Warme soep tegen koude zorg

TORHOUT – 6 welzijnsorganisaties uit het Houtland voeren morgen om 10.30 uur actie op de markt in Torhout. Deze organisaties in de jeugdhulp en gezinsondersteuning, de kinderopvang en de ondersteuning van personen met een handicap scharen zich daarmee achter VuurWerk, de actieweek waarmee het brede middenveld het besparingsbeleid van de Vlaamse regering aan de kaak stelt.

 

Al tien jaar worden de werkingsmiddelen van welzijnsorganisaties niet meer geïndexeerd door de Vlaamse regering. Ook de komende legislatuur zal dat niet gebeuren. Integendeel. Vanaf 1 januari 2020 moeten de kinderopvang en de jeugdhulp nog eens zes procent op diezelfde werkingsmiddelen inleveren. De sector voor personen met een handicap verliest tegen 2022 een kwart op de organisatiegebonden kosten en de Centra voor Ambulante Revalidatie verliezen 1,3 procent op hun totale budget. En daar stopt het nog niet: de regering zal in alle sectoren die het Vlaams Welzijnsverbond vertegenwoordigt samen nog eens vijf miljoen euro snoeien.

Kwetsbare mensen als grootste slachtoffer

“De Vlaamse regering stelt de besparingen stelselmatig voor als besparingen in structuren, maar dat klopt niet, het zijn volgens ons vooral kwetsbare mensen die er de dupe van zullen zijn. Doordat onze organisaties het met een pak minder middelen moeten doen, komt de dienstverlening onder druk te staan. Dat zal gevolgen hebben voor de medewerkers, maar ook voor de cliënten”, stelt Evy De Geytere, algemeen directeur van Tordale vzw.

Kwaliteit in het gedrang

De organisaties waarschuwen dat onder meer de werkdruk nog zal toenemen, wat de kwaliteit van de dienstverlening dreigt te hypothekeren. “Dat kunnen we als warm en zorgzaam Vlaanderen niet aanvaarden.”

Warme soep tegen koude zorg

Daarom gaan we woensdag samen actie voeren in Torhout tijdens de wekelijkse markt. We delen een pamflet uit en nodigen de mensen uit voor een gratis warme soep in ’t Centrum, Beerstraat, Torhout. We willen er een gezellig warm samenzijn van maken.

De organisaties zijn: Tordale, Cirkant, CAW, ’t Groot Hersberge, Covias en Rozenweelde.

De actie wordt  mede georganiseerd door het platform VuurWerk: zie http://vuur-werk.vlaanderen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *