Aanleg fiets- en voetgangerstunnel en fietssnelweg

Patrick Demarest

15/02/2021
Actua

Spoor 3 is de naam van de nieuwe fietssnelweg tussen de Sneppestraat en de Pottenbezemstraat. Deze snelweg ligt evenwijdig met spoorlijn 66. In dit project zijn twee tunnels voorzien: één onder het spoor (onderwerp van het EFRO-project) en één onder de gewestweg R34. Binnen het EFRO-project wordt de tunnel tussen de Tuinstraat en de Lichterveldestraat voor zwakke weggebruikers opgenomen. De bouw van deze fiets- en voetgangerstunnel gaat van start op maandag 1 maart en kan gerealiseerd worden met financiële steun van Europa in de vorm van een EFRO-project. 

Om een vlotte woon-, werk- en schoolverbinding te realiseren wil het Lokaal Bestuur Torhout in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen een fietssnelweg realiseren langs spoorlijn 66. Tot op vandaag zijn er in Torhout geen rechtstreekse fietspaden die de verbinding maken tussen de stadskern, de scholen, de woonwijken en de buurgemeenten waardoor het fietsverkeer de drukke gewestweg N32 moet volgen. Door het gebrek aan veilige fietspaden van en naar de stadskern wordt snel gebruik gemaakt van de wagen als vervoersmiddel. Er is nood aan een netwerk om de lokale fietswegen te bundelen om het fietsverkeer te verhogen. In het kader van een fietsfondsdossier kan een fietssnelweg gebouwd worden langs het spoor, wat een veilig alternatief is.

In dit dossier zijn de provincie West-Vlaanderen, het Agentschap Wegen en Verkeer, Infrabel, de West-Vlaamse Intercommunale (WVI, bedrijventerrein Roeselaarseweg) en het Lokaal Bestuur Torhout partners. Het fietsfondsdossier doorliep de procedure waarbij voor een eerste fase (van de Sneppestraat tot aan het station van Torhout) een goedgekeurde projectnota werd afgeleverd.

De realisatie van dit fietsfondsdossier werd aanbesteed aan aannemer Willemyn NV uit Gent. In de eerste fase van de werken in het najaar van 2020 werd een Aquafincollector verplaatst. Hierdoor kan een volwaardige fiets- en voetgangerstunnel aangelegd worden tussen de Tuinstraat en de Lichterveldestraat, onder de spoorlijn.

Op maandag 1 maart start de aannemer met de bouw van de tunnel. Deze betonnen constructie zal in het weekend van 12 en 13 juni 2021 ingeschoven worden onder het spoor. Hiervoor moet het treinverkeer tijdelijk stilgelegd en omgeleid worden.

Na het inschuiven van de tunnelconstructie worden aan beide zijden van de tunnel aanrijhellingen geplaatst, zal er een pompstation gebouwd worden in de Lichterveldestraat en wordt het stuk fietssnelweg tussen de tunnel en de Schavelarestraat aangelegd. Aan de andere zijde, over de Tinnenburgstraat, komt een fietsbrug en zal er een voorlopige aansluiting met de fietsenstalling aan de achterkant van het station gerealiseerd worden.

De voornaamste doelstelling van dit EFRO-project is mensen uit de auto en op de fiets te krijgen, door fietsers meer comfort en veiligheid te bieden. Op deze manier verbetert de concurrentiepositie van de fiets ten opzichte van de auto en wordt een bijdrage geleverd aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Ook het aantal ongevallen met fietsers wil men terugdringen door de aanleg van een conflictvrij fietspad.