Land of Love ondertekent het Quality Nights Charter en mikt op 3600 bezoekers

Op 10 Juli ondertekenen de organisatoren van Land of Love Festival het Quality Nights Charter. Ze engageren zich hiermee voor een veilig en gezond uitgaansleven in te zetten, door onder andere gratis oordopjes uit te delen en gezondheidsinfo te verspreiden. De coördinerende partners zijn de stad Torhout, de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw (VAD), en de organiserende Festivents VZW. De ondersteunende partners van het project zijn Horeca Vlaanderen, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV), De Tuut van Tegenwoordig en Condomobiel. Verder is ook een covenant ondertekend tussen Stad Torhout en Festivents VZW, waarbij beide zich engageren elkaar te ondersteunen.

IMG_7942

Gezondheid en veiligheid primeert

Land of Love is een nieuw festival dat Torhout opnieuw op de festivalkaart wil plaatsen. Na Torhout Werchter, House Torhout, House clubbing en Masters@Rock waagt het nieuwe festival op 26/08 zijn kans. Land of Love belooft een totaalspektakel te worden waar veel aandacht zal besteed worden aan inkleding en entertainment. De voorverkoop loopt alvast zeer vlot. Op dit moment zijn reeds een 80% van de kaarten verkocht, wie er nog wil bij zijn wacht dus beter niet af tot de dag zelf om tickets te bemachtigen.
Met in totaal 47 Dj’s is er voor elk wat wils voorzien

“Met onze organisatie streven we naar een aangenaam en levendig festivalmilieu waar feestgangers op een veilige en gezonde manier van de verschillende performances kunnen genieten. Het Quality Nights Charter is een engagementsverklaring tussen een aantal partners die kadert in deze doelstelling. Land of Love biedt de bezoekers zes verplichte basisservices aan om de gezondheid en veiligheid te bevorderen:

  1. Getraind personeel

Minstens de helft van de medewerkers van Land of Love krijgt een opleiding. Ze krijgen tips omtrent het herkennen en aanpakken van alcohol- en drugsgebonden gezondheidsproblemen, conflictbeheer, verantwoord schenken van alcohol enzovoort.

2. Gezondheidsinformatie

Land of Love informeert hun bezoekers over veilig en gezond uitgaan, gehoorschade, seksualiteit, veilig verkeer, alcohol en drugs, …

3. Condooms

Door condooms te verkopen of gratis ter beschikking te stellen, helpt Land of Love seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

4. Gratis water

Land of Love voorziet gratis drinkwater voor de bezoekers die daar nood aan hebben.

  1. Oordopjes en decibelmeter

Land of Love beperkt het geluidsniveau tot het wettelijke maximum en stelt gratis oordopjes ter beschikking.

  1. Initiatieven voor veilig vervoer

Land of Love neemt initiatieven om veilig verkeer te bevorderen. Ze informeert de bezoeker over het openbaar vervoer naar huis. Verder worden ook shuttlebussen ingezet die een traject zullen afleggen vanaf het station, via de parking van de Mast en Infrax tot aan de festivalweide. Ter hoogte van de Heidestraat zal ook een Kiss & Ride zone voorzien worden.
Het charter moedigt de organisatoren aan om – naast deze zes basisservices – ook andere maatregelen te nemen die het welzijn van hun klanten bevorderen. Land of Love neemt dit ter harte en stelt vijf van de zes extra services ter beschikking: een chill-outruimte, een EHBO-ruimte, lockers, beschuttingen en (gezonde) voeding. Met een 12 op 14 moet Land of Love één van de meest gezonde en veilige festivals van Vlaanderen worden!

Ook de veiligheid op het terrein is van groot belang voor de organisatie. Zij voorziet dan ook 7 camera’s op het terrein. De hulpdiensten hebben te allen tijde zicht op deze beelden en kunnen ons zo nog beter ondersteunen. Hiervoor is een nauwe samenwerking tussen Stad Torhout en Festivents tot stand gekomen.

Noodzaak vanuit verschillende hoeken

Onderzoek toont aan dat meer dan 90% van de Vlaamse uitgaande jongeren alcohol drinkt en ongeveer de helft weleens illegale drugs gebruikt. We weten ook dat overmatig alcoholgebruik de belangrijkste oorzaak is van onveilig seksueel contact. Quality Nights beperkt dat risico door condooms aan te bieden op evenementen.

Ook voor de medewerkers van de deelnemende organisaties is deze overeenkomst belangrijk want ze leren gezondheidsproblemen die te maken hebben met alcohol- of druggebruik te herkennen en aan te pakken.

Europese en Belgische context

Quality Nights kent al een groot succes in Antwerpen, Brussel, Barcelona, Zürich en Parijs en maakt deel uit van het Europese netwerk Party+. Dat netwerk omvat meer dan 150 uitgaansgelegenheden die meewerken aan initiatieven zoals Quality Nights. De Waalse organisatie ‘Modus Vivendi’, die een harm- reductionprogramma promoot, ontwikkelde deze methodiek in 2007 en coördineert ook de uitvoering ervan in Brussel, Wallonië en Noord-Frankrijk. VAD/De DrugLijn coördineert de uitvoering van Quality Nights in Vlaanderen.

Meer info

Op www.qualitynights.be staat alle info over de participerende organisaties. Elke organisatie geeft een overzicht van de maatregelen die ze nemen en vermeldt ook duidelijk het huisreglement.

IMG_8576

Familiedag op zondag 27 augustus

“Op zondag 27 augustus, de dag na Land of Love, organiseren we op een deel van dezelfde weide een familiedag voor de inwoners van Torhout en omstreken. Ondertussen is ook daarvan het programma in primeur bekend.

Enerzijds zal in 1 tent een kinderdisco voorzien worden voor de kleinsten onder ons. Zij worden ook nog verwend met grime, een balonnenact, … en op de locatie zullen ook springkastelen voorzien worden. Voor de ouders voorzien we in de 2de tent optredens van lokale bands Ten Square Feet, Stoned Pony en Ruuskabuus. Daarnaast zal in alle rust kunnen genoten worden van een hapje en een drankje. Toegang tot deze familiedag is overigens volledig gratis!”

Nog enkele aandachtspuntjes:

De organisatie erkent dat buurtbewoners rond de festivalweide hun vragen kunnen hebben bij een nieuw festival in hun omgeving. Daarom hebben zij het mailadres buurtbewoners@landoflove.be actief gezet, waar zij deze vragen zullen beantwoorden. Tevens zullen zij nog gecontacteerd worden voor een vragenuurtje op het stadskantoor, en een rondleiding op de weide in de aanloop naar het evenement.

Ook met de aanhoudende terreurdreiging wordt rekening gehouden en worden extra maatregelen getroffen. De organisatie vraagt daarom met aandrang om rugzakken, grote handtassen en dergelijke zoveel mogelijk te vermijden zodat de controle aan de ingang vlot en snel kan doorgaan. Hierover – en over de andere maatregelen – wordt nog uitgebreid gecommuniceerd op de facebook-pagina https://www.facebook.com/landoflovetorhout/ en de website www.landoflove.be.

Contactpersonen:

Frederick Muys, Voorzitter Festivents VZW (0479/512989)

Jochen Schrooten, coördinator Quality Nights Vlaanderen (0468 11 29 06) vertegenwoordigd door Ilse Himpe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *