VIVES ontwikkelde maskpod

Hogeschool VIVES heeft i.s.m. Belgian Print Company een ecologisch en virusveilig maskerdoosje voor mondmaskers ontwikkeld. In die ‘maskpod’ kan je het gebruikte masker droog en luchtig bewaren. VIVES bedacht ook al de gelaatsschermen, deuropeners en earbuddies.

Maskers zijn belangrijk!
Ademhalingsmaskers zijn een belangrijk beschermingsmiddel voor zorgverleners.

Bij de afbouw van de maatregelen rond de verspreiding van het COVID-19 virus neemt het mondmasker (chirurgisch én stoffen mondmasker) ook in de populatie een belangrijke rol in,

Veilig bewaren

Vooral het afnemen na gebruik vormt een probleem. Als het gebruikte mondmasker wordt afgenomen aan de lintjes of elastieken, zoals de procedure voorschrijft, dan moet men snel dit gebruikte masker kunnen bewaren. Daarbij is het aanraken van de voorkant verboden. Nadien dien je de handen te wassen of ontsmetten. Bij mobiel gebruik, bvb. na bezoek in de winkel, in de klas … is er op dit moment geen oplossing om het masker veilig te bewaren, zonder kans op besmetting van de omgeving en persoonlijke middelen zoals een handtas, schooltas, auto…

Ziekenhuizen testten de voorbije maanden enveloppes of papieren zakken, maar deze methode is minder aan te raden ‘on the road’ of in het thuisklimaat. Dennis Logie, lector verpleegkunde & zorgmanagement aan Hogeschool VIVES, bedacht een ecologisch maskerdoosje (maskpod) waarin je het gebruikte masker droog en luchtig kan bewaren. Belgian Print Company ontwikkelde en produceerde dit i.s.m. VIVES.

Maskpod

Deze zgn. maskpod zorgt ervoor dat je het gebruikte masker veilig kan bewaren en niet vervuilt. Het is meteen een handig én ecologisch transportmiddel van mondmaskers in handtas, rugzak, gebouwen, zorginstellingen …. En het bevat instructies voor een correct gebruik en desinfectie na gebruik.

Het COVID-19 virus is na 24 uur niet meer ziekteverwekkend op karton, dit in tegenstelling tot plastic en metaal (72 u.). Bovendien ademt karton en verlucht het masker beter, wat voordelig is ten opzichte van een plastic zakje. Het is meteen een creatieve én simpele oplossing die men op een grote schaal kan produceren en makkelijk kan verdelen. En…het is goedkoop en duurzaam.

Je kan dus ofwel de maskpod ’s avonds openen om het masker te wassen op >60° in de wasmachine of indien je meerdere maskers hebt het er 72 uur in laten en dan terug gebruiken.

One thought on “VIVES ontwikkelde maskpod”

  1. Hallo,
    Kan je deze ergens verkrijgen. Mijn ffp2 mondmaskers stop ik een broodzak. Als je 5 zulke broodzakken in je kastje moet bewaren, neemt dit veel plaats in. Dan moet je ze nog zoeken naar bv de eerste broodzak met nummer 1 of 2 erop. Dit hier ziet er handiger uit en neemt minder plaats in je locker op het werk.
    Laten jullie iets weten.
    Met vriendelijke groeten,
    Isabel Decoker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *