Update: maatregelen coronavirus

In de strijd tegen het Covid-19 virus (corona), leggen de Vlaamse en Federale overheid enkele maatregelen op. Lokaal bestuur Torhout volgt het advies van de Vlaamse en Federale overheid verder op en bij wijzigingen worden de genomen maatregelen bijgestuurd en aangepast.

Technician in coveralls is holds blank paper for custom text. Isolated on white background.

Oproep! Mondmaskers en overalls gezocht

Om ervoor te zorgen dat er de komende weken veilig kan blijven gewerkt worden, doen we normaals een oproep om beschikbare mondmaskers en overalls binnen te brengen in het stadskantoor. Deze zijn o.a. bedoeld voor de veiligheidsdiensten en het verzorgend personeel.

Welke mondmaskers?

Het gaat om mondmaskers van het type FFP2 en FFP3, met of zonder ventiel. Zie ook de afbeelding hierboven. Dit zijn gekeurde maskers die volledig afsluiten en voldoen aan de veiligheidsnormen. De fabrikant of het merk zijn niet van belang.

Welke overalls?

We zoeken voornamelijk overalls die het lichaam zo goed mogelijk beschermen. De typische schildersoveralls zijn ideaal.

Mondmaskers en overalls binnenbrengen

Beschik je over mondmaskers die voldoen aan bovenstaande voorwaarden of over overalls type schildersoverall? Dan kan je die elke werkdag tussen 13 en 16 uur bezorgen in het stadskantoor (aanbellen aan de hoofdingang).

Triagepost De Mast

De Torhoutse triagepost is goed opgestart. In de triagepost komen patiënten terecht die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, na telefonisch contact met hun huisarts. Zo moeten ze niet in de wachtzaal bij de dokter gaan zitten, en evenmin naar een overvolle spoedafdeling gaan.

 

We willen nogmaals benadrukken dat het niet de bedoeling is dat mensen met symptomen rechtstreeks naar de triagepost komen, dit kan enkel na telefonisch contact met de huisarts. Zonder afspraak krijgt men geen toegang! Er wordt ook niet getest in de triagepost.

Meer info over de werking van de triagepost, zie www.torhout.be/triagepost-torhout

Hengelen is niet toegestaan

Enkel wandelen, lopen en fietsen zijn momenteel toegestane buitenactiviteiten. Hengelen is tot nader order dus verboden. De laatste stand van zaken inzake hengelen en het coronavirus, vind je op www.natuurenbos.be/coronavirus-en-hengelen.

Klokken luiden als teken van verbondenheid en solidariteit

Vanaf vrijdagavond 20 maart luiden elke avond om 20 uur de klokken van de Torhoutse Sint-Pieterskerk en Sint-Jozefkerk als een teken van verbondenheid en solidariteit. Daarmee wil de Torhoutse deken iedereen die getroffen is door het coronavirus en iedereen die de crisis mee het hoofd probeert te bieden een hart onder de riem steken.

Torhout helpt! Bedankt aan iedereen die wil vrijwilligen!

We merken dat heel wat mensen zich geroepen voelen om iets te doen en zich opgeven als vrijwilliger. O.a. de collega’s van de sociale noodlijn zien een golf van solidariteit. Boodschappen doen, eten of medicijnen brengen, eens gaan wandelen met de hond of zelf gewoon een simpele babbel, het kan soms heel veel betekenen voor iemand.

We willen alle vrijwilligers via deze weg van harte bedanken voor hun inzet, want ook jullie zijn helden in deze strijd!

Vrijwilligers zijn nog steeds welkom. Wil je je steentje bijdragen, mail naar vrijwilligers@torhout.be. Ons vrijwilligersloket neemt contact van zodra we je nodig hebben.

Recyclagepark gesloten, afvalophaling gaat door

Afvalophaler Mirom bevestigde onze diensten dat de afvalophaling blijft doorgaan zoals vermeld op de afvalkalender. Zowel voor PMD als restafval. Ook voor wie een tuinafvalbak heeft, gaat de ophaling door. Het Torhoutse recyclagepark blijft voorlopig gesloten. Daarnaast doen de Torhoutse stadsdiensten er alles aan om onze stad proper en net te houden.

Algemene info over corona

Vermits het om een federale fase gaat, ligt de lead van de communicatie voor de burger bij de nationale overheid. Op nationaal niveau zijn volgende telefoonnummers beschikbaar voor burgers met vragen

–           Voor vragen over gezondheid en openbare orde : 0800/14.689

–           Voor vragen over economie : 0800/120.33

De referentiewebsite voor informatie over corona blijft http://www.info-coronavirus.be/.

Op de website van de provincie West-Vlaanderen www.west-vlaanderen.be/crisiswvl vind je antwoorden op specifieke vragen van West-Vlaamse burgers.

Voor vragen over de Torhoutse dienstverlening, bel 050 22 11 22 of mail info@torhout.be

Alle Torhoutse communicatie over deze crisis wordt gebundeld op www.torhout.be/samentegencorona

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *