Street art kunst op gevels in Torhout!

De voorbije jaren werd door het Lokaal Bestuur Torhout grote inspanningen geleverd om op openbare plaatsen zoals ronde punten of pleintjes kunstelementen toe te voegen. Ook in 2018 werd daar werk van gemaakt, ditmaal vanuit een andere invalshoek.

Er werd gekozen voor een hedendaags street art project, een kunstvorm die de laatste jaren in vele steden furore maakt.

Wie?

Na een voorbereidend onderzoek van de deelraad kunst binnen de cultuurraad (voorzitter Paul Warlop), opteren ze om in zee te gaan met vzw The Crystal Ship, de organisatie die ook instaat voor het street art festival in Oostende en connecties heeft met de voornaamste artiesten in West-Europa.

Wat? Er wordt geopteerd voor twee muurschilderingen en een serie van twintig kleinere interventies in de stad.

Werkwijze? Zowel het Lokaal Bestuur Torhout als de cultuurraad zijn grote voorstander van de participatieve werkwijze van de vzw. Kunst is namelijk een sociaal gegeven.

Voor de muurschilderingen roepen ze eerst een burengroep van geĂ¯nteresseerden samen en informeren we hen via een presentatie over wat street art wel en niet is. Daarna bepalen ze samen met hen wat voor type kunstwerk er op de muur komt en kiezen ze samen de kunstenaar. Die maakt enkele ontwerpen, die pas na consensus bij de burengroep worden uitgevoerd. Dat alles onder deskundige leiding van The Crystal Ship. Voor de kleinere werken doen ze een oproep aan de bewoners van Torhout: wil je een deeltje van je gevel, garagepoort, etc “doneren” aan het kunstproject, stuur naam, adres en foto van gevel naar Michiel.Mestdagh@torhout.be.

Er wordt gewerkt met milieuvriendelijke verf zodat de kunstwerken minstens 10 jaar op de muur blijven.

One thought on “Street art kunst op gevels in Torhout!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *