Vanaf juni is de nieuwe PMD er!

Het is zover, vanaf 1 juni mogen er meer soorten plastic verpakkingen in de blauwe zak. Voor de gelegenheid wordt de PMD-zak omgedoopt tot de nieuwe blauwe zak. Voortaan mogen alle lege plastic verpakkingen in de blauwe PMD-zak.

Zo ziet de inhoud van de nieuwe blauwe zak eruit…

Vanaf 1 juni 2019 worden in de intercommunale van MIROM Roeselare de nieuwe PMD-sorteerregels ingevoerd. Ook in Torhout mogen vanaf dan alle lege plastic, metalen en brik verpakkingen in de PMD-zak, dus ook folies, botervlootjes, schaaltjes van voeding, cosmetica verpakking,…. Ook propere plastic bloempotten en plantentrays mogen ook in de nieuwe PMD, deze fracties verdwijnen dus van het recyclagepark.

 

Hou rekening met deze sorteertips!

MIROM geeft een aantal tips om het recyclage cijfer hoog te houden:

  • Verpakkingen dienen leeg te zijn
  • Verpakkingen niet in elkaar steken of opvullen met ander materiaal
  • Verschillende verpakkingsmaterialen scheiden van elkaar (vb.: folie van schaaltjes)
  • Druk flessen en blikken in de lengte plat en draai de dop er op.

 

Wat niet in de PMD zak mag zijn verpakkingen met een inhoud van meer dan 8 liter, verpakkingen met gevaarlijke stoffen (zie pictogrammen), niet verpakkingsmateriaal zoals emmers, laarzen, enz. Voor een volledig overzicht, zie http://www.denieuweblauwezak.be/

 

Samen met de nieuwe sorteerregels verandert de zak zelf licht omdat de nieuwe sorteerregels op de zakken gedrukt worden. De prijs blijft ongewijzigd en oude PMD-zakken kunnen zonder probleem opgebruikt worden.

De ophaaldagen blijven eveneens ongewijzigd, wel kan het zijn dat het uur iets wijzigt, zet daarom steeds je afval de avond voor de ophaaldag buiten vanaf 19 uur.

Wist je dat…

…er jaarlijks bijna 17 kg PMD per persoon verdwijnt in de restafvalzak? Je kan dus gemakkelijk heel wat geld uitspraken door de sorteerregels nog eens door te nemen. Je portemonnee en het milieu zullen je dankbaar zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *