Thurholt goed voor 1500 flessen Torhoutse wijn

Misschien is het niet zo bekend maar ook in Torhout leeft het wijnbouw gebeuren. Wijngoed thurholt van Bart Ganne en Cindy Taveirne is goed voor 1300 stokken waarbij het artisanaal karakter centraal staat. Thurholt produceert de eerstvolgende jaren ruim 1500 flessen kwaliteitswijn, zowel wit, rosé, rood en mousserend zullen op termijn beschikbaar zijn.

 

De visie van Bart Ganne is helder: “het artisanaal produceren van  natuurvriendelijke kwaliteitswijnen, met een persoonlijke toets, op eigen,  Torhoutse bodem. “

Wijngoed Thurholt

‘Wijngoed ‘Thurholt’ bestaat uit drie kleinschalige wijngaarden, gelegen in het Brugse ommeland nl. in Torhout, Vredelaan en Slarinweg, en Baliebrugge in Ruddervoorde. Fysisch-geografisch behoren Baliebrugge en Torhout tot Zandig Vlaanderen. Niet onbelangrijk bij het telen van druiven.

Bart Ganne: “De naam ‘Thurholt’ verwijst naar Torhout, de oudste stad van het graafschap Vlaanderen dat de naam ‘Thurholt’ droeg vanaf 834. In het logo van het wijngoed verwijzen de 2 verweven T’s  van ThurholT, naar de het Houtland. De houtstructuur op onze etiketten staat eveneens voor het Houtland.”

Capaciteit

“Wijngoed Thurholt staat nu voor +- 1300 wijnstokken en dat levert afhankelijk van jaar tot jaar, witte, rosé, rode en mousserende wijnen op. Het idee om een eigen wijngaard(je) aan te planten, ontsproot 20 jaar geleden, samen met mijn broer Koen Ganne, dit op de helling ter hoogte van de Groenhovestraat in Ruddervoorde. We waren toen, op enkele uitzonderingen na o.a. Wijngoed Monteberg, pioniers in West-Vlaanderen. Na mijn huwelijk met Cindy Taveirne, 12 jaar geleden – Cindy runt reeds 25 jaar haar kapsalon coiffure Diva langs de Vredelaan- bleek onze achtertuin geschikt voor wijnbouw. Een 300 stokken werden aangeplant in de tuin, met in het verlengde, het zalige zicht op de landerijen.”

Ingenieur

Uiteraard moet je ook de nodige knowhow in huis hebben. “Als teeltadviseur/account manager boomkwekerij, wijnbouw, sierteelt, tuinaanleg en golfs bij de firma Intergrow in Aalter en met mijn roots als tuinbouw ingenieur, nam de interesse voor wijnbouw concrete vormen aan”, zegt Bart. “In zelfstandig bijberoep adviseer ik via Houtland tuin en wijnbouwadvies startende wijnbouwers, zowel richting wijngaard, aanleg en beheer, als vinificatie.”
“Gedurende een viertal jaar doceerde ik  ‘chemische en fysische aspecten van de vinificatie’ in de opleiding wijnbouwer-wijnmaker bij Syntra West Ieper. Hiervan heb ik nu afstand genomen, om in de loop van volgend jaar met een eigen wijnbouw opleiding van start te gaan.”

Oogst

“De recent aangeplante wijngaard in de slaringweg, ruim 800 stokken, is veelbelovend. De oogst 2019 van wijngoed Thurholt is in 2020 goed voor wit (chardonnay/kerner/siegerrèbe), rosé (cabernet/rondo/acolon) en in 2021/22 goed voor de rose en de gouden parel (mousserende wijn van o.a. chardonnay, kerner en pinot noir). De mousserende wijnen liggen enkele jaren sur lattes, vooraleer die worden geremueerd en gedegorgeerd.

Momenteel is enkel thurholt rood 18 (Acolon/cabernet) beschikbaar.

Op naar Torhoutse topwijnen zouden wij zeggen!

Zie meer:

IMG_5860.jpg
IMG_5864.jpg
IMG_5866.jpg
IMG_5867.jpg
IMG_5868.jpg
IMG_5869.jpg
IMG_5838.jpg
IMG_5839.jpg
IMG_5840.jpg
IMG_5841.jpg
IMG_5842.jpg
IMG_5844.jpg

(c) Apriotief

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *