AZ Sint-Rembert heeft grootste en modernste spoed van Vlaanderen

Met bekwame spoed…

In maart 1983 startte het toenmalige Sint-Rembertziekenhuis als eerste privékliniek een Mobiele Urgentie Groep op. Na Leuven en het AZ Sint-Jan was dat trouwens nog maar de derde MUG-dienst in België. Die pioniersrol wil Torhout verder blijven spelen en daarom moderniseerde het net voor de Open Bedrijvendagen 2014 de hele spoedafdeling.

Wim Van Belle is sedert 2008 diensthoofd spoedgevallen. In 1992 streek Wim in Sint-Rembert neer en werkte er toen op spoed en op intensive care. Zijn grote betrachting: “de spoed op de kaart zetten!”. Met 32 mensen op de afdeling is hij daar alvast in geslaagd. Die ambitie bij Wim (44) blijkt ook uit de opleidingen die hij volgde. Hij startte met verpleegkunde, voegde daar een bachelor aan toe, trok vervolgens naar Gent om zich bij te scholen op vlak van  intensief, spoed en MUG en volgde in 2008 ook nog een opleiding management. Geen overbodige luxe als je weet dat Wim verantwoordelijk is voor het management van de spoed op vlak van werking, budget en personeel.

24 op 24 uur specialist op de afdeling

“De Mug rukte vorig jaar 760 keer uit”, zegt Wim. “Dat was voor hart- en vaatziekten, bewustelozen, verkeersslachtoffers, kinderen… Telkens er een medisch team nodig is, gaat altijd een specialist acute geneeskunde mee met de MUG. Die is hier 24 op 24 uur aanwezig op de spoed. We hebben met dokter Van Haevere trouwens ook een eigen anesthesist-urgentist.”

“We maken er ook een erezaak van dat we iedereen binnen de tien minuten kunnen bereiken. Dat is geen sinecure als je weet dat onze grenzen gaan tot Leke, Zwevezele, Eernegem, Bekegem, Zedelgem, Ruddervoorde, Lichtervelde, een deel van Gits, Zarren en een deel van Diksmuide. Voor veraf gelegen plaatsen kunnen we dan ook beroep doen op een helikopter die vanuit Brugge vertrekt.”

Kwaliteit

“De nadruk ligt hier op kwaliteit en klantvriendelijkheid. Daarom werd de hele afdeling in 2014 compleet vernieuwd. Weg met de gordijnen, er is handvrije bediening van deuren, er zijn gesloten kasten in de boxen… Dat allemaal om infecties tegen te gaan. In de nieuwe spoed zijn drie zones: acuut, ambulant en chronisch. In totaal zijn er 15 boxen en daarnaast is er ook een isolatieruimte voor agressieve patiënten, een speciale kinderbox en een spreekruimte. Omwille van veiligheidsredenen kan niemand de spoed zelf binnen zonder dat wij die binnenlaten. De garage, met zijn 314m² en drie uitrijpoorten de grootste in Vlaanderen, kan wel betreden worden. In 2014 werden wij uitgeroepen tot de modernste spoedafdeling in België. En in de strijd tegen Ebola hebben ze in België onze procedures qua hygiëne overgenomen. Het materiaal is er maar de uitstekende verstandhouding en samenwerking op onze dienst mag ook onderstreept worden. Alleen zo kunnen we de mensen uit de regio verzekeren van een perfecte service. Iedereen is belangrijk voor ons!”

Spoed01.jpg
Spoed02.jpg
Spoed03.jpg
Spoed04.jpg
Spoed05.jpg
Spoed06.jpg
Spoed07.jpg
Spoed08.jpg
Spoed09.jpg
Spoed10.jpg
Spoed11.jpg
Spoed12.jpg
Spoed13.jpg
Spoed14.jpg
Spoed15.jpg
Spoed16.jpg
Spoed17.jpg
Spoed18.jpg
Spoed19.jpg
Spoed20.jpg
Spoed21.jpg
Spoed22.jpg

(c) Apriotief bvba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *