Ann Vanhaeren: 'Het moet een hobby blijven'

Lita Coucke

05/02/2015
cultuur/onderwijs

Ann Vanhaeren tekent naaktmodellen in pastel en houtskool. 'Ik ben verpleegkundige dus ik kom heel vaak in contact met het menselijk lichaam', aldus Ann. Vorig jaar deed ze voor de eerste keer mee aan Buren bij Kunstenaars.

Wat is het verschil tussen pastel en houtskool?
'Met pastel kan je kleuren gebruiken en kan je het werk inwrijven. Ik hou sowieso meer van pastel omdat kleur aantrekkelijker is dan zwart-wit. Maar houtskool is uiteraard ook heel mooi. Ik vind het persoonlijk wel een moeilijkere techniek'.

Vanwaar die passie voor tekenen?
'Ik ben graag creatief bezig. Mijn man heeft me gestimuleerd om lessen te volgen, maar destijds was er in Torhout helaas maar één cursus en dat was naaktmodeltekenen. Ik volg nu reeds zes jaar les met Frans Vanryckeghem als lesgever. Het creatieve zit in onze familie. Mijn opa maakte keramiek en mijn tante tekende ook.'

Heb je een bepaalde stijl waaraan mensen je werk kunnen herkennen?
'Ik gebruik vooral veel rechte lijnen, maar ik denk niet dat ik een bepaalde stijl heb. Frans heeft me aangespoord om wat abstracter te gaan tekenen, dus wie weet creeër ik mijn eigen stijl door de jaren heen'.

Vorig jaar nam je voor het eerst deel aan Buren bij Kunstenaars. Hoe was dat?
'Ik vond het heel leuk want ik heb veel volk over de vloer gehad. Ik kreeg ook heel veel feedback van mensen en dat is toch wel belangrijk. Opvallend was dat mijn bezoekers mijn vroegere werken mooier vonden dan mijn hedendaagse werken. Ik vind het net andersom, maar het is heel boeiend om mensen hun meningen te horen. Ik heb trouwens ook een paar tekeningen verkocht, maar het is uiteraard niet de bedoeling dat ik er geld mee verdien. Het moet een hobby blijven'.

Hoeveel werken maak je per jaar?
'Ik denk zo'n 40-tal per jaar. Er zijn jaarlijks 22 lessen en gemiddeld teken ik per les twee werken. Maar soms laat ik ook mijn tekeningen een tijdje rusten of verander ik iets. Een werk mag niet te snel klaar zijn om het daarna aan de kant te zetten. Ik blijf graag bezig met mijn werken'.

[wppa type="slide" album="99"][/wppa]
(c) Apriotief bvba

bigpic
Foto 1 van 6
bigpic
Foto 2 van 6
bigpic
Foto 3 van 6
bigpic
Foto 4 van 6
bigpic
Foto 5 van 6
bigpic
Foto 6 van 6
Foto 1 van 6
Foto 2 van 6
Foto 3 van 6
Foto 4 van 6
Foto 5 van 6
Foto 6 van 6