“Hoed af voor alle medewerkers”

Het coronavirus, Covid-19, om exact te zijn, werpt heel ons leven overhoop. De maatregelen werden logischerwijze, gezien de evolutie van het virus, verlengd tot en met 19 april. Dat vraagt van burgers maar ook van organisaties en voorzieningen heel wat aanpassingen. Wij vroegen aan Evy De Geytere, algemeen directeur van Tordale, hoe zij de coronastorm daar opvangen?

Wat zijn de grootste moeilijkheden op dit moment in een organisatie als Tordale die een school heeft, een internaat, verschillende woongelegenheden en begeleid wonen kent voor mensen met een beperking en hen zelfs verschillende werkvormen aanbiedt.

Evy: “Cliënten die bij ons verblijven kunnen niet meer heen en terug reizen! Ofwel blijven ze thuis ofwel blijven ze hier. En dat is niet evident, niet voor volwassenen en zeker niet voor minderjarigen. Contact met familie kan dan enkel via skype, bellen of facetimen…En ouders mogen uiteraard ook hier niet op bezoek komen want wij volgen heel strikt de opgelegde regels.”
“Een andere moeilijkheid is onze cliënten duidelijk maken hoe en waarom ze de regels rond het coronavirus moeten naleven. Waarom ze anderhalve meter afstand moeten houden. Niet evident hoor!”

“Maar er zijn ook nog al onze medewerkers die voortdurend in onzekerheid leven, in angst om zelf niet besmet te raken. En dan moeten zij hun job ook combineren met hun gezin en met kinderen die ook thuis moeten blijven…En cliënten die moeilijk in hun vel zitten, maken het er ook niet gemakkelijker op. Ik doe dan ook mijn hoed af voor al onze medewerkers.”

En wat met BUSO De Wissel?

Evy: “Er is natuurlijk geen school maar ook zij voorzien in opvang. Dat zijn dan externe leerlingen of leerlingen van het multifunctioneel centrum, het vroegere internaat. Fijn voor die leerlingen dat er dan opvang is in school. Hoeven ze niet altijd in het MFC te blijven. Normaal lopen hier 120 leerlingen school, nu geven we aan 15 opvang.” “Heel die crisis brengt zoals overal ook mooie dingen met zich mee. De dagondersteuning is dicht en die begeleiders komen nu helpen in de woningen.”

Wat met OptimaT?

Evy: “Die zijn beperkt actief, ik denk voor een 20 procent.”

Is er nergens een tekort aan…mondmaskers?

Evy: “Mondmaskers, schorten en handschoenen hebben we nu nog voldoende maar dat kan snel veranderen. Webcams, dat vinden we moeilijk. Iedereen heeft dat nu nodig. “

Geen zieken?

Evy: “Op dit moment verblijven drie cliënten in quarantaine. Als cliënten 37,5 graden lichaamstemperatuur of meer hebben, worden ze afgezonderd en wordt er constant overleg gepleegd met de artsen.”

Er stond een sollicitatiedag gepland begin april maar die is doorgeschoven naar 27 april. Zal die doorgaan?

Evy: “Afwachten. We moeten de maatregelen van de overheid volgen.”

Tordale werd op 1 september 2019 50 jaar… 2020 moest een feestjaar worden…

Evy: “Op 1 september zijn we in elk geval goed gestart. Ons toneel stellen we uit naar voorjaar 2021 en over het grote feestprogramma op 2 mei kan ik nog niets zeggen. Afhankelijk van hoe de coronacrisis zich ontwikkelt. Maar in elk geval willen we graag zorgen voor een feestelijk slot van ons feestjaar indien mogelijk.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *