"Alle clubactiviteiten liggen stil"

Patrick Demarest

16/11/2020
sport vereniging

Torrac, Torhoutse recreatie- en atletiekclub, waar lopen centraal staat, ligt stil. Compleet stil! Geen clubactiviteiten, geen trainingen, geen extra sportieve organisaties...

Wat is Torrac?

Voorzitter Sissi Callewaert: "Torrac is een club die voor alle lopers openstaat. Zowel de  recreatieve loper als de meer competitief gerichte loper kan bij ons terecht. Wij trainen op woensdagavond en op zondagvoormiddag. Op woensdagavond houden wij onze hoofdtraining. Er wordt om 19 uur afgesproken. Tijdens de periode april – september is dit op de parking van Groenhovebos in Torhout. Tijdens de andere maanden (oktober – maart) wordt er gelopen op de piste op het Benny Vansteelantstadion in Torhout. Deze training start altijd met een opwarming. Hierbij wordt er enerzijds een opwarming voorzien voor de fungroep en anderzijds voor de tempolopers. De fungroep zijn personen die sporten voor het plezier, om een babbeltje te slaan, die lopen om de conditie te onderhouden, lopers die start-to-run- volgen, lopers die graag af en toe wat sneller lopen, maar geen echte snelheidstrainingen wensen af te werken. De tempolopers zijn lopers die een gevarieerd aanbod krijgen aan lange intervaltrainingen, korte intervaltrainingen, tempoduurlopen, krachttrainingen, ... Deze personen nemen (soms) deel aan wedstrijden en willen graag snelheidstrainingen afwerken. Na de opwarming volgt een stretching met een aantal versnellingen. Na dit onderdeel wordt de training verdergezet. De fungroep krijgt gevarieerde omlopen, meestal duurlopen. De tempolopers krijgen snelheidstrainingen en/of krachttrainingen. Zowel bij de fungroep als bij de tempolopers wordt er in niveaugroepen gewerkt. Iedereen kan dus deelnemen. De training eindigt om 20 uur."

"Momenteel telt onze club 73 leden, waarvan 5 bestuursleden. Sissi Callewaert is voorzitter en trainster van de club. André Brassaert is penningmeester, Frank De Ruwe is secretaris, Hans Jaques en Bart Schepens zijn polyvalente bestuursleden."


Welke activiteiten kunnen jullie nu nog organiseren?

Sissi: "Op dit moment liggen alle clubactiviteiten stil wegens de verstrengde coronamaatregelen. We proberen de leden actief te houden via het organiseren van Torrac-challenges (vb: loop 10’10” of 10,10 km, …). Daarnaast hebben we ook alle clubklassementen moeten annuleren en kon het clubfeest niet  doorgaan."


Hoe zwaar weegt alles financieel door?

Sissi: "Normaal gezien organiseren we een start-to-run. Op die manier willen we beginnende lopers ondersteunen bij hun eerste loopervaringen. Helaas hebben we dit jaar geen start-to-run kunnen aanbieden. In december nemen we als club deel aan de kerstmarkt op Don Bosco. Omwille van de verstrengde coronamaatregelen werd deze kerstmarkt geannuleerd. Dit zorgt voor een inkomstenverlies. Elk jaar richten we een eetfestijn in tijdens het voorjaar. In 2021 zal dit waarschijnlijk ook niet kunnen doorgaan."


Zijn er alternatieven om geld in het laatje te brengen?

Sissi: "Op dit moment hebben we weinig alternatieven. Door de strengere maatregelen is het ook niet altijd zo eenvoudig om iets op poten te zetten. Daarnaast is het ook moeilijker om toekomstgericht te plannen. We moedigen onze leden wel aan om hun online aankopen via Trooper te laten verlopen. Op deze manier helpen de leden om wat geld in het laatje te brengen zonder dat dit extra kosten voor hen meebrengt."

Info: http://torrac.be/