Idem Dito klinkt niet meer evident

Als iemand het eens was of is met iemand anders zei of zegt mijn bijna automatisch idem dito…En als men het dan ook nog eens was om in dezelfde plaats een pint of iets anders te gaan drinken, zei men nog eens …Idem Dito. Corona verbrijzelde die gewoonte. Geen Idem dito meer. En als het weer gewoon wordt, zal het Idem Dito maar anders zijn. Hoe komt een cafébaas de lockdown periode door? Wij vroegen het aan Wim Corneillie (52), uitbater van…Idem Dito op de Markt.

Jij stapte enkele jaren geleden uit je vaste job om voltijds kroegbaas te worden.

Wim: ” In maart 2017 heb ik mijn job bij CNH Zedelgem opgezegd en ben ik voltijds in Idem Dito, dat ik in 2013 had overgenomen, gestapt. 28 jaar werkte ik bij CNH, Clayson van vroeger.”

Je had wel al een pak horecaervaring…

Wim: “Dat is waar. Ik stond ook zes en een half jaar achter de toog in de Velodroom en baatte de kantines van het voetbal in Zwevezele en Gits uit.”

Een gewoon café kan geen take away bier aanbieden. Geen werk en dus ook geen inkomsten. Hoe vul je je dagen?

Wim: “Ik fiets heel veel, heb heel mijn huis gepoetst en geschilderd, de tuin op orde gezet…”

Café gepoetst?

Wim: “Het café heeft een nieuwe eigenaar, ik heb weer een contract voor negen jaar, en die gaat nieuwe toiletten bouwen en het café twee meter groter maken. Een deel van het huidige bierkot achteraan wordt daarvoor ingepalmd, ook het huidig keukentje wordt aangepast. Dus heeft het geen zin om nu echt alles grondig te gaan poetsen. De werken gingen normaal op 1 mei starten maar ze liepen vertraging op door de coronasituatie.”

En hoe overbrug je financieel die hele situatie?

Wim: “Ik werk alleen, zonder vast personeel en had gezien het feit dat het café te koop werd gesteld ook geen investeringen gedaan of voorop gesteld. En ik kan gelukkig ook gebruik maken van de hinderpremie. Dat maakt dat ik alles onder controle heb,”

Nog geen vooruitzichten op een heropening…

Wim: “Ik denk dat ze op 8 juni wel een beslissing gaan nemen in verband met restaurants, hopelijk ook over de rest van de horeca. Maar bij mij wordt het sowieso iets speciaals. Afstand houden van 1,5 meter in mijn klein café zal niet evident zijn. Ook niet op mijn terras buiten tenzij ik mag uitbreiden.”

En daarna staat nog de marktrenovatie op het menu in 2021.

Wim: “Dan gaan we nog eens tegen onze tanden krijgen he.”

Je blijft er wel rustig bij.

Wim: “Als we opnieuw mogen opendoen, ga ik dat uiteraard doen. Eerst eens grondig controleren natuurlijk of er geen dranken over datum zijn. En ik hoop dat de werken aan het café dan voltooid zijn. Laat ik het volledig kuisen en ontsmetten door een gespecialiseerde firma en kan ik openen met een vernieuwde zaak. Lukt dat niet dan moet ik nog eens sluiten om de verbouwingen te laten doen.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *