Aanplanting stadsbossen ook in West-Vlaanderen onder norm

De aanleg van Vlaamse stadsbossen gaat te traag. Dat zegt Groen. “Tussen 2011 en 2018 werd er in heel Vlaanderen amper 460 hectare stadsbos aangeplant, zo blijkt uit een studie van BOS+ in opdracht van Groen. Tellen we daar de 854 hectare van tussen 1994 en 2011 komen we op 27,3 procent van de 4.810 hectare die Vlaanderen in 1994 als doelstelling vastlegde. Ook in West-Vlaanderen en Torhout, waar Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman  actie voerde, loopt de aanplanting van bossen traag, terwijl West-Vlaanderen sowieso al de provincie is met de laagste bebossingsgraad.”

West-Vlaanderen telt net geen 10.000 hectare bos, wat neerkomt op zo’n 3 % van het totale oppervlak. Daarmee telt West-Vlaanderen beduidend minder bos dan de andere provincies. Het doel van de Vlaamse regering in 1994 was om 1.655 hectare stadsbossen te ontwikkelen, maar de teller staat na 24 jaar op 592 hectare, waarvan amper 140,9 hectare sinds 2011. In totaal bereikte West-Vlaanderen daarmee 36 % van het beoogde doel op 24 jaar. Daarmee doet West-Vlaanderen het beter dan de andere Vlaamse provincies, maar nog altijd niet voldoende.

In Torhout voorzag het Agentschap voor Bos en Natuur dat er 25 hectare stadsbos ontwikkeld kon worden. Daarvan werd 4,3 hectare effectief aangeplant, voor 2011. Recent kwam daar 2 hectare bij voor een speelbos nabij domein d’Aertrycke. Concreet betekent dit dat er slechts 25 % van het beoogde doel werd behaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *