Scholengroep Sint-Rembert start met duaal leren

Vanaf 1 september 2018 zullen SiVi (Technisch Instituut Sint-Vincentius) en VTI (Vrij Technisch Instituut) starten met vier nieuwe richtingen duaal leren: derde graad BSO duaal Logistiek, derde graad BSO duaal Onderhoudsmechanica Auto, derde graad BSO Elektrische installaties en Se-n-Se Technicus Hernieuwbare Energie.

Duaal leren: leren op de school én op de werkvloer

De ministers Crevits en Muyters zetten de laatste jaren sterk in op duaal leren. Beide ministers willen zo iets doen aan de grote uitstroom van jongeren zonder diploma en de jeugdwerkloosheid. Volgend jaar stappen meer dan 180 scholen in het project: duaal leren kent dus een sterke opmars. “De scholengroep Sint-Rembert wil van dit verhaal mee een succes maken”, laat de communicatiedienst van de Scholengroep weten. “Duaal leren is ons immers niet vreemd, want binnen de scholengemeenschap organiseert de partnerschool MMI Kortemark sinds de twee voorbije schooljaren de zevende jaren Kinderbegeleider duaal BSO en Zorgkundige duaal BSO.”

Je bent 15 jaar of ouder en arbeidsrijp… dan kan je voor een aantal opleidingen naast het traject van voltijds secundair onderwijs kiezen voor duaal leren. Maar wat is duaal leren? In dat traject leer je de nodige vaardigheden voor je latere beroepsleven niet alleen op school, maar ook rechtstreeks op de werkvloer.

Hoe verloopt dit dan? Je schrijft je in voor het traject duaal leren en een toelatingsklassenraad checkt of je voldoet aan de wetgeving en spreekt een advies uit. Je solliciteert in een bedrijf of onderneming die samenwerkt met de school en die erkend is bij Syntra Vlaanderen. Afhankelijk van de opleiding krijg je een stage- of arbeidscontract. Bij een arbeidscontract krijg je een leervergoeding en bouw je ondertussen een aantal sociale zekerheidsrechten op.

Eenmaal ingeschreven en tewerkgesteld werk je in het bedrijf op maandag, dinsdag en woensdag, dus 24 uur per week. In het bedrijf word je begeleid door een mentor. Die bedrijfsmentor werkt nauw samen met je trajectbegeleider van de school. Op donderdag en vrijdag loop je school en krijg je in 14 lestijden algemene en technische vorming. Je bent dan wel wekelijks drie dagen in het bedrijf aanwezig, duaal leren blijft een vorm van voltijds onderwijs: op de werkvloer blijf je trouwens een lerende.

Duaal leren biedt je heel wat voordelen. Je ontwikkelt vaardigheden die later goed van pas komen (gepast communiceren op de werkvloeren, feedback vragen, leren werken met deadlines). Je doet heel wat werkervaring op en je leert er werken met de nieuwste technologieën en als je je studies met succes beëindigt, vind je gegarandeerd werk.

Derde graad BSO duaal

Het Technisch Instituut Sint-Vincentius heeft al meer dan 10 jaar ervaring met het zevende jaar BSO Logistiek en heeft in die jaren heel intensieve contacten opgebouwd met verschillende (internationale) stagebedrijven.

Met de derde graad BSO duaal Logistiek kan je heel wat beroepskwalificaties behalen: magazijnmedewerker niveau 2, magazijnier niveau 3 en bestuurder interne transportmiddelen niveau 2. Je krijgt heel wat uitvoerende taken rond ontvangst, opslag, voorraadbeheer, voorbereiding van bestellingen en verzending van goederen. Daarnaast leer je een vorkheftruck besturen om goederen te laden en te lossen, op te slaan en te bevoorraden.

Ook het Vrij Technisch Instituut (VTI) bezit reeds heel wat expertise en een ruim netwerk omtrent Elektrische installaties en Auto en zal vanaf volgend schooljaar naast het aanbod van de twee in het voltijds onderwijs, die opleidingen nu ook duaal aanbieden.

In de derde graad BSO duaal Elektrische installaties leer je leidingen en dozen monteren en plaatsen, draden en kabels trekken, elektrische componenten plaatsen en aansluiten in verschillende borden, en eigen installaties in werking stellen (conform AREI). Je kan tijdens de opleiding de beroepskwalificaties elektrotechnisch monteur niveau 2 en elektrotechnisch installateur niveau 3 behalen.

In de derde graad BSO duaal Onderhoudsmechanica Auto duaal mikken we op de beroepskwalificatie onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen niveau 3. Schrijf je je hiervoor in, dan leren we je voeren uitvoeren, herstellingen en vervangingen doen om voertuigen (opnieuw) rijklaar te maken.

De technische vorming krijg je in de school zelf; voor de algemene vorming werken de twee scholen samen.

Se-n-Se duaal

Se-n-Se staat voor Secundair na Secundair en is de nieuwe benaming voor 7 TSO. Eén van de toelatingsvoorwaarden is dat je voor deze opleiding al beschikt over een diploma secundair onderwijs. In de richting Se-n-Se Duaal Technicus Hernieuwbare energie van twee semesters (één schooljaar) maak je kennis met energiezuinige technieken en word je ondergedompeld in de praktijk (ontwerpen, installeren en in bedrijf stellen) van zonnethermie, warmtepompen, fotovoltaïsche systemen… Een compleet nieuwe, eigentijdse opleiding…

Meer info?

Surf naar www.sint-rembert.be of breng  een bezoek op de open dag van Pinkstermaandag 21 mei in de namiddag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *