Lezing Huis Van Kleef op 18 april

Een bezoek aan het kasteelmuseum Wijnendale kan niet zonder het geslacht Van Kleef en inzonderheid Philips van Kleef, een neef van Maria van Bourgondië, uitvoerig te belichten. Na zijn avontuurlijke reizen en militaire omzwervingen vestigde hij zich in Wijnendale en richtte het kasteel in, geïnspireerd door zijn rijke levenservaring. De inventaris die naar aanleiding van zijn overlijden in 1528 opgemaakt werd verschafte ons heel wat inzichten over het leven aan de Bourgondische hoven en Wijnendale in het bijzonder. Philips van Kleef was van 1492 tot zijn dood in 1528 Heer van de soevereine Heerlijkheid Land van Ravenstein.


Professsor Martin Jan van Mourik, een eminent spreker uit Ravenstein (Nederland), zal het in zijn lezing hebben over de relatie tussen de stad Ravenstein en het huis Kleef. Philips van Kleef was de vernieuwer van de vestingwerken Ravenstein.

Prof. van Mourik studeerde rechten in Nijmegen, doceerde als hoogleraar notarieel recht aan de universiteit van Leiden (1975-87) en was van 1989 tot 2009 hoogleraar notarieel en privaat recht in Nijmegen. Hij verzorgde talrijke publicaties en was o.a. columnist voor dagblad de Telegraaf. Ondertussen was hij ook nog notaris in Nijmegen. De uitgebreide vondsten van de restanten van de vestingwerken van Ravenstein in zijn tuin dreven hem in de historische richting. Hij is dan ook de bezieler van de Stichting Vestingwerken en publiceerde in 2016 een boek over het door hem in zijn tuin ontdekte Philips van Kleefbolwerck.

De lezing vindt plaats op het kasteel Wijnendale op woensdag 18 april om 20 uur in de Bourgondische zaal.

Deze voordracht is gratis voor de leden (van de Heemkundige Kring) en hun partner, geïnteresseerden betalen een kleine bijdrage van 5 euro. 

Om organisatorische redenen dient u vooraf in te schrijven. Dat kan bij één van de secretarissen van de gidsenkring: martin.lievens@gmail.com of roger.verhaeghe@hotmail.com ten laatste op maandag 16 april

Afspraak om 19.45 uur in het onthaalcentrum (portierswoning nabij de grote poort) om dan gezamenlijk naar het kasteel te gaan. Wees stipt op tijd, want eens de groep vertrokken wordt het domein afgesloten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *