Vijfde West-Vlaamse Plantendag in Torhout op 25 maart

De lente is in aantocht. Zeker in het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut van Torhout dat gastheer is voor de West-Vlaamse Plantendag op zaterdag 25 maart 2017. Het is al de vijfde editie van dat evenement waar natuur, milieu en de tuinbouwsector elkaar ontmoeten. ‘Meer bloemen voor bijen’ is dit jaar het thema.

IMG_3276

Het ambitieuze doel is om mensen te overtuigen om van hun tuin een restaurant voor bijen te maken. Elke lagere school van de scholengroep Sint-Rembert gaf hun zesde leerjaar de opdracht een bijenkast te pimpen tot een echt kunstwerk. Bezoekers kunnen mee bepalen welke kast de mooiste is. Verder stelt Arne Maertens uit het zesde jaar van het VLTI zijn figuren uit hout voor. Pottenbakkeratelier Rembrandt toont zijn ambachtelijke honingpotjes.

De vele activiteiten voor kinderen maken van deze familiedag een weekendactiviteit om naar uit te kijken. Zo kunnen kinderen met klimgordels in hoge bomen klimmen, zich laten schminken in Maja de Bij, bloemschikken of deelnemen aan één van de vele workshops. De workshop van de kinderboerderij Torhout ‘Kiboe’ bijvoorbeeld is een echte aanrader. Verder kunnen ze een insectenhotel in elkaar timmeren of een vogelnestje bouwen.

Voor de gelegenheid stelt het VLTI zijn serres en tuin open voor het publiek. Een uitstekende kans om de bijenplanten die de leerlingen kweekten te bekijken en kopen. Via Kopjezwam kan je zien hoe je oesterzwammen kweekt op koffiegruis. Er worden ook speciale wormen getoond om compost op een andere manier te composteren.

In totaal zijn er meer dan 45 organisaties waaronder VELT, de gezinsbond, Tuin Hier (Torhout), Natuurpunt, plattelandsklassen, honneybeevalley van UGent, de provinciale NME-centra en uiteraard ook veel kwekers en tuinders uit de streek. De Vlaamse overheid is aanwezig met de Vlaamse ‘Week van de Bij-stand’ en wil mensen en organisaties aanzetten om de bij te verwennen in openbaar groen, bedrijfsterreinen en particuliere tuinen. Provincie West-Vlaanderen zorgt voor een gratis aanbod zaden van bloemen en kruiden die goed zijn voor bijen zoals gratis stekken van wilgen.

IMG_3268

Dat Torhout een stad is die het belang van de bij niet onderschat, bewees het door een charter te ondertekenen dat bijvriendelijke initiatieven ondersteunt en promoot. Zo zijn er heel wat klaverstroken onder de Torhoutse hagen speciaal ingezaaid voor bijen. Torhout behaalde dan ook twee sterren in de verkiezing ‘bijenvriendelijkste gemeente 2016’.

Allemaal initiatieven die de bezoekers van de West-Vlaamse Plantendag zullen overtuigen van het belang en de schoonheid van het werk van de bij. Er is heel wat parking voorzien naast de school op het grasveld aan de Ernest-Claeyslaan.

Locatie: VLTI Keibergstraat 5a – 8820 Torhout.
Afspraak: zaterdag 25 maart 2017 en dit van 10 tot 17 uur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *