Koddaert NV verdeelt nu staal vanuit Zeebrugge

Koddaert NV heeft zijn distributiecentrum van Koekelare naar de haven van Zeebrugge verhuisd. Dat kadert volledig in de uitbreidingsstrategie van het bedrijf en het transport over zee zorgt voor een pak minder CO² uitstoot. Woensdag 17 juni vond de officiële opening plaats.

Koddaert49.jpg
Koddaert50.jpg
Koddaert51.jpg
Koddaert52.jpg
Koddaert53.jpg
Koddaert54.jpg
Koddaert01.jpg
Koddaert02.jpg
Koddaert03.jpg
Koddaert04.jpg
Koddaert05.jpg
Koddaert06.jpg

Koddaert NV huurt de helft van een loods van 20.000 m²van stouwersbedrijf Verbrugge Terminals aan het einde van het Albert II-dok. Daarvoor sloot het een langdurig samenwerkingsakkoord met de Nederlandse firma. Staalrollen worden nu niet langer van de haven van Antwerpen per vrachtwagen naar Koekelare gevoerd maar komen per coaster (Zuid-Engeland), binnenschip (Oostenrijk) en trein in de haven van Zeebrugge aan. Vandaar gaan ze dan rechtstreeks de container in en worden per schip naar de plaats van bestemming gebracht. Resultaat: tijd- en kostenbesparend en veel minder belastend voor het milieu. De stap naar Zeebrugge is een logisch vervolg op het feit dat Koddaert nv ook al een vestiging heeft in Chili en in de USA.

Koekelare

Uiteraard verdwijnt de vesting in Koekelare niet. Van daaruit wordt het bedrijf nog altijd gestuurd. Bovendien werd In Koekelare de productiecapaciteit van staal-, profielplaten, lange producten en draadproducten 20% opgevoerd. Ook voor bouwtoepassingen zit tweede keus staal in de lift en er komt een afdeling blikstaal. Koddaert nv is gespecialiseerd in de aan- en verkoop en bewerking van tweede keus staal. Dat is staal met lichte foutjes of partijen uit overproductie.

Cijfers

De laatste tien jaar steeg de omzet van Koddaert van 20 miljoen euro in 2005 naar 46 miljoen euro in 2014. Het aandeel van staal op rollen (met nu dus overslag in Zeebrugge) steeg daarin van 40 naar 78%. Tussen 2012 en 2014 steeg het verhandelde staalvolume van 80.000 tot 110.000 ton. Het productievolume verdubbelde tot 20.000 ton. In het eerste jaar Zeebrugge wil Koddaert NV  van daaruit 100.000 ton staal verhandelen. Nog dit: 80% van het tweede keus staal koopt Koddaert in Europa, de rest in Noord- en Zuid-Amerika en in Noord-Afrika. De klanten zijn staalverwerkende bedrijven in het Midden- en het Verre Oosten, Zuid-Oost Azië, Zuid- en Latijns Amerika en Afrika. Kortom: Torhoutenaar Jean-Pierre Heynderick is CEO van een internationale speler. Jammer dat daar in Torhout geen plaats voor was!

(c) Apriotief bvba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *