230 gezinnen bespaarden meer dan 1600 kilo restafval

Patrick Demarest

20/12/2021
Actua

230 gezinnen uit Torhout namen de afgelopen maanden deel aan het project 30% minder. Het project, dat op hetzelfde moment in Koekelare en in de regio van Imog plaatsvond, daagde de deelnemers uit om 30% minder restafval te produceren. Een webplatform met praktische acties en tips, afgewisseld met enkele fysieke acties hielp hen daarbij.


Dankzij de deelname aan 5.591 acties bespaarden ze samen meer dan 1.600 kg restafval. In de praktijk betekent het voor velen een overstap naar tweewekelijkse ophaling in plaats van wekelijks. Anderen gebruiken nu een kleine restafvalzak in plaats van een grote restafvalzak.  Vooral beter sorteren en minder voedsel weggooien zorgde bij meer dan de helft van de deelnemers voor deze winst.

Elektrische fiets

Hun engagement bezorgde hen niet alleen minder restafvalzakken, maar het leverde hen ook mooie prijzen op. Het lokaal bestuur deelde zo’n 340 prijzen uit waaronder ook wedstrijdbiljetten voor een elektrische fiets. De schiftingsvraag “Hoeveel kilogram restafval zal er via de witte MIROM zak huis-aan-huis ingezameld worden in Koekelare en Torhout in de week van 13 tot en met 17 december 2021? (Rond je antwoord af op 1 kg nauwkeuring.)” bepaalde de uiteindelijke winnaar van de elektrische fiets. Nele Vansteelant mag zichzelf voortaan de gelukkige eigenaar van een elektrische fiets beschouwen. 

Het kan nog

Heb je dit project gemist en ben je benieuwd welke winsten jij nog kan boeken? Surf naar www.dertigprocentminder.be en ontdek de vele acties en tips. Sparen voor prijzen lukt helaas niet meer, maar je wint alvast plaats in je restafvalzak!


"Torhout gaat voor 30% minder! Samen kunnen we dit! Met deze slogan lanceerden we op 30 april 2021 deze actie. En of we samen voor minder zijn gegaan. Door goed te sorteren en acties op poten te zetten tegen voedselverspilling slaagden heel wat Torhoutse gezinnen erin om minder afval te produceren. Dat was niet allen goed voor  hun portemonnee, ze wonnen er ook fantastische prijzen mee. De winnaar van de 30% minder tombola is Nele geworden. Met haar elektrische fiets zal zij voortaan gezwind door Torhout en omstreken fietsen. Goesting gekregen om ook afval uit jouw vuilniszak te krijgen? Neem dan zeker een kijkje op het webplatform", vertelt Elsie Desmet, schepen van leefmilieu.