Rotary-huisje in OC Cirkant

Op het terrein van OC Cirkant (vroegere naam: Engelbewaarder) kunnen mensen met een beperking al enkele jaren genieten van het belevingsbos. Recent werd daarin een houten inloophuisje gebouwd, waar kleine dieren (pony’s, konijnen, cavia’s en hamsters) hun hokje hebben. In een beschermde omgeving geven dieren een extra dimensie aan de boswandeling. Een schuifdeur en een goede ondergrond zorgen ervoor dat patiënten die iets moeilijker te been zijn of in een rolwagen zitten, toch makkelijk toegang hebben tot de dieren. Een bankje in het huisje geeft hen de mogelijkheid om op een gezellige manier eventjes in die beschermde cocon te vertoeven.

OC Cirkant is een ortho-agogisch centrum en biedt intensieve woonondersteuning voor 122 volwassenen met een matig, ernstig tot diep verstandelijke, al dan niet meervoudige beperking. Daarnaast biedt de voorziening ook waardevolle dagondersteuning aan 13 volwassenen met een gelijkaardige beperking.

Het Rotary Huisje werd gerealiseerd met de steun van de Rotary Torhout-Houtland. Hiervoor werd 8000 euro voorzien, 4000 euro vanuit  de club zelf en 4000 euro onder de vorm van een District Grant. Deze District Grant werd vanuit de Rotary Foundation als extra steun verkregen. In 1917 werd Rotary Foundation opgericht om de grote sociale projecten van de clubs te kunnen financieren. Rotary Foundation centraliseert diverse fondsen die door de verschillende clubs verzameld worden, met de bedoeling projecten van de lokale clubs te subsidiëren. Het Rotary Huisje werd dus deels mogelijk door de extra steun vanuit Rotary Foundation.

Rotary Torhout-Houtland steunt OC Cirkant al meerdere jaren. Zo werd in het verleden ook een busje van een lift voorzien, rustbanken en tafels in het belevingsbos en een tillift.

Een greep uit de steunacties van dit jaar

Isabelle Vermander: “Rotary Torhout-Houtland maakt er dit jaar een speerpunt van om scholen te ondersteunen om minder bedeelde kinderen te helpen. Een 45-tal scholen uit de regio konden hiervoor hun aanvraag indienen en we steunden diverse aanvragen voor in totaal 7400 euro. Kiekafobee uit Lichtervelde, die vakanties organiseert voor gezinnen met een kind met een levensbedreigende ziekte, steunen we met 2500 euro,. De Regenboog uit Koekelare kreeg 2668 euro voor de installatie van een touchscreen. Ook steunden we het DODO project, begeleiding van zwangere druggebruikers en drugsgebruikende ouders (met kinderen van 0-3 jaar) en gaven we steun aan een drugspreventieproject in het Sint-Rembert-instituut. Een jaarlijkse steun gaat naar het Torretjeskamp van de Rotaract.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *