die manier voor een optimale recyclage. Te veel oude gsm’s belanden nog te vaak in de huisvuilzak waardoor kostbare en zeldzame grondstoffen verloren gaan en vernietigend zijn voor het milieu. Uit onderzoek blijkt trouwens dat 1 ton gerecycleerde gsm’s zo’n 300 gram goud bevat. Vandaag de dag worden er amper 1% van die oude gsm’s gerecycleerd.

KWB organiseert dit project in samenwerking met Recupel. Ook gsmladers zijn meer dan welkom! Tenslotte heeft iedereen wel één of meerdere oude gsm’s in de kast liggen. In Torhout kun je op twee plaatsen je oude gsm inleveren: in de Oxfam Wereldwinkel (Hofstraat 9) of in de Stedelijke Openbare Bibliotheek (Ravenhofstraat 9).

Meer info op www.kwb.be/gsmactie

Frank Geleyn: “Ik kruip telkens opnieuw in de huid van een kind”

Kinder- en jeugdboekenschrijver Frank Geleyn stelde eind oktober zijn tiende boek ‘Loebas, een beer van een hond’ voor. Dat gebeurde met grote belangstelling in de Standaard Boekhandel in Torhout. De schrijfmicrobe kreeg hij te pakken toen hij in de middelbare school zat. En sinds toen is het niet meer weggeweest… Waarom moeten kinderen jouw nieuwste boek lezen? ‘Het is een heel leuk verhaal. Het gaat over een kleine jongen die geconfronteerd wordt met een gigantische hond. Op het einde krijgt het verhaal een speciale wending.…

Read More »

Tania Van der Sanden coacht toneelkring Sint-Rembert

Elf amateurtheatergezelschappen, waaronder ‘Toneelkring Sint-Rembert’ uit Torhout, werden eerder dit jaar geselecteerd voor het ‘Provinciaal Theaterfestival 2014-2016’. Een eerste bezoek door een professionele jury vindt plaats tijdens één van de voorstellingen van ‘Trouwfeesten en Processen’, figurentheater in een regie van Luc Descheemaeker. De jury is samengesteld uit o.a. Piet Arfeuille (artistiek leider Theater Malpertuis, regisseur), Lieven Debrauwer (film- en theaterregisseur, theatermaker cabaret / musical), Charlotte De Somviele (recensente podiumkunsten De Standaard, Cobra en Etcetera), … In het kader van dit theaterfestival kan de toneelkring beroep…

Read More »

School is cool in het Houtlandinstituut

Op vrijdag 14 november organiseerde het Houtlandinstituut een ontmoetingsmoment onder de naam: ‘School is cool’. Leerlingen van het 5de en 6de jaar lager onderwijs konden zo kennismaken met het middelbare. De volgende workshops die bestonden uit 3 blokken van 50 minuten stonden op het menu: werken met Moviemaker, dansen, streetsoccer, badminton, de Romeinse keuken, mini-Technopolis, leren werken met een iPad, techniek en goochelen met getallen. Tot slot was er ook een lesmarathon voor de laatstejaars. Tot 8u ’s morgens kregen ze les ten voordele van SISP, een project dat straatkinderen in India helpt.

SchoolIsCool61.jpg
SchoolIsCool62.jpg
SchoolIsCool63.jpg
SchoolIsCool64.jpg
SchoolIsCool65.jpg
SchoolIsCool66.jpg
SchoolIsCool01.jpg
SchoolIsCool02.jpg
SchoolIsCool03.jpg
SchoolIsCool04.jpg
SchoolIsCool05.jpg
SchoolIsCool06.jpg

(c) Apriotief bvba

Directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs Lieven Boeve op bezoek in scholengroep Sint-Rembert

Tijdens zijn bezoek werd niet alleen ingegaan op de bestuurlijke samenwerking tussen basis- en secundair onderwijs, maar werd ook getoond hoe een campusschool in de praktijk kan werken. Ook werd verduidelijkt hoe de gezamenlijke infrastructuur gebruikt wordt en hoe de campusschool ook breder gaat door zijn samenwerking met het socio-culturele middenveld en het CLB en voorziet in kinderopvang in de basisscholen en een eigen internaat. Het is de bedoeling dat een leerling tijdens zijn traject van peuter tot 18-/19-jarige voldoende afwisselingen en uitdagingen krijgt op…

Read More »

Lingerie Tanja zamelt bh’s in voor Oxfam

Van 3 tot en met 30 november zamelt Lingerie Tanja samen met 14 andere Vlaamse lingeriezaken oude bh’s in voor het goede doel. Het initiatief komt van Oxfam en is bedoeld om minder begoede vrouwen gelukkig te maken.   Kwaliteitsvolle lingerie is voor veel vrouwen een luxe. Daarom zette Oxfam de actie ‘Vrouwen ondersteunen vrouwen’ op poten gebaseerd op het project ‘The Big Bra Hunt’ die eerder al een groot succes was in Groot-Brittannië. 15 Vlaamse lingeriezaken, waaronder Lingerie Tanja, zamelen oude, maar nog draagbare…

Read More »

Het eerste jaar van de Groote Oorlog in Torhout

Geschied- en Heemkundige Kring Houtland Torhout in samenwerking met  KWB Centrum legt de focus op het eerste jaar van de oorlog. In tegenstelling tot recente oorlogen speelde de Eerste Wereldoorlog zich niet ver weg van onze stad af. De tijdslijn van de Eerste Wereldoorlog die de Geschied- en Heemkundige Kring het Houtland-Torhout uitwerkte voor 1914 en 1915 toont een beeld van wat er gebeurde. Maar het verhaal van mensen vat je niet altijd zomaar samen in een tijdslijn. Vandaar dat de heemkundige kring graag dieper…

Read More »

Tango dansen met Geert Stragier

Tango19.jpg
Tango20.jpg
Tango21.jpg
Tango22.jpg
Tango23.jpg
Tango24.jpg
Tango01.jpg
Tango02.jpg
Tango03.jpg
Tango04.jpg
Tango05.jpg
Tango06.jpg

(c) Apriotief bvba

Kinderboekenbeurs

Kinderboekenbeurs05.jpg
Kinderboekenbeurs06.jpg
Kinderboekenbeurs07.jpg
Kinderboekenbeurs08.jpg
Kinderboekenbeurs09.jpg
Kinderboekenbeurs10.jpg
Kinderboekenbeurs01.jpg
Kinderboekenbeurs02.jpg
Kinderboekenbeurs03.jpg
Kinderboekenbeurs04.jpg
Kinderboekenbeurs05.jpg
Kinderboekenbeurs06.jpg

(c) Apriotief bvba

Eten voor het goede doel

Op zaterdagavond was er spaghetti ten voordele van Kom op tegen Kanker in het Houtland Instituut, op zondagmorgen een (h)eerlijk ontbijt voor 11.11.11 in zaal Sparrenhove in de Goede Herder en zondagmiddag was er kip met friet georganiseerd door Missio Sint-Henricus ten voordele van het levenswerk van Scheutist Willy Oost.

GoedeDoel113.jpg
GoedeDoel114.jpg
GoedeDoel115.jpg
GoedeDoel116.jpg
GoedeDoel117.jpg
GoedeDoel118.jpg
GoedeDoel01.jpg
GoedeDoel02.jpg
GoedeDoel03.jpg
GoedeDoel04.jpg
GoedeDoel05.jpg
GoedeDoel06.jpg

(c) Apriotief bvba

Doe deze avond mee aan de lampionnentocht met Sint-Maarten

 Maandagavond 10 november start op de Markt om 19 uur een lampionnentocht onder begeleiding van Sint-Maarten. De deelname is gratis en fakkels en lampionnen met ledverlichting zijn ter plaatste te kopen aan 3 euro het stuk. Kinderen krijgen bij aankomst een gratis suikerbol. Nadien kan je uiteraard ook een drankje kopen. De organisatie is in handen van NVA Torhout (www.n-va.be/torhout) en de opbrengsten gaan naar een goed doel.

Read More »

Hyboma kiest opnieuw voor Autobedrijf Decleir!

De groep Hyboma geeft opnieuw het vertrouwen aan Autobedrijf Decleir voor de vernieuwing van hun wagenpark. Negen nieuwe Renaults werden vorige week afgehaald. De fiscaal interessante Megane Grandtour en Grand Scenic genieten hun voorkeur. Hyboma is een algemene aannemer, al twee generaties lang actief in de private woningbouw en appartementsbouw. Sinds 1968 bouwt Hyboma duurzame en kwalitatieve woningen binnen de stijl, afwerking en het comfortniveau waarbij u zich goed voelt. Meer info over hun activiteiten op www.hyboma.be

Read More »

Unizo organiseert nieuwe eindejaarsactie en neemt deel aan Week van de Smaak

Dit jaar organiseert Unizo de 57ste eindejaarsactie die plaats vindt van maandag 1 december tot en met woensdag 31 december. De actie zit in een nieuw jasje met een totaal vernieuwde formule. Eind dit jaar kan je in Torhout opnieuw gigantische prijzen winnen met de eindejaarsactie. Je kan zowel hoofdprijzen als winkelprijzen winnen. Bij elke aankoop in een deelnemende winkel krijgt de klant een lotje met afscheurstrook. Die strook wordt gedeponeerd in een doos in de winkel. Nadien worden alle lotjes geteld en per 1000…

Read More »

Jeugdbewegingen: win 250 euro om op kamp te gaan!

In samenwerking met Argenta Leen Tanghe lanceert de website www.torhoutvandaag.be de actie ‘Win 250 euro om op kamp te gaan” voor Torhoutse jeugdbewegingen. Hoe deelnemen ? Elke jeugdbeweging uit Torhout die wil deelnemen, stuurt om te beginnen een e-mail naar info@torhoutvandaag.be met als onderwerp ‘Kamp’ en met alle contactgegevens van de jeugdbeweging. Tussen 10 november en 1 april moeten alle deelnemende jeugdbewegingen zoveel mogelijk nieuws en foto’s van hun eigen vereniging aanbrengen via hetzelfde e-mailadres. Vervolgens moeten de jeugdbewegingen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk unieke gebruikers dat nieuws bezoeken (wordt…

Read More »

Wat doe je op een zonnige 1 november in Torhout?

Zonnige1November32.jpg
Zonnige1November33.jpg
Zonnige1November34.jpg
Zonnige1November35.jpg
Zonnige1November36.jpg
Zonnige1November37.jpg
Zonnige1November01.jpg
Zonnige1November02.jpg
Zonnige1November03.jpg
Zonnige1November04.jpg
Zonnige1November05.jpg
Zonnige1November06.jpg

(c) Apriotief bvba