Nederland en Shetland

In de reeks 20 jaar vrijwillige buitenlandse stages in VLTI, aflevering zes; 2006 pioniers naar Nederland en Shetland.  Ook nu is er weer een waardebon van 30 euro te winnen!

Op de bovenstaande foto’s: Matthieu Kerckhove en Willem Goemaere met hun moeders bij hun vertrek aan het momument voor de gesneuvelde soldaat 

Matthieu Kerckhove uit Vlissegem wou op stage naar IJsland. Het was hem gejeund, maar dat konden we niet betalen. Dankzij Europese subsidie kon hij wel  op stage naar de Shetland Eilanden, in het uiterste noorden van het Verenigd Koninkrijk, halfweg naar de Faeröer Eilanden, IJsland en Noorwegen. Willem Goemaere uit Stuivekenskerke ging met hem mee. Ze reisden per trein naar London St. Pancras, waar ze overstapten op de trein naar Aberdeen. Door urenlange treinpanne in Inverkeithing in Schotland misten ze de boot. Gelukkig mochten ze op kosten van British Rail op hotel. Na een vaart van 14 uur werden ze opgehaald in Lerwick. Op de Shetland’s waren in 2006 nog slechts zes melkveehouders. De jongens leerden er dat de bedrijven dreigden kapot geconcurreerd werden door de komst van een supermarkt op de eilanden. Ze leerden er ook over natuurbeheer. Nu vele jaren later runt Matthieu een natuurtoerismebedrijf in Montenegro. Eén adres als je wil gaan varen op het zoete water van Lake Skadar en de rivieren er heen: Hoopoe Glamping and Adventures. .

 

Bovenstaande foto:  Jonas Vanhullebus pionierde, zij het dan door als eerste leerling van het VLTI vier weken stage te lopen in Nederland. Hij liep stage op het gemengd bedrijf met melkvee en aardappelen van de familie Van den Borne.

FRANKRIJK

In Frankrijk trok een sterke groep naar het zuiden, naar het departement Tarn, met een vlucht Charleroi-Carcassonne. Er werd toen een pedagogische horde genomen. Ze legden de 1000 km vlekkeloos af, net als trouwens ook die twee die een nog moeilijker traject naar Shetland aflegden. Alle partijen die op camping verbleven in het zuiden hadden het geluk dat tuinbouw-stagiair Frederik Coudeville uit Varsenare erbij was. De leraar had naast een nest stagiairs immers ook zijn kwarteeuw jongere kozijn-petekind Bjarne en zijn nichtje Judy mee. Die stagiair van amper 16 slaagde er met hulp van zijn medestagiairs geruisloos in om op camping het bonte gezelschap van spijs en drank te voorzien en te zorgen dat de was en plas gedaan waren. De stages in de Tarn waren best gevarieerd. Het ging van tuinbouw en look over akkerbouw naar varkens in open lucht, melkvee en vleesvee. Dat look is dé specialiteit van de streek. Het wordt gecommercialiseerd als l’Ail rose de Lautrec.

             

Bovenstaande foto’s: Een klasfoto in de zonnebloemen, heenreis met het vliegtuig en terugkeer met de trein naar België na een zwaar afscheidsfeest.

CANADA

In Canada beleefde het VLTI in 2006 een hoogzomer met maar liefst 13 stagiairs in de provincie Ontario. De tuinbouwstagiairs waren aan de slag in de tomaten, komkommers en aardappels in Leamington bij Bob Meersseman, zoon van de Torhoutse emigrant Leon Meersseman. De landbouwleerlingen waren allen in de buurt van Ottawa op stage bij varkens- en melkveehouders. Na de stage was een mooie reis langs enkele megamelkveebedrijven in de Verenigde Staten gepland. Het draaide anders uit. De grote helft van de groep kon die reis uitvoeren onder leiding van Pieter Vanbesien, oud-leerling en nu bekende medewerker van het VLIF. Ze bezochten enkele megamelkveestallen met als grootste Fair Oaks Farms in Indiana met 24 000 melkkoeien en een bezoekerscentrum annex educatief centrum. De anderen deden omwille van een verloren paspoort een alternatieve, maar even mooie reis doorheen Ontario, met op het programma onder meer de fabriek van Delaval in Lucknow, alsook bezoeken aan diamanthandelaar Ralph Vantyghem in London en de Aartrijkenaar en stallenbouwer Michel Pyfferoen aan de Georgian Bay.

 

Bovenstaande foto’s: De landbouwstagiairs met hun stagegevers, op bezoek bij Michel Pyfferoen en op het kerkhof van Delhi, een stadje vol uitgeweken Vlamingen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bovenstaande foto’s:  in de melkstand bij Bart De Saegher

Onder– op bezoek bij Ralph Vantyghem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bovenstaande twee foto’s: The Dairy Adventure, het ‘pretpark’ bij melkveemastodont Fair Oaks Farms. Op het bedrijf hielden ze toen 24 000 melkkoeien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bovenstaande drie foto’s: De tuinbouwstagiairs bij Bob Meersseman in Leamington

Groepsfoto net voor de grensovergang bij Detroit

Voor verschillende onder hen komt de extra taalkennis bijna dagelijks goed van pas in hun job! Zij kunnen misschien meer mensen motiveren om ook op stage te gaan?

Win een waardebon van 30 euro!

Ga naar facebook torhoutvandaag en like en deel het item van VLTI en maak kans op een waardebon van 30 euro voor de serres van het VLTI. Door lottrekking wordt een winnaar getrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *