"Aanpassen en continu bijsturen"

Patrick Demarest

18/03/2021
interview/reeks sport

De Torhoutse sportdienst onder leiding van Heidi Trio hanteert heel stringent de coronaregels maar geeft tegelijkertijd ook heel veel uitstekende duiding en uitleg naar de clubs toe. Een babbel met  diensthoofd Heidi Trio over het leven in de sport tijdens corona.

Wat is allemaal veranderd door corona?

Heidi: "Er is natuurlijk heel veel veranderd door Corona en het blijft ook maar veranderen: van drastische maatregelen waarbij alles gesloten werd, tot geleidelijke en beperkte heropening met nu en dan een versoepeling.  Zwemmen is mogelijk, maar alleen op reservatie via de webshop en met een beperkt aantal bezoekers per uur.  Na elke zwembeurt worden kleedkamers en kastjes ontsmet.  Maandelijks geven we de zwemtickets voor de volgende maand uit en die zijn in een mum van tijd uitverkocht.  Heel wat mensen hebben het zwembad herontdekt op die manier.
In de sporthallen kunnen de scholen overdag terecht voor hun LO lessen, met beperkte groepen en leerlingen en leerkrachten met een mondmasker op.  's Avonds en in de weekends kunnen voorlopig alleen de clubtrainingen voor -13-jarigen doorgaan in groepjes van maximum 10.  Ook de Academie kon op die manier haar danslessen heropstarten.  Tijdens de vakanties kunnen we ook sportkampen laten doorgaan in de zalen voor -13 jarigen in groepen of bubbels van maximum 25 kinderen.  Op de openluchtaccommodaties mogen -13-jarigen groepstrainingen bijwonen met 25 deelnemers, +13-jarigen met 10 deelnemers.  Competities en tornooien kunnen voorlopig nog niet, ook kleedkamers en kantines blijven voorlopig gesloten.
Er is dus nog leven in de brouwerij maar alles is veel minder druk dan vroeger en publiek en supporters zien we voorlopig ook niet meer.  Gelukkig zijn een aantal verenigingen met jeugdwerking creatief en flexibel en pasten ze zich aan om jongeren toch mogelijkheid te bieden om te bewegen.  De Mast was tijdens de eerste maanden ingericht als triagepost en sinds januari werd gestart met de inrichting van het vaccinatiecentrum.  Ondertussen is dit centrum operationeel."

Welke invloed heeft dat gehad op het werk van de sportdienst?

Heidi: "Ondanks het feit dat er minder bezoekers waren, is het op de sportdienst enorm druk.  Tijdens de sluiting hebben redders en toezichters de beide sporthallen en het zwembad geschilderd, maar we werden ook ingeschakeld waar er handen tekort waren: logistiek, schoonmaak en onthaal in de triagepost, coördinatie tijdens de opstart van de triagepost, onthaal in het recyclagepark, zorgbuddy in het woonzorgcentrum, opbouw van het vaccinatiecentrum.  Iedereen nam andere opdrachten op die in se niets met hun normale opdracht te maken hadden.  Daarnaast was het aanpassen en continu bijsturen: online brachten we lessen fitheidsgym, organiseerden we een alternatief voor het Paassportkamp dat vorig jaar last minute geannuleerd werd, plozen we uit hoe we de webshop operationeel kregen." 

"We proberen ook steeds om clubs en scholen te informeren over de nieuwste maatregelen en implementeren die zo snel mogelijk. Daarnaast werden samen met de andere vrijetijdsdiensten ondersteuningspakketten uitgewerkt, coronasteun voorbereid, afhaalpunten voor verenigingen die iets verkopen georganiseerd.  Daarnaast bereiden we, samen met alle vrijetijdsdiensten, een coronaproof aanbod voor om de wijken in Torhout in beweging te brengen: naast sportieve uitdagingen komt er ook een speelaanbod, een activiteit van de kinderboerderij.  Meer nieuws hierover volgt binnenkort.   We werkten wandelingen uit (een griezeltocht, een wandelzoektocht die nu loopt en een paasbingo wandeling) en samen met toerisme wordt werk gemaakt van fietsmogelijkheden.  Op verschillende wijken worden voetbaldoelen vervangen en hier en daar wordt ook een basketbaldoel voorzien en op enkele speelpleintjes komt ook een sportievere insteek, leuke projecten die we samen met de jeugddienst konden realiseren."

Heeft corona een  concrete invloed op de tewerkstelling bij de dienst?

Heidi: "Iedereen bleef aan de slag, wie kan werkt van thuis uit, zodat er in elke kantoorruimte nooit meer dan één personeelslid aanwezig is.  En geregeld springen we bij waar andere diensten hoge noden hebben.'

Welke invloed hebben de coronamaatregelen op de sportclubs?

Heidi: "Voor sportclubs is het niet evident.  Somme clubs hebben hun werking helemaal "on hold" gezet.  Een aantal clubs met jeugdwerking hebben echt alles uit de kast gehaald om kinderen en jongeren in beweging te houden.  Er werden enorme inspanningen geleverd door heel wat vrijwilligers.  We merken dat, nu er terug met 10 personen buiten gesport kan worden, er een aantal clubs stilaan terug opstarten."

Worden veel vragen aan de sportdienst gesteld vanuit de sportclubs?

Heidi: "Bij elke nieuwe wijziging van maatregelen, regende het vragen.  De vorige maand was relatief stil, omdat de maatregelen niet veel veranderden.  Nu er terug wat meer mag, zijn er opnieuw meer aanvragen.  Maar ondertussen beginnen wij en heel wat verenigingen toch al te denken aan het volgende seizoen. We beginnen met het verzamelen van de aanvragen voor gebruik van de zalen, zodat we de puzzel tijdig gelegd krijgen. De Mast zal vermoedelijk tot eind oktober niet door sport gebruikt kunnen worden, dus moeten we op zoek naar alternatieven."

Wat zijn de grootste problemen waarmee de clubs worstelen?

Heidi: "Voor zover we dit al helemaal kunnen inschatten: financiële problemen, de vraag of leden opnieuw zullen komen, afweging of je evenveel lidgeld kan vragen als je niet weet wat je als club kan aanbieden, de bezorgdheid dat sponsors die het financieel ook niet gemakkelijk hebben, zullen afhaken, de bezorgdheid dat bestuursleden en vrijwilligers uit het ritme van het drukke clubleven zijn en misschien zullen afhaken, de inzet van extra trainers omdat je met kleinere groepjes moet werken, het in de hand houden van naleving van de coronamaatregelen, de acties die ondernomen moeten worden wanneer er toch een besmetting is binnen de vereniging..."

Wat zijn de grootste problemen waarmee jullie dienst worstelt?

Heidi: "Het thuis werken en de onmogelijkheid om met je hele team samen te komen en de teamspirit te behouden.  Het continu schakelen en aanpassen vergt van iedereen heel veel energie en tijd, waardoor de goede voornemens om deze tijd te kunnen besteden aan nieuwe projecten voor een groot stuk in het water vallen.  Maar pas op, we worden ook gepusht om nieuwe zaken te ontdekken.  Het digitaal werken heeft ook voordelen. Snel en kort meerdere mensen rond tafel krijgen lukt digitaal soms sneller."

Staan er nog speciale initiatieven op het menu?

Heidi: "Het bewegen op de wijken op een coronaveilige manier van half april tot eind mei is een project waar we naar uitkijken.  Maar ook de realisatie van het bufferbekken langs de Noordlaan met een beweegbank zal nieuwe mogelijkheden bieden.  Het Lokaal Bestuur tekende in op het project "Generatie rookvrij" en dat willen we ook op onze sportaccommodaties implementeren."