Buren bij Kunstenaars 18 en 19 oktober

Jeffrie Devriese al meer dan een halve eeuw kunstenaar

Jeffrie Devriese, woonachtig in de Keibergstraat, is al 51 jaar kunstenaar. En het woord ‘kunstenaar’ mogen we ruim interpreteren. Van tekenen tot juwelen ontwerpen, van schilderen tot beeldhouwen, Jeffrie heeft het allemaal gedaan. Hoewel hij de laatste jaren minder bezig is met kunst, denkt hij nog niet aan stoppen. Dit weekend neemt hij zelfs deel aan Buren bij Kunstenaars.

Jeffrie08.jpg
Jeffrie09.jpg
Jeffrie10.jpg
Jeffrie11.jpg
Jeffrie12.jpg
Jeffrie13.jpg
Jeffrie01.jpg
Jeffrie02.jpg
Jeffrie03.jpg
Jeffrie04.jpg
Jeffrie05.jpg
Jeffrie06.jpg

Hoe is het allemaal begonnen?

‘Ik maakte mijn eerste schilderij op mijn veertiende. Toen is de bal aan het rollen gegaan. Op 21-jarige leeftijd ben ik mij gaan bezighouden met beeldhouwen in steen en met schilderen. Maar mijn grote passie, beeldhouwen in brons, is begonnen toen ik 35 was. Ik vind brons zo schitterend omdat je elke beweging kan vastleggen. Ik heb ooit nog een periode juwelen ontworpen en dat vond ik ook boeiend. Maar brons blijft een vaste plek in mijn leven hebben.’

Vanwaar die artistieke creativiteit?

‘Ik heb het niet geërfd van mijn ouders, zoals vele kunstenaars dat zeggen. Niemand in mijn familie is echt artistiek aangelegd. Ik ben een specialleke.’

Een cliché vraag: is het een uit de hand gelopen hobby?

‘Ja, dat is het zeker. Ik heb het geluk dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Ik ben 25 jaar zelfstandig geweest en toen heb ik fantastische jaren meegemaakt. Nu ben ik met pensioen, maar ik ben nog steeds kunstenaar in bijberoep.’

Gaat het artistieke leven je nog steeds goed af?

‘Ik moet eerlijk zeggen dat mijn leeftijd me soms parten speelt. Vroeger kon ik mij volledig storten op een werk, maar nu gaat alles veel rustiger. Ik ben trouwens ook zindelijker geworden. Ik weeg meer en meer af. Ik denk dan bij mezelf ‘is het dit wel allemaal waard?’. Je moet rekenen dat een beeldhouwwerk heel veel tijd in beslag neemt. Toen ik het monument maakte voor het rusthuis hier in Torhout ben ik zes maanden non-stop bezig geweest. Dat vergt enorm veel energie en tijd. Ik stond vroeger ook meer op tentoonstellingen en in galerijen.’

Stel, je mag nog één kunstwerk maken. Wat zou dat dan zijn?

‘Een beeldhouwwerk natuurlijk. Dat blijft mijn absolute, favoriete kunst. Ik maak heel graag grote beeldhouwwerken, maar alleen kan ik het niet meer.’

Met zo’n loopbaan moet het toch moeilijk zijn om telkens weer inspiratie op te doen? Vanwaar haal je die inspiratie?

‘Dat kan alles zijn. Iets dat blijft hangen in mijn hoofd, iets dat op het nieuws verschijnt, herinneringen aan vroeger.’

Wat betekent kunst voor jou?

‘Kunst is heel ruim. Ik hou van alle soorten kunst, maar het belangrijkste vind ik dat het werk emoties moeten oproepen. Het moet een verhaal vertellen en dat kan voor iedereen een ander verhaal zijn.’

Wil je het werk van Jeffrie Devriese en tal van andere Torhoutse kunstenaars wel eens van dichtbij bekijken? Dan kan je dit weekend langsgaan bij Buren bij Kunstenaars.

 Allosery John – Aardenhuttestraat 14
B-Art – Koddaardstraat 9
Becue Monique – Aardenhuttestraat 14
Billiet Claudine – Oostendestraat 101
Creatief Boekbinden – Kortemarkstraat 70
Buytaert Perlyn – Kathleen – Rembrandtlaan 6
Carlier Sabine – Zandbergstraat 15
David Johny – Maasstraat 15
De Andere Academie – Beerstraat 18
De Biscop Freddy – Kortemarkstraat 70
De Smedt Jan – Kortemarkstraat 70
Dejonckheere Erik – Keibergstraat 97
Dhondt Linda – Kortemarkstraat 70
Dwin – Ruddevoordestraat 143
Eyeslikepics – Brildam 12
Gobeyn Andy – Eugeen van Oyestraat 56
Hart Beads – Oesterstraat 9
Hedebouw Yvonne – Ruddevoordestraat 46
Jeffrie – Keibergstraat 97
Jess – Keibergstraat 97
Joseph Daniel – Ruddevoordestraat 138
Kasper – Zonstraat 10
Mestdagh John – Kortemarkstraat 70
Mortier Grégory – Eugeen van Oyestraat 73a
Neyens Odiel – Berkenstraat 40
Quartier Rudi – Vossebergstraat 20
Roets Marjolijn – Koddaardstraat 9
Slosse Paul – Koddaardstraat 9
Tallieu Mieke – Rembrandtlaan 6
Taveirne An – Kortemarkstraat 70
Teerlynck Jan – Rembrandtlaan 6
Vandelanotte John – Mosselstraat 20
Vanhaeren Ann – Akkerwindestraat 37
Vanryckeghem Frans – Ieperse Heerweg 3
VKH Batik – Bosdreef 5
VKH – Korenbloemstraat 133
Werkbrouck Johnny – Schoolstraat 16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *