Koareltjes van Wijndaele

In taverne Stadhuis hielden enkele wielervrienden ‘De Koareltjes van Wijndaele’ boven de doopvont, een bescheiden fietsclubje waar sport belangrijk is, maar vriendschap en plezier zeker een even grote rol speelt.

VOORSTELLING DE KOARELTJES WIJNENDALE

“Wij nemen deel aan toertochten in binnen- en buitenland, recreatief, Gran Fondo’s maar ook in eigen streek wordt er wekelijks gefietst”, stelt voorzitter Kevin Mommerency. “En wat belangrijk is….. bij ons is het principe ‘samen uit, samen thuis’, geen losse flodder. Dit principe wordt steevast gerespecteerd, want na een rit worden de verloren vochten en zouten aangevuld in ons lokaal Taverne ‘Stadhuis’ te Wijnendale”, lacht de voorzitter hartelijk.

Waarom

Waarom hebben jullie ‘De Koareltjes’ opgericht, vroegen we secretaris Jürgen Depoorter. “Wij zijn van mening dat er veel fietsclubs zijn in ons Belgenlandje en in het bijzonder in Vlaanderen, maar echter, deze hobby is de laatste jaren in een stroomversnelling terechtgekomen maar zeer velen zijn hier spijtig genoeg stil blijven staan.”

“Bij ons zal je terecht kunnen voor het grote aanbod aan diverse ritten in binnen- en buitenland om deze met fietsvrienden te verwezenlijken”, vervolgt Jürgen enthousiast. “Ondertussen hebben we reeds heel wat ervaring in het organiseren van dergelijke reizen en weekends en dit aan zeer voordelige prijzen. En daarnaast zullen we ook instaan om tal van randactiviteiten te organiseren, om zo de sfeer in de groep optimaal te houden. Tot slot zijn wij ook van plan om ons jaarlijks sociaal in te zetten voor meerdere doelen die niet alleen aan onze club gerelateerd zijn. Kortom…. Redenen genoeg om deze nieuwe club boven de doopvont te houden!”

Goed om weten is ook dat de Koareltjes van Wijndaele, jaarlijks ook een sportief hoogtepunt rijden in binnen- of buitenland en dit in de vorm van een clubweekend. “Bij ons is iedereen welkom, race, gravel en MTB-rijders kunnen afspreken voor hun wekelijkse rit”, duidt secretaris Depoorter nog.

Niet alleen fietsritten

“Bedoeling is om met de club niet enkel fietsritten te organiseren maar ook tal van activiteiten om mensen aan te zetten tot fietsen”, pikt penningmeester Gina Vuylsteke in. “Zo willen we in de streek een jaarlijkse fietszoektocht op het getouw zetten, maar ook een activiteit op poten zetten om de schoolgaande jeugd te sensibiliseren of aan te zetten tot fietsen. Dat kan ondermeer door bijvoorbeeld het uitdelen van fietslichtjes aan de school wanneer de dagen korter worden.”

Naast voorzitter Mommerency, secretaris Depoorter, penningmeester Gina Vuylsteke; zien de bestuursleden Laurens Vanhoutte, verantwoordelijke voor de algemene werking en Michael George, verantwoordelijke voor de correspondentie; de toekomst hoopvol tegemoet. “Alle begin is moeilijk maar met ons concept hopen we van 10 naar 20, 30 actieve leden te gaan in de drie komende jaren, wat een realistisch en mooi streefdoel is voor een nieuwe club”, klinkt het in de bestuurskringen volmondig.

Clubnaam

De naam ‘De Koareltjes van Wijndaele’ is een verwijzing naar Karel van Wijnendaele, geboren te Torhout op 16 november 1882 en overleden te Deinze op 21 december 1961.

Karel Van Wijnendaele werd eigenlijk geboren als Karel Steyaert. Hij groeide op in Wijnendale, een deelgemeente van Torhout. Als kind uit een groot en arm gezin begon hij op zijn veertiende levensjaar aan een opmerkelijke carrière. Hij genoot reeds enige bekendheid als occasioneel schrijver bij De Thouroutenaere en als sportjournalist. Hij schreef onder de pseudoniem Karel Van Wijnendaele, verwijzend naar de naam van het gehucht waar hij opgegroeid was.

Karel van Wijnendaele was een pionier van de Vlaamse sportjournalistiek en organisator van de eerste Ronde van Vlaanderen. Hij was alom aanwezig in het Belgische en internationale wielergebeuren en had alle lagen van de wielrennerij doorzwommen. Zo probeerde hij het zelf als wielrenner, baatte een wielerzaak uit, werd beheerder van een velodroom, organiseerde wielerwedstrijden, was manager van wielerploegen, koersdirecteur tijdens wegwedstrijden en zesdaagsen, bondscoach, adviseur van KBWB en de organisatoren van de Ronde van Frankrijk, en stond bovendien mee aan de wieg van de huidige UCI Pro Tour.

Karel “Koarle” Van Wijnendaele verbond de wielersport met de Vlaamse ontvoogding. Hij voedde de mythe van de flandrien, de eenvoudige volksjongen die door middel van taaie wilskracht een kampioen kon worden. Leerde Conscience zijn volk lezen, dan kan men gerust stellen dat Karel van Wijnendaele zijn volk leerde koersen. Vandaar dat Viviane Steyaert , kleindochter van Karel van Wijnendale, het meterschap heeft aanvaardt. Een meter die nog heel aardig kan zingen ook, want we konden haar onlangs horen en bewonderen in de eerste editie van The Voice voor Senioren.

Voor het peterschap viel de keuze op het jeugdige Wijnendaalse toptalent Vito Braet. 18 lentes jong en dit jaar eerstejaars belofte. Als junior won hij 15 wedstrijden waaronder de Johan Museeuw Classic en De Keizer Der Junioren. Komend wielerseizoen komt Vito uit voor het team van die andere wielerlegende Michel Pollentier.

Activiteiten

Op 27 april 2019 rijden ze de Luik-Bastenaken-Luik Challenge. Volgende afstanden zijn mogelijk: 74, 154 of 274km. Ze vertrekken op vrijdagavond richting Luik, dit om op zaterdagmorgen relax aan de start te komen. Op zondagnamiddag keren ze huiswaarts na eerst de profs live aan het werk gezien te hebben. Heb je interesse in een pittige en uitdagende rit? Aarzel dan niet om contact op te nemen met één van de bestuursleden, er zijn nog drie plaatsen beschikbaar!

Verder ziet de activiteitenkalender er als volgt uit: 15 maart 2019 – Bingoavond in lokaal Taverne Stadhuis, 13 april 2019 – Ontbijtrit, 22 juni 2019 – Barbecue, 01 juli tot 31 augustus 2019 – Fietszoektocht, 20-21-22 september 2019 – Weekend Ronse/Kluisbergen met bezoek aan monument Karel van Wijnendale, 19 oktober 2019 – Fin de saison diner met uitreiking Koareltje vant joar en op één december 2019 – komt Sinterklas op bezoek.

Info & Inschrijving

Op zondag 6 januari 2019 kunnen geïnteresseerden meer info over de club bekomen in ‘Taverne Stadhuis’ alwaar je desgewenst je ook kan inschrijven. De bestuursleden zullen er aanwezig zijn van 10.30u tot 12.30u. ( Tekst & foto Eric Vanhooren)

One thought on “Koareltjes van Wijndaele”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *