2012 was het jaar van stagiair Miel Demeulenaere uit Aartrijke. Na stages in Frankrijk en Duitsland kocht de bekwame, pragmatische student bij een Marokkaan in Hasselt een oude Renault minibus van 20 jaar oud. Het geld ervoor vond hij in de transportsubsidie voor de zes stagiairs die naar Roemenië en Bulgarije zouden reizen. Miel motiveerde dat de bus in orde stond en simpel genoeg was om hem zelf te onderhouden en hem zelf te repareren als dat nodig zou zijn. Ook voor de leraars en ouders was het een goede keuze want de maximumsnelheid bergaf en wind mee bedroeg 115 km per uur. De zes musketiers deden er drie dagen over om iedereen kriskras doorheen Roemenië en Bulgarije af te zetten. Daarbij bezochten ze zowel Wenen, Boedapest als Boekarest. De zes jongens ontdekken gedurende een stage van zes weken ‘de Far West van Europa’ (eigenlijk de ‘Far East’). Daan kwam terecht in de Karpaten bij een Nederlands koppel dat uit het niets een melkveebedrijf begonnen was. Miel en Bert gingen naar een grootschalig melkveebedrijf aan de Donau, op 100 km van Boekarest. Dries, Kristof en Stijn gingen naar een industrieel melkvee- en akkerbouwbedrijf met 2000 koeien en 13.000 hectaren land in de vruchtbare akkerbouwstreek van Dobrich in Bulgarije. Na drie weken trok Kristof voor de tweede helft van zijn stage naar een kleinschalig melkveebedrijf van Nederlanders in Fântânele in Roemenië, nabij de grenzen met Moldavië en Oekraïne. Na de stage bezochten de stagiairs Kiev en omgeving in Oekraïne en keerden terug naar huis via Auschwitz in Polen.
OEGANDA
2012 was ook de zomer van Brecht Vanmullem uit Koekelare. Na eerdere stages op landbouwbedrijven in Duitsland, Hongarije en Noorwegen trok hij in de zomer van 2012 naar het akkerbouwbedrijf van N. Rodeyns in Oeganda. Brecht werkte er aan een pikdorser, een drooginstallatie en bouwde er een hangar. Na zijn studies en een job bij Case New Holland is Brecht naar Senegal vertrokken waar hij momenteel een grootschalig tuinbouwbedrijf leidt.
ANDERE BESTEMMINGEN
CANADA
In het voorjaar van 2012 bezochten de Canadese stagegevers Willyan en Andia de Jong hier in België hun oud-stagiairs. In die zomer trokken Sofie Vandewalle en Josephine Degroote naar de tomatenserres in Leamington, helemaal in het uiterste zuiden van Ontario. Ze bezochten er ook Point Pelee en de wijnstreek. Adinda Adon was de eerste leerlinge van de studierichting Paardrijden en Verzorgen die een stage deed in Canada. Aan het Huronmeer liepen Jonas Vandamme van Damme en Thomas Rabaey uit Watou stage op twee melkveebedrijven. Na de stage bezochten Jonas en Thomas de familie Vandamme net over de grens in de Verenigde Staten. Thomas is er blijven plakken op een grootschalig melkveebedrijf en heeft er intussen een vrouw en een eerste kindje.
DENEMARKEN
Als voorbereiding krijgen de stagiairs taalles Engels en Deens. Gelukkig voor ieder van ons is de voertaal omwille van de Oekraïense medewerkers Engels.
Tom Colpaert, Maik Rommelaere en Thomas de Brabander spoorden in de lente voor hun blokstage samen van Beernem naar Brussel-Noord waar ze de Eurolines bus namen tot Hannover. Daar scheidden hun wegen. Maik en Tom reisden door tot Berlijn Rundfunk. Thomas reisde alleen verder naar Suldrup-Nibe, Noord-Jutland, Denemarken. Het was toch wel voor iedereen een aparte ervaring.
In de zomer gingen Sigrid Franco, Gheyssens Pieter-Jan en Margot Martens de uitdaging aan op melkveebedrijven in Noord-Jutland, eveneens in de buurt van Nibe. Brecht Goemaere en Benoit Provijn gingen naar Rodding bij Deense landbouwersfamilie met een grootschalig zeugen- en akkerbouwbedrijf. Zij leefden tussen, en werkten mee met medewerkers uit het Oostblok. Dat beviel hen best. Boodschappen deden ze met de trekker. Lander Meyns, Jeroen Sallet en Kevin Vanparys verbleven in dezelfde regio, Lander bij een Deense familie met Jerseys, Kevin op een melkveebedijf met hoeve-ijs als verbreding, Jeroen op een melkveebedrijf met melkrobots en een hoevecamping als verbreding.
DUITSLAND
Tom Colpaert en Maik Rommelare draaiden voor hun blokstage mee op een typisch melkveebedrijf met rond de 1000 koeien.
Daan Demeulenaere en Simon Rogiers leerden hoe het is om mee te werken op één van de grootste melkvee- en akkerbouwbedrijven uit de regio Maagdenburg.
FRANKRIJK
In Frankrijk trok in het voorjaar Gill Neyrinck naar het klassieke hoveniersbedrijf van Jean-François en Carine Bialade in het departement Tarn in de Languedoc. Ronny Willem trok in juli naar hetzelfde bedrijf. Tom Malfait uit Kortrijk trok ’s morgens naar de groendienst van de stad Castres en ’s namiddags naar het lookbedrijf van Hervé Caminade. Florine Eeckhout trok eveneens naar de lookteelt. Floren Bode kwam terecht tussen het look en de schapen in het bekende Lautrec. Astrid Deygers uit Vlamertinge liep stage op het melkveebedrijf van Richard Maurel in Verdalle. Intussen is de man burgemeester van die gemeente. Bert Vanneste liep stage op het melkveebedrijf van Olivier Boutonnier, Giesold Meyns op dat van Alexis Auriol en Astrid Geldof bij Nicolas en Guy Demoor, alle drie klassiekers. Heike Denolf uit Wijnendale ging voor de varkens in openlucht van Cathy Loup. Ann-Sophie Vandermeersch ging naar de ezelkwekers en toerisme met boerenpaarden van Florence Hervé in Dourgne. Sara Tryhou ging naar wijnbouw in het dorpje Cestayrols, in de wijnstreek Gaillac.
ZWEDEN
Arnaud Depuydt en Joost Gailliaert trokken naar twee grote akkerbouwbedrijven in het zuiden van Zweden. Renke van der Sanden ging er naar paardensport.
PROSPECTIE GRIEKENLAND
In de laatste dagen van 2012 werden nog enkele kandidaat-stagebedrijven bezocht in Griekenland. Vooral de prospectie paardrijden was een succes. Enrique Ossaer werd er de eerste Torhoutse stagiair in 2019.
Welke voormalige stagiair leidt nu een grootschalig tuinbouwbedrijf in Senegal? Stuur je antwoord naar patrickdemarest@scarlet.be met als onderwerp 20 jaar buitenlandse stages en in de body de naam van de stagiair. Zet er ook je contactgegevens bij. Door lottrekking wordt een winnaar getrokken die een waardebon van 30 euro wint, geldig in de serres van het VLTI.