Vredeseilanden vraagt ‘Wat eten we morgen?’

 

Tijdens het weekend van 12, 13 en 14 januari trekken vrijwilligers de straat op om geld in te zamelen voor Vredeseilanden Torhout. Met de vraag “wat eten we morgen?” laten ze ons stilstaan bij de onzekere toekomst van ons eten en vragen ze steun zodat Vredeseilanden (Rikolto) boerenfamilies kan helpen om hun uitdagingen te overwinnen.

Vredeseilanden wordt Rikolto

Voor veel mensen zal het ook de eerste keer zijn dat ze de nieuwe naam zien opduiken die Vredeseilanden gaat aannemen: Rikolto. “Rikolto betekent ‘oogst’ in het Esperanto”, zegt Mieke Dejonghe. “Het zegt beter wat de organisatie doet. Enerzijds ondersteunen ze boeren om betere oogsten te hebben. Anderzijds oogst Rikolto nieuwe ideeën om op een eerlijker manier zaken te doen in de voedingssector.”
“Waarom die naamsverandering? Sinds 2017 is Vredeseilanden geen Belgische organisatie meer, maar een internationale organisatie. Vroeger werd het werk in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aangestuurd vanuit een hoofdkantoor in België, door Belgen. Nu gebeurt de aansturing door een internationaal team. Dat klopt beter met de waarden en het sluit beter aan bij de realiteit. Overal zitten sterke teams met lokale mensen die in hun context zoeken naar antwoorden op dezelfde vraag: wat eten we morgen?”

Wat eten we morgen?

“Wat we vandaag eten, vinden we evident”, zegt Wannes. “Toch is eten in de toekomst geen evidentie. Wat eten we als jongeren geen boer meer willen worden? Als klimaatsverandering de seizoenen in de war stuurt? Als gronden onvruchtbaar worden? Wat eten we over 20 jaar, als veel meer mensen van dezelfde planeet moeten leven? “

Vredeseilanden Torhout zoekt antwoorden op die vragen. “Ze ondersteunen boerengroepen tot sterke zakenpartners. Ze bouwen bruggen tussen boeren, wetenschappers, politici en bedrijven voor een voedingssector die rechtvaardiger en milieuvriendelijker werkt.”

Waar?

In Torhout vind je de vrijwilligers van Vredeseilanden op vrijdag en zaterdag aan de verschillende warenhuizen en aan de bibliotheek.
Op zondag kan je vanaf 11 uur op de Markt terecht waar Rikolto een ‘geboortereceptie’ geeft ter gelegenheid van de nieuwe naam. Aan verschillende standen kan je iets kopen om te eten en te drinken.
En je kan dit jaar ook intekenen (tegen een vaste prijs) voor een soort ‘walking dinner all in’ dat later op het jaar plaats vindt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *