50 jaar Manege Groenhove

Patrick Demarest

30/10/2021
Actua

Manege Groenhove bestaat 50 jaar en Geert Vancoillie, zoon van Camiel, maakte daar een boek over. Het gezelschap werd door stad Torhout ontvangen in het Vrijetijdshuis.


“Mijn Groenhove” is het jubileumboek naar aanleiding van de 90ste verjaardag van Camiel Vancoillie.

Terzelfder tijd viert Manege Groenhove 50 jaar. We volgen de evolutie vanaf 1830 van traditionele pachtershoeve naar Manege Groenhove, het epicentrum van de paardensport in het Houtland en ver daarbuiten.

Auteur Geert Vancoillie keert terug tot in de nevelen van zijn familiale geschiedenis en vertelt daarmee naadloos verweven het verhaal van Manege en Ruiterclub Groenhove, een plaats waar zoveel vriendschappen en liefdes zijn geboren, een tweede thuis voor talloze ruiters, amazones, klanten en bezoekers.

Het werd een relaas in een bijzonder levendige verteltrant, doorspekt met geduldig opgetekende anekdotes. Geert Vancoillie ging tewerk als een volleerd kroniekschrijver, raadpleegde talloze bronnen, verslaat die in zijn eigen stijl in een perfecte symbiose tussen spreek- en schrijftaal, sappig maar toch gesoigneerd, volks met bijtijds een erudiet zijsprongetje. Maar vooral met veel liefde voor zijn ouderlijke huis, zijn familie, de paarden… En Manege Groenhove, waar de twee lindebomen aan de ingang van het erf al ruim 190 jaar symbool staan te wezen voor openheid en hartelijkheid, het kern-DNA van Manege Groenhove.

OP 11 november vindt een academische zitting plaats rond 50 jaar Manege Groenhove.

www.groenhove.be/50 ( inschrijving voor zitting en aansluitend receptie : 35 euro per persoon)

en wie interesse heeft in het boek, kan bestellen via deze link 

www.mijngroenhove.be ( bestelling van jubileumboek: 45 euro  )