Heemkundige kring zoekt helpende handen

Geschied- en Heemkundige Kring het Houtland Torhout vzw wil een documentatiecentrum starten en gaat daarvoor op zoek naar helpende handen.

Gilberte Decramer: “We willen er informatie bijhouden over onze gemeente. De kring heeft al heel wat boeken en tijdschriften over de plaatselijke geschiedenis die we bijhouden in onze bibliotheek. We ontvingen foto’s, kaarten, affiches, rouwbrieven en doodsprentjes, vlaggen, enzovoort. Vrijwilligers werken al vele jaren aan databanken waardoor we snel informatie kunnen terugvinden. Maar dat alles blijft wat op de achtergrond, want waar kan je dat alles raadplegen?”

 “Nog een duwtje en wij kunnen met het documentatiecentrum van start gaan. De ons toegewezen kasten in de leeszaal van het stadsarchief zitten nu reeds vol met nuttige informatie die de heemkring ter beschikking stelt. Daarbij komen nog twee laptops met nuttige gegevens. Andere informatie bevindt zich nog op andere plaatsen. Maar we kunnen niet alles tegelijk aanpakken. Want met het in een kast te steken zijn we nog niet veel verder. We moeten inscannen, beschrijven, interpreteren, stempels zetten, typen,…”

 “Voor dat laatste duwtje zouden wij ook graag een oproep doen naar niet-leden ook. Het documentatiecentrum zou de tweede en de laatste zaterdag van iedere maand geopend zijn van 9 uur tot 11.45 uur. Hiervoor hebben wij mensen nodig om per twee of meer het centrum te behartigen. Wie bereid is daaraan mee te werken, graag een vrijblijvend mailtje naar: geers.guido@skynet.be. Je hoeft niet meteen iets te verzekeren: eerst komt een vergadering waarop we bekijken wat haalbaar is voor elk van ons. Hoe dan ook willen we werken met een beurtrol. Als alles naar wens verloopt, willen wij voor het grote publiek van start gaan in september. Al vast veel dank voor u medewerking want met hoe meer wij zijn hoe lichter en vlotter het werk.”

“Heb je iets anders dat je wil doen voor of met de heemkundige kring, laat het ons weten. We luisteren graag om het historisch verhaal van Torhout te verbeteren.”

Op zaterdag 25 mei gaat de kring op daguitstap: Brusselse grond.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *