De meerwaarde van de internationale stages van VLTI Torhout

“Praktijkgerichte opleiding staat al altijd centraal in het VLTI Torhout”, zegt Ward Lootens van de werkgroep buitenlandse stages. “Decennia lang gingen leerlingen op praktijkstage naar de praktijkcentra in Nederland: Schoondijke en later Emmeloord voor landbouwmechanisatie, Horst voor de dierlijke productie en Ede voor de tuinbouw. Het waren leuke tijden met de hele klas een weekje weg onder begeleiding van de surveillant of enkele technische leraars. Door het schrappen van subsidies stopten die praktijkstages even voor het jaar 2000.”

Familie

Om tot een goedkoop alternatief te komen, namen enkele leraars contact op met hun familie en kennissen in Noord-Frankrijk, en ook met de Chambre d’Agriculture van daar. De eerste stagiairs zouden gaan in de Paasvakantie 2001, maar mond- en klauwzeer zorgde voor enige vertraging en de eerste stagiairs vertrokken met de zomervakantie. Jonas Vanhevel zat toen het verst, nabij Noyon, bij familie van mevrouw Deschuyter. In de zomer van 2002 trok dezelfde Jonas met Dries Jonckheere naar Canada.”

Tarn

“Sinds 2004 zijn we binnen Frankrijk jaarlijks present geweest in het departement Tarn. Het was ook in 2004 dat het eerste subsidiedossier werd aangevraagd bij Leonardo. Dankzij deze financiële steun konden we meer en ruimer prospecteren, en hadden we de vrijheid om gemotiveerde stagiairs meer te laten kiezen waar ze wilden stage lopen. Sindsdien zijn stagiairs vertrokken naar Engeland en Shetland binnen het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Duitsland, Portugal, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Italië, Ierland, Roemenië, Polen… en Oeganda in Afrika. Directeur  An Quaghebeur bezocht de voorbije zomer de stagiairs in Duitsland, deelstaat Saksen-Anhalt. “

Doelstellingen

“De doelstellingen van deze stages zijn door de jaren heen dezelfde gebleven: praktijkervaring opdoen, een andere taal spreken, proeven van een andere mentaliteit en groeien in zelfstandig handelen. Opvallend, de Vlaamse stagiairs worden in het buitenland omwille van hun gedrevenheid, werkkracht en zelfstandig kunnen werken meestal zeer positief beoordeeld! Recent hield de Europese Commissie een congres over buitenlandse stages in het landbouwonderwijs. Overal in Europa stelt men vast dat jonge landbouwers een buitenlandse stage heel nuttig vinden, maar dat het vooral de Nederlanders, Denen en Belgen zijn die de stap zetten.”

Ewout Van Poucke - Elie De Vlieger melkvee 2011 Oost-Duitsland.jpg
FRANKRIJK THOMAS PANCKOUCKE BIJ BAROKKE TUIN CASTRES.jpg
ITALIE POVLAKTE  HERBEN VERMEIRE.jpg
Miel Demeulenaere melkveehouderij 2012 Roemenië.jpg
Sofie Volckaert 2009-OD varkenshouderij.jpg
zelfstandig reizen....jpg
1 Stijn Degroote tussen de bedrijfsleiders van Agrargesellschaft.jpg
2 Stijn Degroote tussen de medewerkers van Agrargesellschaft Düben.jpg
Ewout Van Poucke - Elie De Vlieger melkvee 2011 Oost-Duitsland.jpg
FRANKRIJK THOMAS PANCKOUCKE BIJ BAROKKE TUIN CASTRES.jpg
ITALIE POVLAKTE  HERBEN VERMEIRE.jpg
Miel Demeulenaere melkveehouderij 2012 Roemenië.jpg
(c) Apriotief bvba

Meer beeldmateriaal van de stages in 2015 en een korte terugblik op de stages van 2001 tot nu is op donderdag 19 november om 20 uur te zien in de feestzaal van de scholengroep Sint-Rembert in Torhout tijdens jaarlijkse filmavond. Alle liefhebbers en geïnteresseerden zijn welkom. Gratis inkom. De werkgroep buitenlandse stages bestaat uit: Sofie Deschuyter, Katrijn Verlinden, Laurent Inghelbrecht en Ward Lootens.ST-D

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *