10-daagse van de geestelijke gezondheid

Patrick Demarest

20/09/2024
Actua

Van 1 tot 10 oktober, tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, zet Torhout zich jaarlijks in voor het mentale welzijn van zijn inwoners. Het jaarthema voor 2024 en 2025 is ‘Omgaan met moeilijke momenten’. Het lokaal bestuur voorziet een gevarieerd programma met een infoavond, een wandeling, een lezing en verscheidene activiteiten voor jong en oud.

 

10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Elk jaar, van 1 tot 10 oktober, vindt de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Dan tellen we af naar 10 oktober: de internationale dag van de geestelijke gezondheid of de ‘World Mental Health Day’. Het Lokaal Bestuur Torhout zet zich in voor de geestelijke gezondheid van de bevolking.

 “De mentale gezondheid is net zo belangrijk als de fysieke gezondheid. Met deze 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid willen we het taboe rond mentale problemen doorbreken en onze inwoners de tools geven om beter voor zichzelf en elkaar te zorgen”, zegt schepen van Volksgezondheid Annick Vanderspurt.


Om de veerkracht van de Torhoutenaren te verhogen, organiseert het lokaal bestuur volgende acties en/of activiteiten.

  • Spiegelstickers met een boodschap op verschillende openbare plaatsen
  • Gratis infoavond rond de preventie van borstkanker met een getuigenis en praatcafé op donderdag 24 oktober in Club de B.
  • Fotoreportage ‘Ik ben Sam’ rond borstkanker. De tentoonstelling geeft je via dagboekfragmenten een diepere inkijk in Sandra’s persoonlijke reis en toont haar transformatie van binnenuit. De tentoonstelling staat opgesteld in cultuurcentrum De Brouckere van maandag 14 tot en met zondag 27 oktober.
  • Beweegroute aan ’t Hoge Water, omdat wandelen de mentale, emotionele en fysieke gezondheid verbetert.
  • Zoek de Warme Williambank op het grondgebied. Die nodigt iedereen uit om met elkaar te praten over de leuke, maar ook over de moeilijkere onderwerpen. Met deze bank wil Torhout zoveel mogelijk kinderen en jongeren aanmoedigen om een Warme William te zijn voor elkaar.
  • Gratis lezing van Annelien Jonckheere rond ‘Wel in je vel: de invloed van sociale media op het mentaal welbevinden van jongeren’ op dinsdag 1 oktober in Cultuurcentrum De Brouckere met aansluitend een praatcafé.
  • Ga langs in de bibliotheek en laat je verrassen door een boek met een bladwijzer gelinkt aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid.


Centraal thema

Perfect geluk bestaat niet: er zijn altijd momenten waarop het minder goed gaat. Die maken deel uit van ons leven. Het doel van het jaarthema is dan ook om mensen te sensibiliseren over wat je kan leren uit moeilijke perioden, hoe je ermee om kan gaan, hoe je anderen kan ondersteunen en hoe je leert stilstaan bij allerlei emoties.


Torhout zet in op de mentale gezondheid

Het Lokaal Bestuur Torhout neemt jaarlijks deel aan de 10-daagse om het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker te zetten alsook om ‘mentaal welbevinden’ en ‘psychische kwetsbaarheid’ bespreekbaar te maken. Het uiteindelijke doel is om het taboe rond psychische problemen te doorbreken en aandacht te hebben voor de mentale gezondheid zowel wanneer het goed gaat als wanneer het (even) minder gaat.


Iedereen welkom

Kom samen met je gezin, buren, collega’s, vrienden, … naar één van deze activiteiten en ontdek wat dit kan betekenen voor je geluksgevoel en geestelijke gezondheid! Want, samen zijn we (veer)krachtig! Alle activiteiten georganiseerd in Vlaanderen zijn terug te vinden op www.samenveerkrachtig.be.

#samenveerkrachtig