40 jaar DE BIEKORF en 25 jaar WESPENNEST

Patrick Demarest

26/10/2018
straat/wijk

Op zondag 28 oktober wordt dat dubbel jubileum van 40 jaar Biekorf en 25 jaar Wespennest op een passende wijze gevierd.

 

In 1977 is er onder leiding van de toenmalige pastoor Michel Dewitte, het idee ontstaan om een parochiaal centrum te bouwen op de wijk Driekoningen. Om alzo een onderdak te bieden aan de diverse initiatieven in het verenigingsleven.

De grond is nog een schenking van de familie de Potter d’Indoye, die op de wijk nog meerdere terreinen geschonken heeft voor de school, kerk en voetbalploeg “De Kostovrienden”. Onder leiding van schepen Wim Mestdagh en Jef Vandierendonck is de opbouw gestart in 1977. Het bouwteam bestond uitsluitend uit vrijwilligers van de wijk.

In mei 1978 is het parochiehuis plechtig ingehuldigd door Mgr Laridon. Sindsdien is De Biekorf een gekende ontmoetingsplaats voor diverse verenigingen, familiefeesten, parochiefeesten, vormingsbijeenkomsten, beurzen, enz…

Daarnaast is De Biekorf ook de plaats waar de schoolkinderen van de school Driekoningen, hun middagmaal nuttigen en dit in drie afzonderlijke ruimtes.

Ook de jeugd had aanvankelijk in het parochiehuis hun ontmoetingsplaats. Maar de bloeiende KSJ-beweging (nu KSA) had echter meer en meer nood aan een eigen ruimte om samen te komen. In het Dagelijks Bestuur van de Biekorf ontstond toen het idee om een eigen jeugdcentrum te bouwen naast het parochiehuis. Opnieuw was er in 1993 een vrijwilligersploeg die klaar stond om elk weekend te bouwen aan het toekomstig Wespennest. Naast een ruim speellokaal heeft de leiding een afzonderlijke ruimte, zijnde de rotonde die dienst doet als leidingslokaal.

De voorbije 40 jaar zijn er diverse verfraaiingswerken uitgevoerd om alzo te blijven voldoen aan de noden van de gebruikers. Recent werd de keuken en koelinstallatie aangepast. Ook in het kader van het milieu en rationeel energieverbruik zijn er diverse aanpassingswerken uitgevoerd: zoals het aanbrengen van extra dakisolatie, vervangen van alle verlichtingsarmaturen door LED-toestellen, alsook de volledige verwarmingsinstallatie is gesaneerd. Ook voor de verdere toekomst zijn er al plannen en zullen de Doeners en het Dagelijks Bestuur zeker niet stilzitten.

De Biekorf en het Wespennest hebben dus de voorbije jaren voor een verbindende factor gezorgd in onze samenleving. Maar dit alles zou er niet geweest zijn zonder de diverse vrijwilligers, het actief verenigingsleven binnen de wijk Driekoningen en natuurlijk ook het publiek.

Op zondag 28 oktober wil men dat dubbel jubileum van 40 jaar Biekorf en 25 jaar Wespennest op een passende wijze vieren. Het volledige programma wordt gratis aangeboden:

10.30 uur: verwelkoming met een eerste optreden van het koor Smile (een gemengd koor voor mensen met een beperking)
11.15 uur: tweede optreden van het koor Smile
11.45 uur: toespraak burgemeester
12 uur: een receptie met een hapje aangeboden door stad Torhout.

Gedurende de receptie worden er foto’s van de bouw, het leven in en rond de Biekorf geprojecteerd. Een eerbeton en waardering aan die diverse mensen die meegewerkt hebben aan de uitbouw van het parochiehuis. Ook de jeugdbeweging blikt terug op 25jaar KSJ/KSA.

Wie wil gaan, graag zijn aanwezigheid per email  bevestigen opmailto:info@ksa-driekoningen.beof de_biekorf@telenet.be.