Rikolto op de Markt

Tijdens het weekend van 11, 12 en 13 januari zijn er ook in Torhout tal van acties voor Rikolto – dat is de nieuwe naam van Vredeseilanden. Met de slogan “eten roert de planeet” brengen ze de boodschap dat ons eten niet alleen de oorzaak is van heel wat grote problemen in de wereld, maar vooral ook de oplossing.

“Wat en hoe we eten bepaalt echt heel veel”, vertelt Els, vrijwilliger voor Rikolto (Vredeseilanden). “De impact van ons voedselsysteem op onze gezondheid, het klimaat en de economie is gigantisch. Boeren die niet meer van hun stiel kunnen leven, voedselschaarste en prijsschommelingen, ontbossing en waterschaarste… Het heeft allemaal te maken met wat er op ons bord ligt.”

 

Nieuw: houten lepel

Naast sleutelhangers en balpennen, kan je bij de vrijwilligers van Rikolto voor het eerst een houten lepel kopen. “Die komt elke dag van pas in de keuken en herinnert je eraan dat je mee de planeet roert”, zegt Els. “We zijn allemaal deel van de oplossing, want een betere wereld begint bij ons eten.”

Akties in Torhout

In Torhout vind je gedurende het weekend actievoerders aan de bibliotheek en de verschillende warenhuizen. Maar er is ook de traditionele aperitief op zondag. Die gaat zoals de voorbije jaren nog steeds door op de Markt. Je kan er terecht voor een drankje en een hapje én er is ook ook nog de altijd-prijs-tombola. Tijdens dit evenement vindt ook de traditionele veiling plaats.

Vredeseilanden is nu Rikolto

Voor veel mensen zal het wellicht nog wennen zijn aan de nieuwe naam van Vredeseilanden: Rikolto. “Rikolto betekent ‘oogst’ in het Esperanto”, zegt An. “Het zegt beter wat de organisatie doet: boeren ondersteunen om betere oogsten te hebben en nieuwe ideeën oogsten om via ons voedsel de grote uitdagingen van vandaag aan te pakken.”

De naamsverandering kwam er ook omdat Rikolto evolueerde van een Belgische naar een internationale organisatie, die ook echt bestuurd wordt door mensen van over de hele wereld. “Rikolto is wereldwijd beter uit te spreken dan Vredeseilanden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *