Ceciliaviering bij Rhetorika

Op zondag 18 november vond de Ceciliaviering bij de koninklijke harmonie Rhetorika plaats. Plaats van het gebeuren: De Mazzel. Eregast dit jaar was schepen Rita Dewulf.

Na de verwelkoming somde voorzitter Wim Verschelde de hoogtepunten van het jaar op. Hij had ook aandacht voor het nieuw bestuurslid Evelien Verstichel, de tamboer-majoor Lena Verhaeghe en het nieuwe lokaal. “Ik weet niet of iedereen dit goed beseft, maar dat is een enorme stap vooruit. En een grote zorg die nu van tafel geveegd is. Voor het eerst kunnen we ons materiaal laten staan en hebben we een ruimte die exclusief voor ons is.”

Op zoek naar nieuw bloed

“Natuurlijk niet! Een vereniging, dat is levende materie. Mensen komen en mensen gaan. Ik ben heel tevreden dat we met Rhetorika Drums toch echt weer over een stevig trommelkorps beschikken. Dat zit in de lift! Onlangs zijn er bijvoorbeeld weer twee nieuwe mensen naar de repetitie afgekomen, en is de jongste spruit Emiel Coulier zelfs al meegestapt op 11 november. ”
“Ondertussen moeten we als harmonie aan de toekomst denken. En volgens mij zijn de komende 5 à 10 jaar cruciaal voor het voortbestaan van de harmonie. Er moeten nieuwe mensen bijkomen, zowel bij de muzikanten als bij het bestuur. Als er niets verandert, dan is het binnen 15 jaar gedaan met Rhetorika. Dat is de waarheid.”
“Tijdens de vorige bestuursvergadering zijn er bovendien eerlijke analyses en volwassen gedachtenwisselingen geweest. Ik was daar fier op. Dat we dergelijke gesprekken kunnen voeren. Om een lang verhaal kort te maken: we zijn als bestuur de zoektocht gestart naar een externe versterking van het dirigentschap. We zoeken een jonge kracht, muzikaal geschoold, die het ziet zitten om bij Rhetorika iets op te bouwen. Dat zal niet gemakkelijk zijn, we weten dat. Het gebeurt in een open geest en alles in samenspraak met onze dirigent Martijn. En we zullen daar ook grondig onze tijd voor nemen. En gelukkig hebben we Martijn! Op zijn 25ste een stevige en rustige rots in de branding en een steunpilaar van de harmonie.”

Concert Kerstkoopzondag

“Dit jaar volgt nog het  concert op Kerstkoopzondag 16/12 (met ook een trommeldemonstratie vooraf)  en dan zit het muzikale jaar er weer op.”

 

Vlamo-medaille van 5 jaar muzikant voor Elien Eyders

“Al 5 jaar is Elien lid van ons trommelkorps Rhetorika Drums. Ze is er dus vanaf het begin bij. Sinds kort speelt Elien ook op de bariton. Een trouwe aanwezige op de repetities én tijdens de optochten.”

Vlamo-medaille van 5 jaar muzikant voor Levi Eyders

“Terzelfder tijd met Elien gestart, is het tweede lid van wat wij ondertussen de familie trommel zijn gaan noemen, Levi Eyders. Een enthousiaste trommelaar die enorm graag samen met de muzikanten uit de klakke speelt. Sinds kort speelt Levi ook de cornet. En Levi heeft trouwens tijdens ons OCMW-concert voor het eerst meegespeeld met zijn instrument.”

Vlamo-medaille van 35 jaar muzikant voor Gerdi Louagie

“Grootvader Albert Degryze was in 1922 een van de stichtende leden van Rhetorika. We kunnen gerust zeggen dat Gerdi ons trommelkorps onder de naam Rhetorika Drums opnieuw op de kaart heeft gezet. En Rhetorika Drums heeft de laatste tijd mooie publiciteit gemaakt: goed gesmaakte optredens op de opendeurdagen van de Academie, een optreden tijdens de Batjes in juni en vooral het optreden ter gelegenheid van de Theaterfietstocht was een succes.”

Vlamo-medaille van 35 jaar muzikant voor Mario Rosseel

“De tweede medaille voor 35 jaar ten dienste van onze harmonie is voor Mario Rosseel. Onze vaste trompettist op de plechtigheden om Geef Acht, Te Velde en Last Post te spelen. ”

Medaille van de Nationale Orden voor eredirigent Geert Yde

“De laatste onderscheiding is voor eredirigent Geert Yde. Vorig jaar werd Geert gevierd voor 40 jaar Vlamo. Dit jaar ontvangt hij van Rhetorika de Medaille van de Nationale Orde Zilveren Leopold II. ”

En er waren nog bloemen voor Joëlle, de vriendin van chef Martijn, secretaris Els Bollaert, de jarige dwarsfluitiste Evelien en schepen Rita Dewulf.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *