Nacht van West-Vlaanderen: wandelen

Feest in Torhout vandaag, vrijdag 22 juni.  En we hebben het dan niet over de studenten die massaal afzwaaien uit het middelbaar onderwijs maar wel over de Nacht van West-Vlaanderen. De 39ste Nacht verenigt weer wandelaars en lopers , toeschouwers en doeners, eters en drinkers, kijkers en luisteraars…Hier vind je wat meer uitleg over het wandelen.

Deskundige uitleg krijg je van voorzitter van de Nacht en wandelspecialist Dirk Verduyn:

100 km

“De 100 km is weer erg in trek bij de wandelaars. Bornemse toestanden moeten we in Torhout nog niet meteen vrezen, maar de inschrijvingen voor onze twee 100 km-tochten liggen op dit ogenblik dubbel zo hoog als de voorbije jaren. Het inrichten van een tweede tocht van 100 km in het kader van de herdenking van WO I, heeft een nieuw publiek naar Torhout gelokt en we zien daarvan ook de gevolgen bij ‘de Nacht’.”

“De prijs-kwaliteitsverhouding van de organisaties van vzw De Nacht wordt alom geprezen. Daar bovenop komt ook nog eens de service van verschillende inschrijfmogelijkheden, de daginschrijvingen en de dubbele bagagepost wat ervoor zorgt dat we nu al complimenten krijgen van deelnemers die te laat waren om in Bornem in te schrijven.”

“Ook voor de 42 km wandeltocht zetten we recordcijfers neer, waarvoor de inschrijvingen zelfs met een factor 3 toegenomen zijn. Opvallend, zowat de helft van die inschrijvingen zijn dames, een merkwaardig fenomeen bij het langeafstandswandelen!!”

“Wie denkt dat met de organisatie van die tweede 100 km tocht, de organisatoren het voor de 39ste Nacht van West-Vlaanderen bij een kopie van vorig jaar zouden houden, heeft het mis voor! Ook dit jaar werd op een aantal plaatsen aan het parcours gesleuteld en kort samengevat komt dat hierop neer:

– een compleet nieuwe startopstelling in het sportstadion en een (gedwongen) herschikking van de inschrijvingszaal (dit jaar is dat de B-zaal) en het bagagedepot (sportzaal in de oude THOR meubelfabriek)..

– de licht gewijzigde plaatselijke omloop via de Kersouwkensstraat en langs de nieuw aangelegde bufferbekkens tussen de Kersouwkensstraat en de Bosdreef op weg naar de startcontrole.

– Van het Merkenveld gaat het dit jaar niet naar Waardamme, maar wel naar Oostkamp (Nieuwenhove) wegens verbouwingen aan de ‘Wara’.

– Na de hoofdcontrole in Beernem trekken we op een vernieuwde wijze naar Assebroek, waar we weer te gast zijn in zaal ’t Sparrenhof naast het Daverlo sportcentrum.

– De Drie kastelen wandelroute (Tillegem, Tudor en Beisbroek) wordt ook dit jaar maximaal benut, zij het op een aangepaste wijze!

– Ten slotte werd op het grondgebied van Zedelgem nog wat veranderd (een nieuwe controlepost) en ook het Vloethemveld wordt op een alternatieve wijze doorkruist…

Toch is de afstand ook deze keer precies 100 km, al weet ik dat er na afloop heel wat wandelaars zijn die een afwijkende afstand op hun gps of stappenteller hebben staan. Tenslotte nog dit: ook joggers en trage lopers zijn welkom op de 100 km wandelparcours, zo lang er rekening gehouden wordt met de openingsuren van de diverse controleposten.”

42 km

“Voor deze wandeltocht is er ingrijpend gesleuteld aan het parcours. We trekken, samen met de 100 km anders naar de bevoorrading in het Merkenveld en een nieuwe route naar de hoofdcontrole in GLaz (Loppem) zorgt ervoor dat de totale afstand een ietsje meer wordt: dik 43 km!

– Ook de bossen van de Abdijhoek (Zevenkerken) en het Costerveld zitten in de nieuwe route.

– Van de hoofdcontrole in GLaz gaat het door het park van Kasteel ter Loo naar de Vloethem – veldzate en een prachtig wandelpad doorheen de industriezone van ‘De Arend’

– Er is geen tweede passage door Veldegem dorp en zaal de Stapsteen, maar wel een nieuwe stop in de polyvalente zaal van het sportcentrum ‘De Bosserij’.

– Ten slotte is dit jaar ook de spookwegelaan de rond van het Groenhovebos toegevoegd aan het parcours, een zeer toepasselijk extraatje voor een ‘Nacht’ van West-Vlaanderen, dachten we.”

21 km

“Voor velen is deze wandelafstand nog de grote onbekende van de ‘Nacht’, maar ook deze tocht heeft heel wat te bieden: Deze afstand volgt het parcours dat de 100 en 42 km deelnemers onder de voeten geschoven krijgen tussen Torhout en Veldegem. In Veldegem is er sinds vorig jaar een nieuwe lus richting Baliebrugge toegevoegd, waardoor er een dubbele passage langs het Plaisiersbos en het Groenhovebos gerealiseerd kon worden.”

“Over de overige wandeltochten kan ik kort zijn. De traditionele 10 km Mininacht blijft ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Alleen wil ik ook hier nog eens aanstippen dat we de inschrijfprijs ongewijzigd hebben gelaten, alle deelnemers weer het prachtige Nacht T-shirt krijgen met een leuke tekening van O-Sekoer en onderweg samen met de gratis bevoorrading (limonade, Vondelmolen, Alpro soya drink en een lekker tussendoortje van Mulder ontbijtgranen) ook nog muzikaal verwend zullen worden in de omgeving van het domein Groenhove en in Torhout centrum, met een spetterend optreden van Radio Guga! “

“Zaterdag 23 juni is er de 22ste Batjestocht. Die wandeltocht richting Wijnendale wil de traditionele wandelaars in contact brengen met de helden van de 100 km door grote gedeelten van het parcours te laten samenvallen met het slot van die legendarische 100 km tocht. Deelnemers betalen slechts één of anderhalve euro voor dit zaterdagse luik van de wandeltweedaagse. Het vorig jaar vernieuwde parcours in en om Wijnendale en het kasteel d’Aertrijcke, met keuze uit 5 afstanden (5-9-12-20-25 km), wordt behouden. “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *