Reanimeren voor élke leerling

In het atheneum Eureka in Torhout kreeg de laatste dag voor de vakantie een zinvolle invulling met een themadag rond veiligheid en gezondheid. “Vorig jaar werkten we een eerste keer samen met de opleiding Verpleegkunde van Howest om de interne activiteit ‘Reanimeren helpt!’ in te richten. De enthousiaste en positieve reacties van zowel leerlingen, leerkrachten als ouders stimuleerde ons dit verder uit te werken tot een themadag in het kader van veiligheid en gezondheid”, licht directeur Ilse Coucke toe.

Dit jaar werkte de school samen met UZ Gent en Howest en bundelde alle expertise in een themadag. Pieter Lafaire, transplantatiecoördinator UZ Gent, kwam samen met een getuige het belang van orgaandonatie toelichten aan de leerlingen uit de 2de en 3de graad. Vijf Howest studenten Verpleegkunde deelden, onder begeleiding van hun praktijkdocente Chantal Versluys, hun kennis met onze leerlingen via peer teaching. Elke leerling kreeg een spoedcursus reanimeren en oefende met een demo AED-toestel.

“AED-toestellen duiken tegenwoordig her en der op in Vlaanderen maar de schrik om daadwerkelijk tot actie over te gaan blijft. Door een themadag hopen we als school onze leerlingen weerbaar te maken en aan te zetten tot initiatief”, reageert beleidsmedewerker Annelies Eeckeloo, ”zo sleutelen we mee aan het vormen van actieve burgers.”

Dit schooljaar nog investeert campus Eureka in de aankoop van een AED-toestel. Deze aankoop kadert in een ander project waarvoor de school in aanmerking kwam voor een subsidietoekenning. De AED zal langs de buitenzijde van de sporthal geïnstalleerd worden, een centrale plaats op de campus, goed bereikbaar voor de basisschool, middelbare school en avondschool maar ook voor externe sportverenigingen die gebruik maken van de ruime sporthal. Door de aanwezigheid van CVO De avondschool is campus Eureka op weekdagen doorlopend open van 8 tot 22 uur, tijdens deze tijdspanne staat AED-toestel ook beschikbaar voor de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *