Perlyn: ‘Ik wil nog duizend en een dingen doen’

Kathleen Buytaert komt oorspronkelijk uit Sint-Niklaas, maar heeft nu al geruime tijd haar plekje gevonden in Torhout. Samen met haar man David Depuydt startte ze in mei van dit jaar haar eigen bedrijfje op. Onder de naam ‘Perlyn’ maakt ze juwelen en haaraccessoires.

Waarom juwelen?
‘Ik ben begonnen op heel jonge leeftijd. Ik was twaalf jaar toen ik mijn eerste juweel maakte. Dat was toen een simpele ketting met houten kralen. Dat was de echte basis, dat was gewoon kralen opsteken. Mijn oma zat zo’n beetje in de mode. Zij ontwierp haar eigen kledij en ik heb die ontwerpersmicrobe gevangen’.

Je maakt dus al geruime tijd juwelen. Waarom heb je Perlyn opgestart?
‘Nu kan ik eindelijk reclame maken. Mijn man David is een grote hulp op administratief vlak. Daarom zijn we het perfecte team. Al is het soms wel moeilijk. Wij werken beide fulltime en hebben twee kleine kindjes. Wij moeten hier wel eens vliegen en springen om alles gedaan te krijgen. Dan is dat soms lastig om ook nog eens juwelen te ontwerpen. Maar ik doe het enorm graag dus ik maak er met plezier tijd voor vrij’.

Juwelen maken, is dat wel een kunst?
‘Dat vraag ik mij ook af. Ik doe nu al geruime tijd mee met ‘Buren bij Kunstenaars’ en ik vind dat machtig. Er komt ook altijd veel volk op af en ik krijg zoveel complimenten. Maar dan vraag ik me soms af ‘is dit wel kunst?’. Ik maak regelmatig juwelen met ijzerdraad waarbij ik mijn hamer en aambeeld moet gebruiken. Dat vind ik dan wel een ambacht, een kunst. Dus ik probeer dat zoveel mogelijk te doen. Ik maak trouwens ook mijn eigen slotjes’.

Hoe breng je jouw juwelen aan de man?
‘Ik werk heel veel op aanvraag, op maat. Dat vind ik heel leuk om te doen, maar ik ben wel echt perfectionistisch. Een juweel moet passen bij die persoon. Zo moet een ketting perfect matchen met de hals zoals een ring moet matchen met een hand. Dat is trouwens ook het unieke aan mijn werk want ik maak nooit twee keer hetzelfde. Je hebt altijd iets anders. Daarom heb ik ook geen grote hoeveelheden van een bepaald juweel’.

Wat is het belangrijkste in jouw branche?
‘Mensen die tevreden zijn, dat geeft me echt voldoening. Maar ik hecht ook enorm veel belang aan kwaliteit. Ik werk met kwalitatief hoogstaande producten. Daarom zeg ik ook altijd tegen mijn klanten dat ze moeten terugkomen als er iets fout is. Er kan altijd iets mislopen, dus dan vind ik het heel belangrijk dat de mensen weten dat ze kunnen terugkomen. Daarnaast is geduld ook uitermate belangrijk’.

Stel, je mag kiezen om een bepaald juweel te maken. Wat draagt dan jouw voorkeur weg?
‘Dan kies ik sowieso voor een ketting of een ring. Daar is het meeste prutswerk aan. Ik hou heel erg van fijne juwelen. Ik heb niet echt een bepaalde stijl, maar het is wel altijd fijn. Ik wil trouwens nog duizend en een dingen doen. Ik zou graag edelsmeedkunst uitoefenen, maar dat is helaas te duur. Ik zou het magnifiek vinden om zelf mijn materialen te smelten en van nul te beginnen. Het is ten slotte mijn taak om mensen een uniek stuk te bezorgen’.

www.perlyn.be

6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
14.jpg
13.jpg
12.jpg
11.jpg
10.jpg
9.jpg

One thought on “Perlyn: ‘Ik wil nog duizend en een dingen doen’”

 1. Kathleen,
  Wat ben ik fier op u dat je je zo inzet voor je droomhobby.
  Met 2 kindjes en een zware job proficiat maatje.
  Ik zou zeggen doe zo voort want je bent goed bezig.
  Warme knuffel,
  Gina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *