Zondag 24 april Erfgoeddag ‘Van kapel tot kapelletje’

Erfgoeddag 2016 op zondag 24 april van 10 tot 18 uur, staat in Torhout in het teken van ‘Van kapel tot kapelletje’.
Enkele jaren geleden werd het volledige kapelletjespatrimonium geïnventariseerd en werden inspanningen geleverd om enkele kapellen niet te laten verdwijnen. Samen met de Milieudienst en enkele Vrijetijdsdiensten werd dit grondig onder de aandacht gebracht en gehouden.
Erfgoeddag in Torhout is dan ook een ode aan de lokale kapelletjes, de lokale rituelen en het hoe en waarom van en rond deze volkdevotie. Er zijn vele verhalen bekend, rituelen en verwijzingen willen we overdragen aan de ongetwijfeld vele geïnteresseerden…
Startpunt voor Erfgoeddag is de binnenkoer van Ten Walle, het oude hospitaal dat in september 2015 werd ingehuldigd na een heel lange restauratieperiode. Dit oude hospitaal werd nu ook geselecteerd voor de Vlaamse Onroerend Erfgoedprijs, later dit jaar meer daarover …

IMG_5430

De infostand zal twee zaken aanbieden. Je kan kapellen verkennen in de binnenstad onder leiding van een gids : we laten op vaste tijdstippen gidsen starten die op stap gaan voor een ongeveer anderhalf tot twee uur durende tocht. Startmomenten zijn 10.15 uur en 11 uur in de voormiddag, 13, 14.30 uur en 15.30 uur in de namiddag. Graag inschrijven op voorhand via toerisme@torhout.be (gratis)

Fietsroute
Daarnaast start hier ook een fietsroute die je op eigen tempo kan afleggen. Brochures zijn gratis voorhanden op de startplaats !
In een aantal kapellen zijn ook gidsen voorzien die tekst en uitleg geven. De noordelijke lus start aan Oud Hospitaal Ten Walle in het centrum van Torhout. Van daaruit wordt er richting Wijnendale gefietst, met o.a. een halte aan de bekende Wijnendaleboskapel. De lus vervolgt haar weg naar Domein d’Aertrycke, neemt dan de Groene 62 en keert zo terug tot in het centrum van Torhout.

IMG_1072

Ook de zuidelijke lus start aan Ten Walle, maar even goed kan u doorrijden vanuit de noordelijke lus zonder de binnenstad een tweede keer te doorkruisen. Deze lus verkent het zuiden van het Land van Torhout, en tast de grenzen af met passages in Lichtervelde en Sint-Henricus. Vanuit dit kleine gehucht gaat het opnieuw noordwaarts, langs de grens met Kortemark door de wijk Don Bosco terug tot in het centrum van Torhout.
Onderweg kunt u halt houden bij tientallen gevelnissen, kapelletjes en kapellen… een hele resem erfgoedpareltjes dus!
Alle info : www.torhout/erfgoeddag en toerisme@torhout.be

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *