Op zondag 11 juni 20ste Houtlandse Aquaristische Ruilbeurs

De plaatselijke aquarium-, terrarium-en vijververeniging Skalaar organiseert haar 20ste Houtlandse Aquaristische Ruilbeurs. Iedereen is er doorlopend welkom van 9.30 tot 16 uur. Deze activiteit vindt plaats in Zaal “ Sparrenhove”, Herderstraat 3. De toegang is gratis.

DSCN7273

Als het over aquaristiek gaat dan kan Skalaar Torhout een rijke geschiedenis voorleggen. De vereniging gaat zijn 68ste werkjaar in. Niet verwonderlijk dat ze dan ook al aan de 20ste editie toe zijn van hun ruilbeurs. Deze ruilbeurs heeft in der loop der jaren een drietal locaties gekend. Zaal De Biekorf ( Drie Koningen), Zaal De Bosgalm ( Don Bosco) en de huidige locatie Zaal Sparrenhove ( Goede Herder). Luc Diopere was indertijd één van de grondleggers die de eerste beurs op 14 juni 1992 tot stand liet komen. Hij heeft er zich voor maar liefst 14 edities over ontfermt samen met een altijd grote groep bestuursleden en actieve leden. Vanaf de 15de editie tot op heden neemt Chris Demeulenaere de organisatie van dit evenement op zich.

Voor iedereen wel iets en internationaal

Pr man Luc Diopere: “Het aanbod is groot en divers, ieder jaar opnieuw proberen we voor elke liefhebber iets aan te bieden, dit toont zich in ongeveer 120 lopende meter standhouders. Zo hebben we standhouders met verschillende tropische zoetwatervissen, tropische planten, koudwatervissen, vijverplanten, voedseldieren, apparatuur, terrariumdieren… De standhouders komen uit heel Vlaanderen en vinden de weg naar Torhout. Niet alleen Vlaanderen, we hebben al standhouders uit Frankrijk, Duitsland en Nederland mogen ontvangen. Ook nu zijn onze noorderburen terug van de partij.”
“Ook onze Skalaar jeugdwerking is aanwezig, die is onder de vleugels van Joris Diopere geplaatst. De jeugd is immers onze toekomst om het verenigingsleven levend te houden. Het doel is dat kinderen op jeugdige leeftijd in contact kunnen komen met onze fascinerende hobby. Zij worden daardoor begeleid door een ervaren persoon ( meter/peter) die over hun schouder meekijkt en hen helpt deze hobby op een verantwoordelijke wijze te houden en te verzorgen.”

Mini stand met speciaal-aquaria

“Een mini stand met enkele zeldzamere vissen in onze hobby, zal ook te bezichtigen zijn. Een kleine groep liefhebbers is er zich meer en meer van bewust dat we onze vissen moeten koesteren. Dit uit zich dan in speciale aquaria met verschillende doeleinden, sommige liefhebbers willen een aquarium met maar vissen uit één bepaald land of gebied/streek. Andere willen de zeldzamere vissen of endemische soorten in stand houden door er mee te kweken. En dat wordt naar de toekomst toe heel belangrijk. Men onderschat dat vele vissoorten die wij hier nog hebben, in hun land van herkomst bedreigd en kwetsbaar zijn. “

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *