Nieuwe veegmachine

Het Lokaal Bestuur Torhout bereidde in 2019 de aankoop van een nieuwe veegmachine voor. Twee medewerkers zullen dit toestel aansturen en werden hiervoor opgeleid.

De huidige machine was de leeftijd van 8 jaar reeds lang voorbij, de normale levensduur van een veegtoestel.

Tijd voor een nieuwe investering en dit met een ruimere blik op waarvoor dit toestel kan ingezet worden. De taak van het opruimen van zwerfvuil en het reinigen van goten naast de rijweg, breidde uit met taken van onkruidbestrijding op verhardingen en groenonderhoud. De wens om bij grotere evenementen zelf de reiniging van pleinen en straten te kunnen uitvoeren, groeide. Ook in het najaar bij de bladval werd het oude toestel steeds meer ingezet.

De zoektocht naar een toestel dat deze meerdere functies kon uitvoeren, leidde  naar een groter toestel. Groter vanuit het oogpunt ‘hogere efficiëntie’, o.a. door de grotere opvangcapaciteit worden heel wat kilometers en tijd bespaard. Tijdens het seizoen van bladval kwam men op vandaag vaak een 10-tal keer ledigen per dag op onze technische dienst, dit kan nu gereduceerd worden tot 2 à 3 maal per dag.

Tijdens de grote evenementen zoals carnaval en de paardenmarkt zal het inschakelen van een externe firma niet meer nodig zijn.

Het toestel is krachtiger en beschikt over wendbare borstels. Ideaal in de strijd tegen onkruid en groenaanslag, zowel bij preventieve als curatieve acties. Door de permanente inzet van dit toestel zal het mogelijk zijn de groei van onkruid te onderdrukken. Het combineren van onkruidborstelen en regelmatig vegen zijn hierin cruciaal.

Twee arbeiders werden opgeleid en verkregen hun rijopleiding in functie van dit nieuwe toestel. Het toestel zal dagelijks ingezet worden met een wisselwerking tussen deze medewerkers. Met het oog op veelvuldig gebruik werd er extra aandacht besteed aan comfort o.a. op vlak van ergonomie voor het personeel. Het toestel biedt een comfortabele zetel en airco. Bijkomend krijgt de chauffeur beelden via de 360° camera om zo op een veilige manier te kunnen werken.

Beter materieel biedt meer opportuniteiten: door het bundelen van werken in eigen beheer zullen diverse werken in 1 beweging uitgevoerd kunnen worden. Werken, zoals het plaatsen van wegmarkeringen, onkruidbestrijding, vegen … en evenementen vragen het uitzetten van parkeerverbod. De interne planning van de Technische Dienst zal deze werken zoveel als mogelijk bundelen met als resultaat minder hinder voor de buurt.

Er werd een veegplan opgesteld voor deze veegmachine. Alle taken werden hierin verwerkt, alsook de opkuis van bloei en bladval van bomen. Niet alleen tijdens de week, maar ook op zaterdag rijdt het toestel uit.

Een groter toestel biedt meer mogelijkheden, maar zal het volledige netwerk van 300 straten, met of zonder fietspaden in Torhout, nog niet volledig kunnen afdekken. De resterende wegen en verharde zones zullen  verder extern worden uitbesteed, minimaal 2 maal per jaar.
Het Lokaal Bestuur zet hiermee een eerste actie van het meerjarenplan in werking, zijnde inzetten op het plan “Net Torhout”.

Het toestel is goed voor een investering van 198.440 euro en werd geleverd door de firma De Kegel uit Erpe-Mere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *