"2020 was een lastig jaar"

Patrick Demarest

19/12/2020
interview/reeks

Muziek verzacht de zeden, zegt het spreekwoord maar dat kan nu even niet live. Ook een bezoek aan het cultureel centrum zit in de koelkast. Musea bezoeken kan dan weer wel. En foto's delen op social media kan altijd...Opvallend trouwens hoe tijdens deze tweede lockdown heel wat mensen foto's delen van vroeger en nu. En dat bracht ons bij de vraag: hoe ervaart een beroepsfotograaf deze coronaperiode? Marijke Debusschere van Beeldig, liet zich tijdens de eerste lockdown opmerken met een reeks foto's van personen, genomen door het raam. Een babbel.

 Hoe kijk jij terug op dit bewogen 2020?   Ik veronderstel dat er een resem opdrachten wegvielen zoals communies en andere feestfoto’s…

Marijke: "2020...het was een lastig jaar.  Voor heel veel mensen, dus ik durf niet te veel luidop klagen...  Maar ook ik viel letterlijk in een zwart gat qua fotowerk en had daarnaast een verhuis voor de boeg.  Heel veel huwelijken zijn verplaatst maar ook een aantal helemaal geannuleerd -gelukkig alleen qua dagreportage - ofwel in verkorte versie doorgegaan.  Idem voor communieshoots, familiefeesten...   En het lastige is dat er nog steeds geen duidelijke vooruitzichten zijn...  Financieel, als alleenstaande mama, een zware dobber. We moeten dit niet onder stoelen of banken steken."

Je maakte tijdens de eerste lockdownperiode een leuke reeks ‘achter glas’… Dat gaf je waarschijnlijk een pak voldoening?

Marijke: "Ja die reeks was inderdaad wel leuk.  Enerzijds leuk om te doen, anderzijds heel leuk qua respons!  Soms denk ik, ik neem mijn toestel en ga tussen kerst en nieuwjaar nog eens op pad.  Mensen werden er instant happy door, en mij kostte het echt geen moeite!"

Je werkte ook mee aan La Terrasse in het Gravenhof…heb je nog dergelijke initiatieven ondersteund?

Marijke: "Ja hoor, graag aan meegewerkt.  Stephanie is een ferme madam, creatieve ondernemer pur sang!  Ik fotografeerde er zelfs een huwelijk waar het feest mocht doorgaan in de festihutjes."

Haal jij geestelijk inspiratie uit deze ‘verborgen tijden’?

Marijke: "Het is een uitdaging om in tijden als deze creatief te blijven, mensen wakker te houden, nieuwe stappen te zetten.  Nadenken over de toekomst.."

In hoeverre beperkten de coronamaatregelen jouw handelingsvrijheid en vrijheid om reportages te maken?

Marijke: "Het was een hele tijd onduidelijk. .. Mogen fotografen nu wel of niet op pad?  Ik merkte bij collega-fotografen zeer wisselende meningen, tot er dan toch het verdict kwam dat we het werk beter helemaal zouden stilleggen.  Ondertussen is er al iets meer terug mogelijk, maar sowieso altijd alles met de correcte veiligheid voorop!"

Staan er grote veranderingen op het menu in 2021?

Marijke: "Voor mij persoonlijk kwam er toch wel een grote verandering.  Verhuis betekent immers ook een nieuwe locatie voor mijn studioruimte.  Nog even spannend afwachten want die wordt begin 21 ingericht.  Daar zullen een paar mooie acties aan gekoppeld worden voor kindjes, gezinnetjes, communicantjes!  En laat ons dromen van een coronavrije communieperiode, zomerhuwelijken en -feesten ..."  

Hoe gaat een fotografe de strijd aan met de tijd waarin iedereen fotograaf is met zijn of haar I- of smartphone?

Marijke: "Ik ga geen strijd aan!  Ik ben pro smartphonefotografie, begeleid ook soms workshops over fotograferen met de smartphone!  Ja, kijk, dit is geen concurrentie, integendeel.  Je geeft mensen goesting om mooie beelden te maken met hun smartphone, maar dit vervangt natuurlijk niet een professionele shoot."