1451 bezoekers per week in containerpark

Elk jaar evalueert het Lokaal Bestuur Torhout de bezoekersaantallen van het recyclagepark. In 2018 waren er 75.461 bezoekers op het recyclagepark, met een gemiddelde van 1.451 bezoekers per week. Dinsdag krijgt de eer de meeste bezoekers te lokken op één dag met 594 bezoekers, donderdag is dan weer de drukste namiddag op het recyclagepark. Gemiddeld krijgt het park op zaterdag en dinsdag de meeste bezoekers over de vloer, respectievelijk 411 en 377.

Elk jaar evalueert het Lokaal Bestuur de bezoekersaantallen van het recyclagepark in Torhout. Om tegemoet te komen aan de vraag om het recyclagepark te openen op woensdagnamiddag werden de openingsuren in 2018 gewijzigd. Dit jaar kunnen ze dus voor het eerst evalueren welke invloed de nieuwe openingsuren hadden op de bezoekersaantallen.

Gemiddeld waren er 198 bezoekers op woensdagnamiddag. Een goede prestatie voor het eerste jaar met de nieuwe openingsuren. Met 291 en 234 bezoekers bleven donderdag- en vrijdagnamiddag wel drukker dan de woensdagnamiddag.

Het totaal aantal bezoekers in 2018 bedroeg 75.461. Dit zijn 1.568 meer bezoeken dan het jaar voordien. Samen met het toegenomen bezoekersaantal steeg ook de afvoer van afval. Vooral de oranje groep (gedeeltelijk recycleerbare of niet brandbare afvalstoffen die een vrijstelling kent van 1.000 kg per gezin) steeg sterk, met 560 ton. De groene groep (gratis afvoer) kende een stijging van 73 ton. De rode groep (brandbaar grof vuil) kende eveneens een lichte stijging van 86 ton, maar blijft wel de kleinste fractie.

Torhoutenaars zijn dus goede sorteerders, maar op vlak van restafval zullen ze het tegen 2022 heel wat beter moeten doen.

Volgens het uitvoeringsplan “Milieuverantwoord beheer van huishoudelijk afval 2008-2015” mocht een gemeente maximaal 180 kg restafval per inwoner produceren vanaf 2010. Torhout deed het met een cijfer tussen de 140 en 150 kg/inwoner/jaar de afgelopen jaren heel goed.

Het nieuwe uitvoeringsplan hanteert een andere berekeningswijze waardoor elke burger momenteel aan 160 kg restafval per jaar komt. Tegen 2022 moet dit cijfer dalen tot maximum 130 kg per inwoner. Het Lokaal Bestuur Torhout zal daarom de komende legislatuur inzetten op sensibilisering. Zo willen ze de burgers o.a. aanmoedigen om voedselverspilling tegen te gaan. Uit een analyse van onze restafvalzak blijkt immers dat we elk jaarlijks maar liefst 21,7 kg voedsel weggooien. Voor een gemiddeld gezin komt dit neer op 137 euro per jaar. Tips en tricks om die 137 euro uit te sparen, vind je op https://www.vlaco.be/redderestjes en https://emptythefridge.be/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *