20 jaar vrijwillige buitenlandse stages VLTI

In het kader van 20 jaar vrijwillige buitenlandse stages VLTI brengen wij een reeks van 20 artikels waarin we per jaar achterom blikken. Ward Lootens en Laurent Inghelbrecht  geven input. Per artikel geven wij ook een waardebon van 30 euro weg, geldig in de serres van het VLTI! De eerste aflevering schets het algemene uitgangspunt.

 

(Foto 1: de pioniers in Frankrijk)

2001 De start…

Ward Lootens: “Voor leerlingen in het beroeps(-) en technisch onderwijs stonden al langer binnenlandse stages en werkplekleren op het programma. Onder impuls van  collega Laurent Inghelbrecht vertrokken vanaf 2001 de eerste leerlingen op vrijwillige basis op buitenlandse stage naar Frankrijk. Later volgden veel landen in Europa en daarbuiten.”

“De stages waren van bij de start vrijwillig, maar we probeerden zoveel mogelijk leerlingen te motiveren om te gaan. De eerste stagegevers en stageplaatsen waren meestal kennissen of familie van leerkrachten of leerlingen. Wat begon met een uitdaging werd voor veel leerlingen een belangrijk deel van hun opleiding.”

Duur van de stage

“Binnen Europa gaat iedereen voor één maand op stage, naar Canada, de USA minstens voor 2 maanden. Tijdens de eerste prospectie in Denemarken en Zweden, september 2009, hadden wij het over een stage van 3-4 weken en kwam spontaan de reactie van nieuwe stagegevers “Is that a joke?”. In heel wat landen hanteren ze totaal andere normen en zijn stages van een half jaar en langer de norm.”

Improviseren

“Bij de start was het improviseren, zonder financiële middelen, vrijwillig engagement, een verhaal van aanpakken, contactpersonen zoeken, een netwerk uitbouwen. Iedereen kan een stukje van de wereld ontdekken en blijvende internationale contacten leggen. Vandaag worden de buitenlandse stages gefinancierd via het Europees programma Erasmus+. Ook voor de begeleidende leerkrachten is het permanente bijscholing. We maken kennis met de land- en tuinbouw in de verschillende landen. In de beginjaren was het rondtoeren met de landkaart. Later werd het eenvoudiger met de GPS.”

Wie?

“Alle leerlingen van de studierichtingen Landbouw, Tuinbouw, Biotechnische wetenschappen en Paardrijden en -verzorgen kunnen deelnemen. Zij bepalen naar welk land en bedrijfstype ze willen gaan. Ze kiezen voor een familiaal bedrijf of een groter bedrijf met externe, meestal buitenlandse werknemers. In de beginjaren opteerden veel stagiairs voor melkveehouderij en akkerbouw of tuinbouw in Frankrijk. Ook vaak bedrijven met thuisverkoop, directe verkoop op markten, of ander vormen van korte keten. Anderen kozen voor groendienst, onderhoud parken, bosbouw, dressuurstal enz….

Vooraf krijgen de kandidaten extra taallessen Frans, Engels, Duits….. Verder komen ook fotograferen en filmen, alsook sociale vaardigheden aan bod en is er een plantrekweekend.

Veel stagiairs verblijven bij het gastgezin. Anderen wonen zelfstandig of samen met een andere stagiair of met externe medewerkers en zorgen zelf voor de was en de plas. ”

Pionieren in Frankrijk:

Vijf leerlingen vertrokken in 2001 voor 2 weken op stage naar Frankrijk. Die periode werd al in het tweede stageseizoen verlengd naar drie weken en daarna naar minstens vier weken.

(Foto 2)

Win een waardebon van 30 euro

We lieten doelbewust de namen weg onder de foto’s. Wie mensen herkent op een van de twee foto’s, stuurt een e-mail naar patrickdemarest@scarlet.be met als onderwerp 20 jaar buitenlandse stages en in de body de naam van wie je kent, welke foto en de positie waar die  persoon staat. Zet er ook je contactgegevens bij.

Door lottrekking wordt een winnaar getrokken die een waardebon van 30 euro wint, geldig in de serres van het VLTI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *