Lieven De Koninck doet al 36 jaar de markten en leerde er zijn vrouw kennen…

img_1613
Omdat stad Torhout en het comité van marktkramers inspanningen doen om de wekelijkse markt nog te promoten, hadden wij een babbel met Lieven De Koninck. Kleding De Koninck in de Alberic Deleustraat 68 in Wijnendale-Torhout werd in 1929 opgericht door Charles De Koninck. De winkel wordt nu uitgebaat door Lieven De Koninck (52) en zijn vrouw Martine Logghe. Kleding De Koninck is een habitué op de wekelijkse markt want is er al 85 jaar aanwezig, Lieven doet al 36 jaar de markten. We mogen hem dus rustig een ervaringsdeskundige noemen…

Wat is specifiek aan de markt?
Lieven: “ De klanten en marktkramers hebben een persoonlijker contact met elkaar. De marktkramers onder elkaar zijn nog echte collega’s en helpen elkaar bij goed en zeker bij slecht weer. Op de markten wordt er over van alles en nog wat gesproken met de klanten. Een slogan bij de marktkramers is ‘ Koop op de markt, gezellig en voordelig’.”
 Je hebt ook een winkel, is dat combineerbaar? Vullen die elkaar aan?
Lieven: “
De markten combineren met de winkel  is voor mij zeker te doen. Ik ben het gewoon om om 5.30 uur op te staan.  Toen mijn vader nog mee ging naar de markt deed ik vijf markten in de week, nu, sedert een jaar, nog vier. Ik ben dus op vier vijfden gegaan met mijn job op de markt. De winkel is zes dagen open in de week. Er is een wisselwerking met de winkel. De klanten zien iets op de markt en komen het kopen in de winkel of ze kopen in de winkel en komen naar de markt, de retouches ophalen.”
Wat is de sterkte van de Torhoutse woensdagmarkt?
Lieven:
“De sterkte van Torhout is de grote aantrekkingskracht van de woensdagmarkt. Elke week komen heel veel mensen uit de omliggende gemeenten de markt bezoeken en hun inkopen doen. Dit kan enkel door een grote verscheidenheid van de kramen bereikt worden. Daarom moeten de verantwoordelijken van de markt er op toezien dat er verschillende artikelen in een ruim aanbod aanwezig blijven op de markt zowel food als non-food.”
Wat kan beter tijdens de markt?
Lieven:
“Ik vind dat de markt van Torhout een voorbeeld is voor veel andere markten. Er is een geslaagde mix tussen de plaatselijke handelaars, horeca en marktkramers.”
Er is een markthandelaarscomité, wat is de taak daarvan?
Lieven:
“Sedert enkele jaren is er een marktkramerscomité in Torhout. Het marktkramerscomité zorgt voor een wij-gevoel en neemt een stuk van het ik-ben- belangrijk- gevoel weg. We zijn een spreekbuis en een link tussen de marktkramers en de stad. Momenteel hebben we een heel goede verstandhouding met het bestuur van Torhout. Onze grootste realisatie tot nu toe is het boekje ‘Wie staat waar op de woensdagmarkt’. Waarvoor we de diensten van Torhout en de schepen van markt, Hans Blomme, heel dankbaar zijn.”
 Wat is je mooiste ervaring op de Torhoutse woensdagmarkt geweest?
Lieven:
“Mijn mooiste ervaring en mijn grootste geluk op de markt is, dat ik mijn vrouw op de markt heb leren kennen. Ze ging vroeger mee als jobstudente met een collega marktkramer…”

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *