De koloniale luchtkastelen van Leopold I

Geschied- en Heemkundige kring het Houtland vzw neemt je op donderdag 14 maart mee naar het koloniale verleden van België.

In onze geschiedenisboekjes van weleer kwam onder het hoofdstuk ‘kolonies’ enkel Belgisch Congo en Leopold II aan bod. Gemakshalve werd voorbijgegaan aan de veelvuldige pogingen die onze eerste koning, Leopold I ondernam om aan zijn nieuw koninkrijk een kolonie te schenken. Waar het kon onder de vlag van het koninkrijk België, waar het niet kon in eigen naam. Dat de meeste van deze koloniale initiatieven tot niets hebben geleid wil niet zeggen dat zij niet plaats vonden. In deze lezing maken wij uitgebreid kennis met de ‘vergeten’ koloniale dromerij van de eerste Belgische koning.

De Belgische vestiging in Santo Thomas, Guatemala in 1844 (British Library)

 

Wanneer:   Donderdag 14 maart 2019, 20u

Waar:         Cultuurcentrum de Brouckere,

Aartrijkestraat 6

Prijs:          gratis voor leden,

niet-leden betalen 3 euro

 

Paul Degraeve, economist van opleiding heeft als amateur-historicus vooral aandacht voor onze ‘vergeten’ geschiedenis. Verder gaat zijn historische interesse uit naar het kritisch ‘ontkleuren’ van de geschiedeis zoals wij die in onze jeugd voorgeschoteld kregen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *